Ugrás a fő tartalomra

Ringlós-szedres tart

Egyre több szeder érik be az udvaron, annyi persze sosem terem egyszerre, hogy süteményt lehessen belőle készíteni, de az éppen most érő ringlóval nem csak ízükben passzolnak, de a színük is csodaszép együtt. Nagyon kedvelt párosítás piték töltelékeként, de én most kókusztejjel főztem belőlük pudingot és így kerültek az omlós pitetésztába. Könnyed nyári desszert, ami gyorsan el is készül, de természetesen szeletelés előtt azért pár órát hűteni kell.





Hozzávalók a tésztához:
120 g vaj
250 g liszt
1 tojás
100 g cukor
csipet só 
4 evőkanál víz
+ sütőbab vagy más süthető nehezék

A töltelékhez:
500 g érett ringló
150 g feketeszeder
1/4 bögre (50 g) cukor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
300 g kókusztej (konzerv)
1/2 teáskanál vanília kivonat 
4 evőkanál liszt

Tegyük a lisztet, a sót és a cukrot egy tálba, adjuk hozzá a tojássárgáját, morzsoljuk bele a hideg vajat.
Kézzel kezdjük el összedolgozni, amikor már morzsás, adjunk hozzá két evőkanál vizet.
Amikor beledolgoztuk a vizet, adjunk hozzá még egy evőkanállal.
Az utolsó evőkanálnyi vizet csak akkor adjuk a tésztához, ha még nem állt össze teljesen.
Ha nagyok a tojások, amiket használtunk, elképzelhető hogy elég 3 evőkanál víz.
Ha még nem tudjuk összegyúrni, akkor adjunk hozzá még vizet, de csak apránként, nehogy ragacsos legyen a tészta.
Amikor sima tésztává gyúrtuk, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Amikor letelt a pihentetés idő, vegyük ki a hűtőszekrényből és lisztezett felületen nyújtsuk olyan nagyra, hogy a pitesütőnk alját és oldalát is befedje.
Vajazzuk ki a formát és óvatosan helyezzük bele a tésztát.
Egyengessük el az alját és az oldalát is, majd vágjuk le a túllógó tésztadarabokat.
Villával szurkáljuk meg az alját.
Vágjunk kerek sütőpapírt, ami befedi, majd erre helyezzük a sütőbabot.
Az előmelegített sütőben 15 percig süssük, majd távolítsuk el a sütőbabot a papírral együtt és tegyük vissza a sütőbe további 10-15 percre, amíg aranybarnára nem sül.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vagy kivennénk a formából.
Két szem ringlót és 50 g szedret tegyünk félre a díszítéshez.
Vágjuk a maradék kimagozott ringlót darabokra, tegyük kis lábosba a szederrel együtt, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
Kis lángon melegítsük forrásig, majd főzzük további öt percen keresztül, vagy amíg meg nem puhulnak a gyümölcsök.
Vegyük le a tűzről és turmixoljuk le.
Passzírozzuk át a masszát egy szűrőn, igyekezzünk minél több levet kinyerni belőle és csak a héját és a magokat kidobni.
Szintén egy kis lábosban keverjük össze a lisztet a kókusztejjel.
Amikor csomómentesre kevertük, adjuk hozzá az átpasszírozott gyümölcspürét, tegyük bele a vanília kivonatot
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, nagyjából 4-5 perc alatt főzzük sűrűre.
Az elkészült tölteléket óvatosan öntsük a kihűlt tésztakosárba és tegyük hűtőbe legalább 6 órára vagy akár egy egész éjszakára.
Miután megdermedt puding, díszítsük a félrerakott ringlóval és a bogyókkal.
Megszórhatjuk reszelt kókuszdióval, kínálhatunk mellé tejszínhabot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü