Ugrás a fő tartalomra

Soto Ayam - Java szigeti csirkeleves

A Soto (leves) Ayam (csirke) egy Indonéz leves, melyet egytál ételként is fogyasztanak rizzsel. De nem csak itt, hanem a legtöbb ázsiai országban szokás feladni a tiszta levest, amibe aztán mindenki kedve szerint pakolgathat a friss feltétekből. Víz vagy tea helyett is szívesen fogyasztanak egy nagy tál tápláló levest. Érdemes egy egész csirkét venni, mivel a levesbe kell a melle, az alaphoz pedig a farhát, belsőségek. Így jóval olcsóbb lesz, a csirkecombokat pedig megsüthetjük második fogásnak.





Hozzávalók a levesalaphoz:
1 csirkéből a farhát, szárnyak, lábak belsőségek
1 teáskanál só

Hozzávalók a leveshez:
2 csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
6 szem makadámdió
1 evőkanál mogyoróolaj
115 g nyers garnéla, a páncélja nélkül
csipet kurkuma
1/2 teáskanál chili
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál világos szójaszósz
850 ml a levesalapból
115g mungóbabcsíra
só, bors

Tálaláshoz:
Főtt tojás
pirított hagyma
sült burgonyachips
szeletelt újhagyma
friss petrezselyemlevél
citromgerezdek

A levesalaphoz a levescsontokat, belsőségeket feltesszük bő vízzel főni,  percig forraljuk majd átszűrjük.
A csontokat hideg vízzel leöblítjük. Visszatesszük a leszűrt levesbe és hideg vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot. Hozzáadunk 1 teáskanál sót. Gyöngyözve főzzük egy órán át, majd újra szűrjük át.
Amit nem használunk el, fagyasszuk le egy következő leveshez.

Aprítsunk fel egy gerezd fokhagymát, dörzsöljük be vele a csirkemelleket, sózzuk, borsozzuk.
Vízgőzben pároljuk őket 20 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni.

Egy mozsár vagy aprítógép segítségével a maradék fokhagymát és a makadámdiókat zúzzuk krémesre.

Egy lábosban melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a pasztát és kevergetve főzzük egy percig.

Adjuk hozzá a garnélát, a kurkumát, chilit, a gyömbér és a szójaszószt.

Tépkedjük bele a párolt csirkemelleket, öntsük fel 250 ml levessel.


Fedő alatt főzzük 5 percet, ezután adjuk hozzá a maradék húslevest, további 5 percig főzzük.
Kóstoljuk meg kell-e sózni, borsozni.
Tegyük bele a babcsírákat és két perc után zárjuk le alatta a gázt.


Tálaláskor tegyünk a levesbe félbevágott főtt tojást, adjunk hozzá egy negyed citromot és tegyünk bele mindenfélét a feltétekből.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü