A nachos egy észak-mexikói étel, amelyet Ignacio "El Nacho" Anaya készített el először 1940 -ben. Ez a nacho sült kukorica tortilla chipsből állt, olvasztott sajttal és szeletelt jalapeño paprikával.
Snacknek vagy előételnek szolgálták fel. Az újabb változatokba gyakran kerül hús és más összetevő is, ilyenkor már főételként fogyasztják. Bár ennek a változatnak az elkészítése sok munkával jár, de az íze kárpótol a fáradtságért, ha pedig vendégeknek szolgáljuk fel, biztosan nem maradnak el a dícsérő szavak.
Snacknek vagy előételnek szolgálták fel. Az újabb változatokba gyakran kerül hús és más összetevő is, ilyenkor már főételként fogyasztják. Bár ennek a változatnak az elkészítése sok munkával jár, de az íze kárpótol a fáradtságért, ha pedig vendégeknek szolgáljuk fel, biztosan nem maradnak el a dícsérő szavak.
Hozzávalók:
1 zacskó mexikói nachos chips
200 g cheddar sajt, reszelve (mexikóban Manchego sajtot használnak, az angol cheddar tökéletes helyettesítője)
500 g csont nélküli sertéskaraj
1 üveg ecetes jalapeno
A húspáchoz:
1 evőkanál olaj
3 szárított guajillo chili (lejjebb lesz kep minden chiliről)
2 chipotle chili adobo szószban
1/4 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
40+40 ml almaecet
40 ml víz
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál oregano
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 evőkanál só
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt feketebors
A babpüréhez:
2 evőkanál olaj
600 g fehér konzervbab
1/4 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
A salsa taquera-hoz:
500 g zöldparadicsom
1/4 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 guajillo chili
3 arbor chili
2 pasilla chili
3/4 evőkanál só
A pico de gallo salsa-hoz:
1/4 vöröshagyma, apróra vágva
5 közepes paradicsom, felkockázva
1 evőkanálnyi apróra vágott zöld chili
2-3 evőkanálnyi felaprított korianderlevél
nagy csipet só
1 evőkanál lime lé
A guacomoléhoz:
2 érett avokádó
1 közepes paradicsom
1/4 vöröshagyma
1 evőkanálnyi apróra vágott zöld chili
2-3 evőkanálnyi felaprított korianderlevél
nagy csipet só
1 evőkanál lime lé
A karajt hajszálvékonyan felszeleteljük, ha betesszük egy fél órára a mélyhűtőbe sokkal könnyebb lesz.
A hagymát nagy darabokra vágjuk.
A fokhagymát meghámozzuk.
Egymásra helyezve egy tálba rendezzük őket.
Lefedjük fóliával és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
A babpürét készítjük el következőnek.
Amikor aranybarnára pirultak, kivesszük őket a serpenyőből.
Ezt meg is ehetjük, csak az olaj ízesítéséhez kellettek.
Beleöntjük a babokat, levükkel együtt.
Ezután a salsa taquera-t készítsük el.
Egy fazékban 2 liter vizet forralunk.
A chiliknek ezúttal is eltávolítjuk a magjukat.
Mindkét oldalát lapáttal nyomjuk a forró serpenyő felületére egy-egy percig, majd adjuk a paradicsomokhoz.
Főzzük puhára a hagymákat, kb 15 perc alatt.
Akinek nincsen nagy mozsara, természetesen le is turmixolhatja az egészet.
Amikor lejárt a pácolási idő, a hússzeletek mindkét oldalát egy grillserpenyőben kevés olajon megpirítjuk.
Takarítsuk le az odasült részeket a serpenyőből minden újabb adag hús előtt.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Amíg sül készítsük el a guacomolet és a pico de gallo salsát.
A pico de gallohoz egyszerűen forgassuk össze a hozzávalókat, kóstoljuk meg, kell-e sózni és már készen is van.
A kész nachos tetejére szórjunk ecetes jalapenot és halmozzuk rá a guacomolet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése