Egy csodás olasz salátával búcsúztatom a nyarat. A panzanella vagy a panmolle egy népszerű, nyári, toszkán saláta, mely szikkadt kenyérből, hagymából és paradicsomból áll. Gyakran tartalmaz uborkát, bazsalikomot, illetve olívaolajjal és borecettel van megöntözve. Sok változáson ment át az évek alatt, például egészen a 20. századig csak hagymát tartalmazott, paradicsomot nem.
Eredetileg a szikkadt kenyeret hasznosították újra, de a modern panzanellában már gyakran pirítják is a kenyeret. Más összetevőkkel is gazdagították az évek alatt, például olajbogyóval, mozzarellával, kapribogyóval, szardellával, zellerrel és még rengeteg mással. Ez a recept a személyes kedvencem.
Eredetileg a szikkadt kenyeret hasznosították újra, de a modern panzanellában már gyakran pirítják is a kenyeret. Más összetevőkkel is gazdagították az évek alatt, például olajbogyóval, mozzarellával, kapribogyóval, szardellával, zellerrel és még rengeteg mással. Ez a recept a személyes kedvencem.
Hozzávalók:
1 kg koktélparadicsom
250 g szikkadt (lehetőség szerint olasz) kovászos kenyér
1 kis lilahagyma
1 kígyóuborka
1 zöldpaprika
3 evőkanál kapribogyó
1 csokor bazsalikomlevél
1 csokor fordos petrezselyemlevél
1 teáskanál kakukkfűlevél
2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre (120 ml) olívaolaj
1/4 bögre (60 ml) vörösborecet
só
Tálaláshoz:
frissen őrölt bors
olívaolaj
parmezán
Lazán összeforgatjuk, újra állni hagyjuk.
Félretesszük hűlni.
Újra összeforgatjuk.
Borssal megszórva, olívaolajjal meglocsolva, reszelt parmezánnal tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése