A Soto (leves) Ayam (csirke) egy Indonéz leves, melyet egytál ételként is fogyasztanak rizzsel. De nem csak itt, hanem a legtöbb ázsiai országban szokás feladni a tiszta levest, amibe aztán mindenki kedve szerint pakolgathat a friss feltétekből. Víz vagy tea helyett is szívesen fogyasztanak egy nagy tál tápláló levest. Érdemes egy egész csirkét venni, mivel a levesbe kell a melle, az alaphoz pedig a farhát, belsőségek. Így jóval olcsóbb lesz, a csirkecombokat pedig megsüthetjük második fogásnak.
Hozzávalók a levesalaphoz:
1 csirkéből a farhát, szárnyak, lábak belsőségek
1 teáskanál só
Hozzávalók a leveshez:
2 csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
6 szem makadámdió
1 evőkanál mogyoróolaj
115 g nyers garnéla, a páncélja nélkül
csipet kurkuma
1/2 teáskanál chili
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál világos szójaszósz
850 ml a levesalapból
115g mungóbabcsíra
só, bors
Tálaláshoz:
Főtt tojás
pirított hagyma
sült burgonyachips
szeletelt újhagyma
friss petrezselyemlevél
citromgerezdek
A levesalaphoz a levescsontokat, belsőségeket feltesszük bő vízzel főni, percig forraljuk majd átszűrjük.
A csontokat hideg vízzel leöblítjük. Visszatesszük a leszűrt levesbe és hideg vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot. Hozzáadunk 1 teáskanál sót. Gyöngyözve főzzük egy órán át, majd újra szűrjük át.
Amit nem használunk el, fagyasszuk le egy következő leveshez.
Aprítsunk fel egy gerezd fokhagymát, dörzsöljük be vele a csirkemelleket, sózzuk, borsozzuk.
Vízgőzben pároljuk őket 20 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
Egy mozsár vagy aprítógép segítségével a maradék fokhagymát és a makadámdiókat zúzzuk krémesre.
Egy lábosban melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a pasztát és kevergetve főzzük egy percig.
Adjuk hozzá a garnélát, a kurkumát, chilit, a gyömbér és a szójaszószt.
Tépkedjük bele a párolt csirkemelleket, öntsük fel 250 ml levessel.
Fedő alatt főzzük 5 percet, ezután adjuk hozzá a maradék húslevest, további 5 percig főzzük.
Kóstoljuk meg kell-e sózni, borsozni.
Tegyük bele a babcsírákat és két perc után zárjuk le alatta a gázt.
Tálaláskor tegyünk a levesbe félbevágott főtt tojást, adjunk hozzá egy negyed citromot és tegyünk bele mindenfélét a feltétekből.
Hozzávalók a levesalaphoz:
1 csirkéből a farhát, szárnyak, lábak belsőségek
1 teáskanál só
Hozzávalók a leveshez:
2 csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
6 szem makadámdió
1 evőkanál mogyoróolaj
115 g nyers garnéla, a páncélja nélkül
csipet kurkuma
1/2 teáskanál chili
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál világos szójaszósz
850 ml a levesalapból
115g mungóbabcsíra
só, bors
Tálaláshoz:
Főtt tojás
pirított hagyma
sült burgonyachips
szeletelt újhagyma
friss petrezselyemlevél
citromgerezdek
A levesalaphoz a levescsontokat, belsőségeket feltesszük bő vízzel főni, percig forraljuk majd átszűrjük.
A csontokat hideg vízzel leöblítjük. Visszatesszük a leszűrt levesbe és hideg vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot. Hozzáadunk 1 teáskanál sót. Gyöngyözve főzzük egy órán át, majd újra szűrjük át.
Amit nem használunk el, fagyasszuk le egy következő leveshez.
Aprítsunk fel egy gerezd fokhagymát, dörzsöljük be vele a csirkemelleket, sózzuk, borsozzuk.
Vízgőzben pároljuk őket 20 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
Egy mozsár vagy aprítógép segítségével a maradék fokhagymát és a makadámdiókat zúzzuk krémesre.
Egy lábosban melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a pasztát és kevergetve főzzük egy percig.
Adjuk hozzá a garnélát, a kurkumát, chilit, a gyömbér és a szójaszószt.
Tépkedjük bele a párolt csirkemelleket, öntsük fel 250 ml levessel.
Fedő alatt főzzük 5 percet, ezután adjuk hozzá a maradék húslevest, további 5 percig főzzük.
Kóstoljuk meg kell-e sózni, borsozni.
Tegyük bele a babcsírákat és két perc után zárjuk le alatta a gázt.
Tálaláskor tegyünk a levesbe félbevágott főtt tojást, adjunk hozzá egy negyed citromot és tegyünk bele mindenfélét a feltétekből.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése