A tegnapi nappal ugyan végetért a farsangi időszak és nem is fánkkal készültem, hanem egy olasz karneváli édességgel.
A cannoli a cannolo többeszszáma, mely csövecskét jelent. A ropogós tésztacsövet ricottácal töltik. A töltelékhez helyenként kandírozott gyümölcsöt, apró csokoládépasztillát vagy pisztáciát adnak, majd porcukorral megszórják. A jellegzetes szicíliai édesség, a helybéli cukrászat legismertebb terméke, amelyet eredetileg csak karnevál idején készítettek. Mára már nemcsak a karneváli időszakot, de Szicíliát is kinőtte. Az elkészítéséhez mindenképp kellenek a cannoli sütő csövek és egy tésztagép sem árt, mert nagyon vékonyra kell nyújtani ahhoz a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Hozzávalók a tésztához:
260 g liszt
5 g kakaópor
20 g cukor
1 tojás, enyhén felverve
30 g háj (vagy vaj)
60 g marsala bor (vagy édes desszertbor)
A cannoli a cannolo többeszszáma, mely csövecskét jelent. A ropogós tésztacsövet ricottácal töltik. A töltelékhez helyenként kandírozott gyümölcsöt, apró csokoládépasztillát vagy pisztáciát adnak, majd porcukorral megszórják. A jellegzetes szicíliai édesség, a helybéli cukrászat legismertebb terméke, amelyet eredetileg csak karnevál idején készítettek. Mára már nemcsak a karneváli időszakot, de Szicíliát is kinőtte. Az elkészítéséhez mindenképp kellenek a cannoli sütő csövek és egy tésztagép sem árt, mert nagyon vékonyra kell nyújtani ahhoz a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Hozzávalók a tésztához:
260 g liszt
5 g kakaópor
20 g cukor
1 tojás, enyhén felverve
30 g háj (vagy vaj)
60 g marsala bor (vagy édes desszertbor)
10 g fehérborecet
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg olasz ricotta
130 g cukor
80 g apróra vágott csokoládé
1 narancs reszelt héja
Tálaláshoz:
tört pisztácia
tört csoki
A töltelékkel kezdjük. Egy szűrőbe tesszük, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle, különben folyós lesz a krém.
A tészta hozzávalóit egy tálban kezdjük először összedolgozni, majd amikor nagyjából összeállt, kiborítjuk egy tapadásmentes felületre és kézzel sima gombóccá gyúrjuk.
Csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Kettőbe vágjuk a tésztát, így könnyebb dolgozni vele.
Az egyiket félretesszük, a másikat lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, két felét hajtsuk be középre, ez segít hogy téglalap legyen.
Engedjük át a tésztagép legnagyobb fokozatán vagy kézzel nyújtsuk vékonyra.
Hajtsuk újra háromfelé, majd párszor engedjük át a tésztagépen folyamatosan csökkentve a vastagságát. Addig nyújtsuk, amíg fél milliméter nem lesz. Tésztagépen a legkisebb foozat.
Vágjunk belőle 10 centis négyzeteket,.
Helyezzük a csövet a négyzet átlójára és a két oldalát hajtsuk be.
Kicsit nedvesítsük meg az ujjunkat és kenjük be a csücskét, ügyeljünk rá, hogy nagy felületen fedjék egymást, így biztosan nem nyílik ki sütés közben.
1 liter olajat felhevítünk, a tésztát a csövekkel együtt beletesszük, kevesebb, mint egy perc alatt aranybarnára süjük, közben egyszer megfordítjuk.
Nagyon gyorsan megsül, ezért érdemes egyesével tenni őket a forró olajba.
Amikor már nem forrók a csövek, lehúzzuk róluk a megsült hengereket.
A krémhez a lecsöpögtetett ricottát a többi hozzávalóval összekeverjük.
Nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kihűlt tésztahengereket.
A cannolik mindkét végét apróra vágott csokiba vagy pisztáciába mártjuk.
Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk, különben megpuhul a tölteléktől.
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg olasz ricotta
130 g cukor
80 g apróra vágott csokoládé
1 narancs reszelt héja
Tálaláshoz:
tört pisztácia
tört csoki
A töltelékkel kezdjük. Egy szűrőbe tesszük, hogy minél több lé kicsöpögjön belőle, különben folyós lesz a krém.
A tészta hozzávalóit egy tálban kezdjük először összedolgozni, majd amikor nagyjából összeállt, kiborítjuk egy tapadásmentes felületre és kézzel sima gombóccá gyúrjuk.
Csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára.
Kettőbe vágjuk a tésztát, így könnyebb dolgozni vele.
Az egyiket félretesszük, a másikat lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, két felét hajtsuk be középre, ez segít hogy téglalap legyen.
Engedjük át a tésztagép legnagyobb fokozatán vagy kézzel nyújtsuk vékonyra.
Hajtsuk újra háromfelé, majd párszor engedjük át a tésztagépen folyamatosan csökkentve a vastagságát. Addig nyújtsuk, amíg fél milliméter nem lesz. Tésztagépen a legkisebb foozat.
Vágjunk belőle 10 centis négyzeteket,.
Helyezzük a csövet a négyzet átlójára és a két oldalát hajtsuk be.
Kicsit nedvesítsük meg az ujjunkat és kenjük be a csücskét, ügyeljünk rá, hogy nagy felületen fedjék egymást, így biztosan nem nyílik ki sütés közben.
1 liter olajat felhevítünk, a tésztát a csövekkel együtt beletesszük, kevesebb, mint egy perc alatt aranybarnára süjük, közben egyszer megfordítjuk.
Nagyon gyorsan megsül, ezért érdemes egyesével tenni őket a forró olajba.
Amikor már nem forrók a csövek, lehúzzuk róluk a megsült hengereket.
A krémhez a lecsöpögtetett ricottát a többi hozzávalóval összekeverjük.
Nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kihűlt tésztahengereket.
A cannolik mindkét végét apróra vágott csokiba vagy pisztáciába mártjuk.
Porcukorral meghintve azonnal tálaljuk, különben megpuhul a tölteléktől.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése