A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta.
Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet):
Hozzávalók a pisztácia krémhez:
140 hántolt pisztácia
Töltsük a masszát az előkészített formába és az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süssük aranybarnára.
Ha igen, vegyük ki a sütőből, kissé lisztezzük meg a tetejét, és fejjel lefelé, rácson hagyjuk kihűlni.
Vágjuk a kihűlt piskótát 4 részre.
Tegyük tálra az alsó piskótát, majd kenjük meg a pisztáciakrém harmadával.
Ezután kenjünk rá a mascarpone krémből, nagyjából ugyanolyan vastagon, mint a piskótalapunk.
Rakjuk rá a következő piskótát, újabb adag pisztáciakrémet és mascarponét.
Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet):
6 tojás
180 g cukor
140 g hántolt, sótlan pisztácia
40 g héj nélküli mandula
40 g liszt
Hozzávalók a pisztácia krémhez:
140 hántolt pisztácia
40 g cukor
csipet só
csipet só
50 g tejszín
50 g fehércsokoládé
Hozzávalók a mascarpone krémhez:
Hozzávalók a mascarpone krémhez:
4 db tojás sárgája
600 g tejszín
200 g fehércsokoládé
500 g mascarponeDíszítéshez:
120 g tört pisztácia
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell.
Daráljuk meg a pisztáciát és a mandulát.
Daráljuk meg a pisztáciát és a mandulát.
Válasszuk szét a tojásokat két külön tálba.
Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjön össze a hab.
Ha igen, vegyük ki a sütőből, kissé lisztezzük meg a tetejét, és fejjel lefelé, rácson hagyjuk kihűlni.
A pisztácia pasztához a pisztáciát enyhén megpirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
Ha nem elég erős az aprítónk, akkor sokáig eltart, ilyenkor egy nagyon kevés olívaolajat vagy vizet adhatunk hozzá, hogy könnyebben vigye.
A tejszínt melegítsük fel, olvasszuk fel benne a fehércsokoládét.
Miután kihűlt, adjuk hozzá a mascarponet és a maradék 400 g tejszínt, majd verjük habosra. Ez nem tart sokáig, vigyázzunk, nehogy túlverjük!
Vágjuk a kihűlt piskótát 4 részre.
Tegyük tálra az alsó piskótát, majd kenjük meg a pisztáciakrém harmadával.
Ezután kenjünk rá a mascarpone krémből, nagyjából ugyanolyan vastagon, mint a piskótalapunk.
Rakjuk rá a következő piskótát, újabb adag pisztáciakrémet és mascarponét.
Segítség! A tésztához mennyi cukrot kell adni? Ez kimaradt a hozzávalók közül.
VálaszTörléskedves Erika, 200 g szükséges hozzá. Frissítettem a receptet. Köszönöm az észrevételt!
TörlésNagyon jónak tűnik a recept. Körülbelül hány főre elég?
VálaszTörlés12-14 nagy szeletre vágható. A hozzávalók mellett feltüntrttem. Gyakori kérdés a tortáknál és sajnos sok helyen kimaradt. Igyekszem pótolni.
TörlésNagyon finom lett, de iszonyú tömény a tészta . Legközelebb csak 10-10 dkg lisztet és pisztácia fogok használni .
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett, a tésztán viszont én is kísérletezek egy ideje, hogy könnyeb legyen. Próbálkoztam én is kevesebb liszttel, végül a vajas tészta helyett egy sima, pisztáciával kevert piskóta mellett döntöttem. A krémen is változtattam, főzött krémalappal habosítottam ki a mascarponét. Fel is töltöttem az új receptet, ha valamikor újra elkészíted, mindenképp ezt a változatot ajánlom!
TörlésÜdvözlöm! Az előző hozzászólásra csatolva kérdezném,hogy ez már az új recept?
TörlésIgen!
TörlésÜdvözlöm! Nagyon tetszik a receptet, szeretném kipróbálni, de sajnos allergiás vagyok a tojásfehérjére. Hogy tudnám megoldani így ezt a piskótát? Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Bea, a legjobb tojáshelyettesítő a főtt csicseriborsó leve. Legegyszerűbben a konzerv csicseri leszűrésével juthatunk hozzá. 1 egész tojás helyettesítésére 3 evőkanálnyi lé szükséges, 1 fehérjéhez pedig 2. A levet le kell szűrni és érdemes behűteni használat előtt, majd egyszerűen fel kell verni, ahogy a fehérjét. Ez viszont jóval tovább tart, de 4-5 perc elteltével habosodni kezd majd. A felvert habot innentől ugyanúgy kell használni, mint a fehérjét.
TörlésVan aki megcsinálta ezt a tortát a posztolón kívűl,érdeklődnék,hogy milyen ízre állagra,könnyű a tészta nem folytós tömör??A kedvencem a pisztácia ezt szeretném szülinapomra megsütni,de nagyon drága ahhoz,hogy ne legyen finom vagy ne sikerüljön!Ezért szeretném kérni a véleményeket.A piskótához hántólt sótlan pisztácia kell,a pisztácia krémbe is hántolt sótlan pisztácia kell?Köszönöm a segítséget!
VálaszTörlésKedves Judit, a krémbe is hántolt, sótlan pisztácia kell.
TörlésKöszönöm szépen a segítséget!Ez az új recept akkor már a finom könnyű piskóta?
VálaszTörlésIgen, ebből teljesen kimaradt a vaj, így levegősebb a tészta. Arra kell csak ügyelni, a tojáshabot apránként óvatosan keverjük bele, hogy ne törjön össze. Mivel a pisztáciamassza elég sűrű, mindenképp először kis adagokkal fel kell lazítani, ezért kezdem csak a hab negyedével.
TörlésMegsütöttem a szülinapomra a tortát,isteni finom lett a krém is és a piskóta is,de van pár dolog ami nem igazán lett jó.A piskóta finom könnyű lett,de borzasztó nehéz elvágni,mert nagyon morzsálódik én 4-be nem is tudtam csak 3-ba mert hullt széjjel.a másik a krém jó pár percig vertem nem olyan kevés ideig,mert nehezen habosodott,és nem igazán lett kemény,tovább nem mertem,ne hogy vaj legyen,de még így is lágy lett,vagy kell még bele "kötő"anyag vagy kevesebb tejszín,sajnos nekem magas sem lett a torta.Aki készíteni szeretné ízben nem fog csalódni,árban azért elég drága kb.12-13.000-ft.volt a torta.Ez saját tapasztalat gondoltam leírom,hogy segítsek másoknak akik szeretnék megsütni.🙂
VálaszTörlésÖn aki posztolta a receptet,tud segíteni abban amiket leírtam?Ki merem jelenteni,hogy életem egyik legfinomabb és legélvezhetőbb tortáját sütöttem és ettem!Nagyon ügyes és nagyon jó receptet rakott össze!Gratulálok!👏👍🙂🎂
TörlésNagyon köszönöm, hogy időt szánt erre az értékes hozzászólásra, örömmel hallom, hogy sikere volt a tortának. Közben már gondolkodtam is a felvetett problémákon. A meleg piskóta tud nagyon morzsálódni, ezért érdemes minél több ideig pihentetni/"hűteni" felszeletelés előtt.
TörlésEbben a receptben kevés a liszt, a magok miatt ez a piskóta hajlamosabb a morzsolódásra.
Néhány trükk, amit a szeletelésnél használok:
fentről haladok lefelé, és mindvégig a helyükön hagyom az elvágott szeleteket.
Egy forgótálca igen nagy segítség, de ha nincsen, akkor is forgatva kell a lapokat vágni. A késsel körkörösen érdemes haladni, (nem hosszában átvágni), apránként egyre beljebb a közepe felé.
Az, hogy nem lett magas és csak három részre sikerült vágni, lehet amiatt is, hogy kicsivel nagyobb volt a tortaforma átmérője. A piros ikeás forma 24 cm-es, amiben én sütöttem inkább 22. :)
A krémben véleményem szerint a tejszín lehetett a ludas, sajnos egyre többször tapasztalom, hogy a bolti habtejszínt alig vagy egyáltalán nem lehet felverni.
Egy trükk erre, amit a cukrászsuliban tanultam:
a tejszín egy kis részét, (mondjuk a negyedét) növényi habra cseréltük, ezzel nagyon könnyen felverhető és ennyitől nem lesz érezhető az ízén.
Érdemes a habot nem a legmagasabb fokozaton verni, így tovább tart, de kontrollálhatóbb lesz.
Remélem tudtam hasznos tippeket adni, hogy legközelebb még jobban sikerüljön!
Szép napot kívánok!
Nagyon szépen köszönöm a hasznos információkat sokat segített.Hamarosan megsütöm a lányom szülinapjára is ezt kérte.🙂Ha megengedi a receptet megosztom egy sütis csoportban.Önnek is szép napot kívánok!
VálaszTörlésTermészetesen, nyugodtan megoszthatja.
TörlésNagyon tetszik a recept. Szeretném megkérdezni, hogy a lisztet milyen lisztre érdemes cserélnem, ha glutén érzékeny vagyok?
VálaszTörlésTapiókalisztet szeretem a legjobban a gluténmentes piskótákban, de nyugodtan lehet ebben a receptben kukorica- vagy burgonyakeményítőt használni
TörlésNagyon tetszik a recept, az unokám születésnapjára szeretném megsütni, mivel azonban a családban többen is gluténérzékenyek szeretném tudni, lehet-e esetleg a tapiókaliszthez mandula lisztet is keverni? Ha igen, milyen arányban?
VálaszTörlésA 40 g sima lisztet lehet helyettesíteni a tápiókával, de sima kukorica- vagy burgonyakeményítő is megteszi. A 40 g mandula természetesen mandulaliszt formájában is használható.
Törlés