Nemrég próbáltam ki egy új receptet. Sült hal és epres salsa. Elsőre gondolom, nagyon extrémnek tűnik, éppen ezért készítettem el. A végeredmény egyáltalán nem volt rossz, de nem is annyira különleges, hogy megérjen egy blogbejegyzést, ezért úgy döntöttem, helyette inkább egy epres túrótorta receptjét osztom meg veletek. Természetesen némi csavarral: a piskótát bazsalikommal ízesítettem, ami kiváló párost alkot a piros bogyóssal.
Hozzávalók a bazsalikomos piskótához:
4 tojás
100 g kristálycukor
95 g liszt
15 g bazsalikomlevél
65 g extra szűz olívaolaj
60 g víz
1-2 csepp zöld ételfesték - opcionális
20-22 centi átmérőjű tortaforma
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
1 db citrom
500 g zsíros túró
200 g cukor
400 ml habtejszín
9 g zselatinpor
Mérjünk ki belőle 50 grammot.
🐻 Medvetipp: A megmaradt olajat és kipasszírozott levelet felhasználhatjuk pestohoz.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Válasszuk szét a tojásokat.
Egy másik tálba tegyük a tojássárgáját a cukorral együtt és magas fokozaton verjük, amíg habos és halványsárga nem lesz.
Szitáljuk bele a lisztet, ezt is óvatosan forgassuk, amíg homogén masszát nem kapunk, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.
Lisztezett formába töltsük és az előmelegített sütőben süssük 20 -25 percig.
A kihűlt tészta megsült tetejét vágjuk le, majd vágjuk ketté vízszintesen.
Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, reszeljük le a héját és facsarjuk ki a levét.
Tegyük a zselatint fél percre a mikróba közepes teljesítményen.
Ha feloldódott, öntsük a túróhoz és jó alaposan forgassuk össze. Ha nem oldódott fel teljesen, tegyük vissza még 10 másodpercre, de ne forraljuk fel.
Tegyünk az egyik piskótalap köré tortakarikát.
Belsejükkel kifelé rakjuk körbe kicsumázott fél eprekkel a tortakarikát.
Töltsük bele a túrókrém harmadát, igazgassuk el szépen a gyümölcsöket, hogy felfeküdjenek a forma szélére.
Töltsük rá a maradék krém felét.
Tegyük rá a másik piskótalapot és fedjük be a maradék krémmel.
A maradék eperrel díszítsük a tetejét.
Tetejére rakjunk egy darab folpackot. Hűtőben dermesszük legalább 4 órán át.
Fogyasztás előtt óvatosan vegyük le róla a karikát.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése