Ugrás a fő tartalomra

Valentin-napi menü: Bazsalikomos- aszalt paradicsomos sajttorta, Bélszín steak bourbon-borsmártással, Rózsa-eper fagylalt

Abban biztosak voltunk, hogy idén steaket fogunk enni, lévén van már öntöttvas serpenyőm, ami esszenciális hozzávalója a steak-sütésnek. Enélkül semmkiképp ne kezdjünk neki, de ha már beszereztünk egyet, garantáltan étterem-minőségű steaket tudunk otthon készíteni, az ár töredékéért. A kedvesem zöldbors mártást szeretett volna, én whiskyt. Így született megállapodás a kettő hibridjéből; a bourbon-borsmártás. A fagylaltot viszont elkészíthetjük fagyigép nélkül is, ha van egy botmixerünk vagy egy erős turmixunk.











❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️

Bazsalikomos- aszalt paradicsomos sajttorta

Hozzávalók:
150 g sós kréker
40 g reszelt parmezán
50 g vaj egy evőkanál
150 g cottage cheese
2 g zselatin
200 ml tejszín
4-5 szem aszalt paradicsom
1 evőkanálnyi az aszalt paradicsom olajából
2 ág bazsalikom (ebből pár levelet tegyünk félre díszítésnek)
4 szelet füstölt sonka, vékony szeletek
4 mousse készítő forma

A krékert a parmezánnal, a vajjal és egy evőkanál olajjal az aszalt paradicsom alól, ledaráljuk egy konyhai mixerrel.

A mousse készítő formák között elosztjuk egyenletesen, jó alaposan lenyomkodjuk.




A zselatint feloldjuk egy evőkanál vízben, közben felforraljuk a tejszínt.

Levesszük a gázról és a forró tejszínbe keverjük a zselatint, tegyük félre hűlni.

A cottage cheese-t az aszalt paradicsommal és a bazsalikomlevelekkel leturmixoljuk.


Ha már nem meleg a tejszín, lapáttal beleforgatjuk a cottage cheese masszát.

Szétosztjuk a formák között. Néhány órát hűtőben pihentetjük.

Tálaláskor feltekert sonkaszeletet és bazsalikomlevelet teszünk a tetejére.


❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️

Bélszín steak bourbon-borsmártással


Hozzávalók az édesburgonyához:
2 szelet bélszín, legalább 2 centi vastag
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring

Hozzávalók a spenóthoz:
500 g bébispenót
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj


Hozzávalók a steakhez:
2 szelet bélszín, legalább 2 centi vastag
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring

Hozzávalók a mártáshoz:
1/4 bögre bourbon whiskey
1/2 evőkanál nádcukor
1/2 evőkanál feketebors, durvára törve
1/2 evőkanál fehérbors, durvára törve
1/2 evőkanál rózsabors, durvára törve
1 bögre húsleves
1/2 bögre tejszín


Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Az édesburgonyát vékonyan szeleteljük fel.
Tegyük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy ne fedjék egymást.
Kenjük meg olajjal a szeleteket, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a füstölt paprikával.

Tegyük 10 percre a forró sütőbe, majd fordítsuk meg a szeleteket és a másik felük is kenjük meg, majd fűszerezzük.
6-8 perc alatt süssük készre.

A spenóthoz az olajat a vajjal felmelegítjük, rádobjuk a fokhagymát és egy percig pirítjuk.
Levesszük a tűzhelyről, úgy adjuk hozzá a spenótot.

Kevergessük a forró serpenyőben, hogy megfonnyadjon, majd sózzuk.

A bélszínt felhasználás előtt fél órával kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Csak miután bemelegedett, akkor kezdjük el sütni a húsokat, mert néhány perc alatt elkészülnek.
A húsokat alaposan bedörzsöljük mindkét oldalukon sóval és borssal. Felforrósítjuk a vasserpenyőt és amikor már nagyon forró, szétterítjük benne az olajat, majd belehelyezzük a steakeket.

Magas hőfokon, mozgatás nélkül 2 percig sütjük, ezután megfordítjuk és a másik felét ugyanúgy 2 percig sütjük.
Az oldalát is körbe pirítjuk mind a kettőnek.
A fokhagymákat csak a kés lapjával szétlapítjuk, de héjastól dobjuk be a húsok mellé, majd helyezzük melléjük a rozmaringágacskát is és a steakek tetejére tegyünk egy-egy evőkanál vajat.

Betesszük az előmelegített sütőbe, 4 perc alatt medium-rare lesz, ha szeretnénl jobban átsütni, hagyjuk bent még egy-két percet a sütőben, de semmiképpen ne tovább, mert kiszárad.
Amint elkészült szedjük tálra és pihentessük 5 percet.
A forró serpenyőbe addig öntsük bele a bourbont, tegyük bele a cukrot és forraljuk egy percet.
Ekkor adjuk hozzá a húslevest és a durvára tört borsokat.
Főzzük, amíg felére nem csökken, majd adjuk hozzá a tejszínt.
Főzzük sűrűre a mártást és azonnal tálaljuk a húsokat.

❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️

Rózsa-eper fagylalt


Hozzávalók:
1 kg fagyasztott eper
1 doboz sűrített tej, cukrozott,  kb. 400g
3-4 evőkanál rózsavíz

Az epret a sűrített tejjel turmixoljuk le, keverjük bele a rózsavizet.

Ha van fagylaltgépünk, tegyük abba, ha nincs, a mélyhűtőbe, majd miutánn megfagyott, újra turmixoljuk le és fagyasszuk vissza.

Szárított rózsaszirmokkal tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü