Ebben a hőségben már nem szívesen áll az ember a tűzhely mellett. Én a mai nappal kiköltöztem a nyári konyhámba, de annak sem kell megijednie, akinek nincs, mert ezek a ropogós, kókuszos rákok percek alatt kisülnek és az előkészületek sem vesznek sok időt igénybe. Fontos, hogy jó minőségű, nagyszemű kókuszreszeléket válasszunk, mert nem csak sokkal finomabb, de látványosabb is lesz tőle. Érdemes drogériákban vagy bioboltokban körülnézni. Kínáljunk mellé kétfajta mártogatóst, hogy vendégeink vagy családtagjaink kedvükre választhassanak.
Hozzávalók:
500 g garnéla
100 g (1 bögre) kókuszreszelék
45 g (3/4 bögre) prézli
2 tojás
3 evőkanál víz
1 evőkanál sriracha
120 g (1 bögre) liszt
1 teáskanál fokhagyma por
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
olaj a sütéshez
A mártogatókhoz:
1/4 bögre görög joghurt
1 evőkanál mustár
só
frissen őrölt feketebors
1/4 bögre édes chiliszósz
Tálaláshoz:
1 evőkanál petrezselyem, apróra vágva
1 citrom, gerezdekre vágva
Távolítsuk el a garnélák fejét, ha rajtuk van.
A hasuk alatt, ujjunkkal szétválasztva hámozzuk le a páncélt róluk, de a farkukat hagyjuk rajtuk.
A tojásokat törjük fel egy tálba, adjunk hozzá 3 evőkanál vizet és a srirachat, majd villával keverjük össze.
Egy külön tálban adjuk a liszthez a fokhagymaport, sót és a borsot. Keverjük össze.
Egy harmadik tálban pedig a kókuszt és a zsemlemorzsát keverjük össze.
Öntsünk annyi olajat egy mély serpenyőbe, amennyi ellepi majd a rákokat és közepes hőfokra melegítsük fel.
Forgassuk meg a garnélákat a lisztkeverékben.
Ezután mártsuk a tojásba.
Végül a kókuszos morzsában forgassuk meg.
Amikor forró az olaj tegyük bele a bepanírozott rákokat és süssük aranybarnára.
Ha szükséges, egyszer fordítsuk meg őket.
Papírtörlőre szedjük lecsöpögni.
Tegyük az édes chili mártást egy kis tálkába, egy másik tálkában pedig keverjük össze a joghurtot mustárral. Sózzuk, borsozzuk.
Szedjük tálra a garnélákat, szórjuk meg petrezselyemmel és adjunk mellé citromgerezdeket, valamint a két mártást.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése