Valentin-napi menü: Bazsalikomos- aszalt paradicsomos sajttorta, Bélszín steak bourbon-borsmártással, Rózsa-eper fagylalt
Abban biztosak voltunk, hogy idén steaket fogunk enni, lévén van már öntöttvas serpenyőm, ami esszenciális hozzávalója a steak-sütésnek. Enélkül semmkiképp ne kezdjünk neki, de ha már beszereztünk egyet, garantáltan étterem-minőségű steaket tudunk otthon készíteni, az ár töredékéért. A kedvesem zöldbors mártást szeretett volna, én whiskyt. Így született megállapodás a kettő hibridjéből; a bourbon-borsmártás. A fagylaltot viszont elkészíthetjük fagyigép nélkül is, ha van egy botmixerünk vagy egy erős turmixunk.
Hozzávalók:
150 g sós kréker
40 g reszelt parmezán
50 g vaj egy evőkanál
150 g cottage cheese
2 g zselatin
200 ml tejszín
4-5 szem aszalt paradicsom
1 evőkanálnyi az aszalt paradicsom olajából
2 ág bazsalikom (ebből pár levelet tegyünk félre díszítésnek)
4 szelet füstölt sonka, vékony szeletek
4 mousse készítő forma
A krékert a parmezánnal, a vajjal és egy evőkanál olajjal az aszalt paradicsom alól, ledaráljuk egy konyhai mixerrel.
A mousse készítő formák között elosztjuk egyenletesen, jó alaposan lenyomkodjuk.
A zselatint feloldjuk egy evőkanál vízben, közben felforraljuk a tejszínt.
Levesszük a gázról és a forró tejszínbe keverjük a zselatint, tegyük félre hűlni.
A cottage cheese-t az aszalt paradicsommal és a bazsalikomlevelekkel leturmixoljuk.
Ha már nem meleg a tejszín, lapáttal beleforgatjuk a cottage cheese masszát.
Szétosztjuk a formák között. Néhány órát hűtőben pihentetjük.
Tálaláskor feltekert sonkaszeletet és bazsalikomlevelet teszünk a tetejére.
Hozzávalók az édesburgonyához:
2 szelet bélszín, legalább 2 centi vastag
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
Hozzávalók a spenóthoz:
500 g bébispenót
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
só
Hozzávalók a steakhez:
2 szelet bélszín, legalább 2 centi vastag
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
Hozzávalók a mártáshoz:
1/4 bögre bourbon whiskey
1/2 evőkanál nádcukor
1/2 evőkanál feketebors, durvára törve
1/2 evőkanál fehérbors, durvára törve
1/2 evőkanál rózsabors, durvára törve
1 bögre húsleves
1/2 bögre tejszín
só
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Az édesburgonyát vékonyan szeleteljük fel.
Tegyük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy ne fedjék egymást.
Kenjük meg olajjal a szeleteket, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a füstölt paprikával.
Tegyük 10 percre a forró sütőbe, majd fordítsuk meg a szeleteket és a másik felük is kenjük meg, majd fűszerezzük.
6-8 perc alatt süssük készre.
A spenóthoz az olajat a vajjal felmelegítjük, rádobjuk a fokhagymát és egy percig pirítjuk.
Levesszük a tűzhelyről, úgy adjuk hozzá a spenótot.
Kevergessük a forró serpenyőben, hogy megfonnyadjon, majd sózzuk.
A bélszínt felhasználás előtt fél órával kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Csak miután bemelegedett, akkor kezdjük el sütni a húsokat, mert néhány perc alatt elkészülnek.
A húsokat alaposan bedörzsöljük mindkét oldalukon sóval és borssal. Felforrósítjuk a vasserpenyőt és amikor már nagyon forró, szétterítjük benne az olajat, majd belehelyezzük a steakeket.
Magas hőfokon, mozgatás nélkül 2 percig sütjük, ezután megfordítjuk és a másik felét ugyanúgy 2 percig sütjük.
Az oldalát is körbe pirítjuk mind a kettőnek.
A fokhagymákat csak a kés lapjával szétlapítjuk, de héjastól dobjuk be a húsok mellé, majd helyezzük melléjük a rozmaringágacskát is és a steakek tetejére tegyünk egy-egy evőkanál vajat.
Betesszük az előmelegített sütőbe, 4 perc alatt medium-rare lesz, ha szeretnénl jobban átsütni, hagyjuk bent még egy-két percet a sütőben, de semmiképpen ne tovább, mert kiszárad.
Amint elkészült szedjük tálra és pihentessük 5 percet.
A forró serpenyőbe addig öntsük bele a bourbont, tegyük bele a cukrot és forraljuk egy percet.
Ekkor adjuk hozzá a húslevest és a durvára tört borsokat.
Főzzük, amíg felére nem csökken, majd adjuk hozzá a tejszínt.
Főzzük sűrűre a mártást és azonnal tálaljuk a húsokat.
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott eper
1 doboz sűrített tej, cukrozott, kb. 400g
3-4 evőkanál rózsavíz
Az epret a sűrített tejjel turmixoljuk le, keverjük bele a rózsavizet.
Ha van fagylaltgépünk, tegyük abba, ha nincs, a mélyhűtőbe, majd miutánn megfagyott, újra turmixoljuk le és fagyasszuk vissza.
Szárított rózsaszirmokkal tálaljuk.
❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️
Bazsalikomos- aszalt paradicsomos sajttorta
Hozzávalók:
150 g sós kréker
40 g reszelt parmezán
50 g vaj egy evőkanál
150 g cottage cheese
2 g zselatin
200 ml tejszín
4-5 szem aszalt paradicsom
1 evőkanálnyi az aszalt paradicsom olajából
2 ág bazsalikom (ebből pár levelet tegyünk félre díszítésnek)
4 szelet füstölt sonka, vékony szeletek
4 mousse készítő forma
A krékert a parmezánnal, a vajjal és egy evőkanál olajjal az aszalt paradicsom alól, ledaráljuk egy konyhai mixerrel.
A mousse készítő formák között elosztjuk egyenletesen, jó alaposan lenyomkodjuk.
A zselatint feloldjuk egy evőkanál vízben, közben felforraljuk a tejszínt.
Levesszük a gázról és a forró tejszínbe keverjük a zselatint, tegyük félre hűlni.
A cottage cheese-t az aszalt paradicsommal és a bazsalikomlevelekkel leturmixoljuk.
Ha már nem meleg a tejszín, lapáttal beleforgatjuk a cottage cheese masszát.
Szétosztjuk a formák között. Néhány órát hűtőben pihentetjük.
Tálaláskor feltekert sonkaszeletet és bazsalikomlevelet teszünk a tetejére.
❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️
Bélszín steak bourbon-borsmártással
Hozzávalók az édesburgonyához:
2 szelet bélszín, legalább 2 centi vastag
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
Hozzávalók a spenóthoz:
500 g bébispenót
2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
1 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj
só
Hozzávalók a steakhez:
2 szelet bélszín, legalább 2 centi vastag
nagyszemű só
frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
Hozzávalók a mártáshoz:
1/4 bögre bourbon whiskey
1/2 evőkanál nádcukor
1/2 evőkanál feketebors, durvára törve
1/2 evőkanál fehérbors, durvára törve
1/2 evőkanál rózsabors, durvára törve
1 bögre húsleves
1/2 bögre tejszín
só
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Az édesburgonyát vékonyan szeleteljük fel.
Tegyük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, úgy, hogy ne fedjék egymást.
Kenjük meg olajjal a szeleteket, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a füstölt paprikával.
Tegyük 10 percre a forró sütőbe, majd fordítsuk meg a szeleteket és a másik felük is kenjük meg, majd fűszerezzük.
6-8 perc alatt süssük készre.
A spenóthoz az olajat a vajjal felmelegítjük, rádobjuk a fokhagymát és egy percig pirítjuk.
Levesszük a tűzhelyről, úgy adjuk hozzá a spenótot.
Kevergessük a forró serpenyőben, hogy megfonnyadjon, majd sózzuk.
A bélszínt felhasználás előtt fél órával kivesszük a hűtőből és szobahőmérsékleten pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Csak miután bemelegedett, akkor kezdjük el sütni a húsokat, mert néhány perc alatt elkészülnek.
A húsokat alaposan bedörzsöljük mindkét oldalukon sóval és borssal. Felforrósítjuk a vasserpenyőt és amikor már nagyon forró, szétterítjük benne az olajat, majd belehelyezzük a steakeket.
Magas hőfokon, mozgatás nélkül 2 percig sütjük, ezután megfordítjuk és a másik felét ugyanúgy 2 percig sütjük.
Az oldalát is körbe pirítjuk mind a kettőnek.
A fokhagymákat csak a kés lapjával szétlapítjuk, de héjastól dobjuk be a húsok mellé, majd helyezzük melléjük a rozmaringágacskát is és a steakek tetejére tegyünk egy-egy evőkanál vajat.
Betesszük az előmelegített sütőbe, 4 perc alatt medium-rare lesz, ha szeretnénl jobban átsütni, hagyjuk bent még egy-két percet a sütőben, de semmiképpen ne tovább, mert kiszárad.
Amint elkészült szedjük tálra és pihentessük 5 percet.
A forró serpenyőbe addig öntsük bele a bourbont, tegyük bele a cukrot és forraljuk egy percet.
Ekkor adjuk hozzá a húslevest és a durvára tört borsokat.
Főzzük, amíg felére nem csökken, majd adjuk hozzá a tejszínt.
Főzzük sűrűre a mártást és azonnal tálaljuk a húsokat.
❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️🌷❤️
Rózsa-eper fagylalt
Hozzávalók:
1 kg fagyasztott eper
1 doboz sűrített tej, cukrozott, kb. 400g
3-4 evőkanál rózsavíz
Az epret a sűrített tejjel turmixoljuk le, keverjük bele a rózsavizet.
Ha van fagylaltgépünk, tegyük abba, ha nincs, a mélyhűtőbe, majd miutánn megfagyott, újra turmixoljuk le és fagyasszuk vissza.
Szárított rózsaszirmokkal tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése