Egyre több szeder érik be az udvaron, annyi persze sosem terem egyszerre, hogy süteményt lehessen belőle készíteni, de az éppen most érő ringlóval nem csak ízükben passzolnak, de a színük is csodaszép együtt. Nagyon kedvelt párosítás piték töltelékeként, de én most kókusztejjel főztem belőlük pudingot és így kerültek az omlós pitetésztába. Könnyed nyári desszert, ami gyorsan el is készül, de természetesen szeletelés előtt azért pár órát hűteni kell.
Hozzávalók a tésztához:
120 g vaj
250 g liszt
1 tojás
100 g cukor
csipet só
4 evőkanál víz
+ sütőbab vagy más süthető nehezék
A töltelékhez:
500 g érett ringló
150 g feketeszeder
1/4 bögre (50 g) cukor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
300 g kókusztej (konzerv)
1/2 teáskanál vanília kivonat
4 evőkanál liszt
Tegyük a lisztet, a sót és a cukrot egy tálba, adjuk hozzá a tojássárgáját, morzsoljuk bele a hideg vajat.
Kézzel kezdjük el összedolgozni, amikor már morzsás, adjunk hozzá két evőkanál vizet.
Amikor beledolgoztuk a vizet, adjunk hozzá még egy evőkanállal.
Az utolsó evőkanálnyi vizet csak akkor adjuk a tésztához, ha még nem állt össze teljesen.
Ha nagyok a tojások, amiket használtunk, elképzelhető hogy elég 3 evőkanál víz.
Ha még nem tudjuk összegyúrni, akkor adjunk hozzá még vizet, de csak apránként, nehogy ragacsos legyen a tészta.
Amikor sima tésztává gyúrtuk, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe legalább fél órára.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Amikor letelt a pihentetés idő, vegyük ki a hűtőszekrényből és lisztezett felületen nyújtsuk olyan nagyra, hogy a pitesütőnk alját és oldalát is befedje.
Vajazzuk ki a formát és óvatosan helyezzük bele a tésztát.
Egyengessük el az alját és az oldalát is, majd vágjuk le a túllógó tésztadarabokat.
Villával szurkáljuk meg az alját.
Vágjunk kerek sütőpapírt, ami befedi, majd erre helyezzük a sütőbabot.
Az előmelegített sütőben 15 percig süssük, majd távolítsuk el a sütőbabot a papírral együtt és tegyük vissza a sütőbe további 10-15 percre, amíg aranybarnára nem sül.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vagy kivennénk a formából.
Két szem ringlót és 50 g szedret tegyünk félre a díszítéshez.
Vágjuk a maradék kimagozott ringlót darabokra, tegyük kis lábosba a szederrel együtt, adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
Kis lángon melegítsük forrásig, majd főzzük további öt percen keresztül, vagy amíg meg nem puhulnak a gyümölcsök.
Vegyük le a tűzről és turmixoljuk le.
Passzírozzuk át a masszát egy szűrőn, igyekezzünk minél több levet kinyerni belőle és csak a héját és a magokat kidobni.
Szintén egy kis lábosban keverjük össze a lisztet a kókusztejjel.
Amikor csomómentesre kevertük, adjuk hozzá az átpasszírozott gyümölcspürét, tegyük bele a vanília kivonatot
Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, nagyjából 4-5 perc alatt főzzük sűrűre.
Az elkészült tölteléket óvatosan öntsük a kihűlt tésztakosárba és tegyük hűtőbe legalább 6 órára vagy akár egy egész éjszakára.
Miután megdermedt puding, díszítsük a félrerakott ringlóval és a bogyókkal.
Megszórhatjuk reszelt kókuszdióval, kínálhatunk mellé tejszínhabot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése