A vajhal az Atlanti- és a Csendes-óceán déli részén élő halfajta. Húsa fehér, kemény és tömör. Jóval több fűszerezést igényel, mivel magas olajtartalma miatt nem fogadja be olyan jól a fűszerezési módozatokat. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mivel - épp a magas olajtartalmának köszönhetően -, hashajtó hatása van. Ragadozóhalról van szó, mely a préda elfogyasztása után a szervezetébe került halolajat nem tudja 100%-ban lebontani, így az beépül a vajhal húsába. Javasolt mennyiség felnőtteknek maximum 200 g.
Hozzávalók a zöldborsópüréhez:
300 g zöldborsó
1 vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
2 fokhagymagerezd, felaprítva
10-15 bazsalikomlevél
1/2 bögre tejszín
só
Hozzávalók a halhoz:
500 g vajhal
6 evőkanál vaj
1 teáskanál fokhagyma por
1/2 teáskanál hagymapor
1/2 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 citrom reszelt héja és leve
só
friss őrölt
A felszeletelt hagymát főzzük puhára az olajon.
Adjuk hozzá a fokhagymát és a borsót. Kevergetve főzzük 2-3 percig.
Tegyük turmixba, adjuk hozzá a tejszínt, bazsalikomot és fél teáskanál sót.
Pürésítsük krémesre.
Kóstoljuk meg, kell- e még sózni.
Ha nagyon krémes mártást szeretnénk, passzírozzuk át a zöldborsópürét egy szűrőn.
A halat vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. Alaposan dörzsöljük be őket a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel 3 evőkanál vajat.
Tegyük a serpenyőbe a halszeleteket és süssük 2-3 percig, majd fordítsuk meg őket.
Reszeljük rá a citrom héját, csavarjuk rá citromot, adjuk hozzá a petrezselymet.
Süssük így újabb 2-3 percig, majd vegyük ki a halakat a forró serpenyőből és tálaljuk a zöldborsópüré tetején.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése