Ugrás a fő tartalomra

Epres túrótorta bazsalikomos piskótával

Nemrég próbáltam ki egy új receptet. Sült hal és epres salsa. Elsőre gondolom, nagyon extrémnek tűnik, éppen ezért készítettem el. A végeredmény egyáltalán nem volt rossz, de nem is annyira különleges, hogy megérjen egy blogbejegyzést, ezért úgy döntöttem, helyette inkább egy epres túrótorta receptjét osztom meg veletek. Természetesen némi csavarral: a piskótát bazsalikommal ízesítettem, ami kiváló párost alkot a piros bogyóssal.




Hozzávalók a bazsalikomos piskótához:
4 tojás
100 g kristálycukor
95 g liszt
15 g bazsalikomlevél
65 g extra szűz olívaolaj
60 g víz
1-2 csepp zöld ételfesték - opcionális
20-22 centi átmérőjű tortaforma

Hozzávalók a túrótöltelékhez:
1 db citrom
500 g zsíros túró
200 g cukor
400 ml habtejszín
9 g zselatinpor

Trumixoljuk simára a bazsalikomot az olívaolajjal.

Passzírozzuk át egy szűrőn.


Mérjünk ki belőle 50 grammot.
 🐻 Medvetipp: A megmaradt olajat és kipasszírozott levelet felhasználhatjuk pestohoz.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Válasszuk szét a tojásokat. 
Verjük a tojásfehérjéket kemény habbá.

Egy másik tálba tegyük a tojássárgáját a cukorral együtt és magas fokozaton verjük, amíg habos és halványsárga nem lesz.

Forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét.


Adjuk hozzá a bazsalikomos olajat és egy csepp zöld ételfestéket.

Szitáljuk bele a lisztet,  ezt is óvatosan forgassuk, amíg homogén masszát nem kapunk, de vigyázzunk, hogy ne keverjük túl.


Lisztezett formába töltsük és az előmelegített sütőben süssük 20 -25 percig.

Tűpróbával ellenőrizzük átsült-e.
Rácsra téve a formát, fejjel lefelé hűtsük ki.

A kihűlt tészta megsült tetejét vágjuk le, majd vágjuk ketté vízszintesen.


Az epreket vágjuk félbe.
Mossuk meg a citromot, töröljük szárazra, reszeljük le a héját és facsarjuk ki a levét. 
A zselatint keverjük el 1 evőkanál vízben.
Keverjük össze a túrót, a cukrot, a citrom héját és levét egy tálban.


Tegyük a zselatint fél percre a mikróba közepes teljesítményen.
Ha feloldódott, öntsük a túróhoz és jó alaposan forgassuk össze. Ha nem oldódott fel teljesen, tegyük vissza még 10 másodpercre, de ne forraljuk fel.

Verjünk a tejszínből kemény habot, óvatosan forgassuk a krémbe.


Tegyünk az egyik piskótalap köré tortakarikát.

Belsejükkel kifelé rakjuk körbe kicsumázott fél eprekkel a tortakarikát.
Töltsük bele a túrókrém harmadát, igazgassuk el szépen a gyümölcsöket, hogy felfeküdjenek a forma szélére.


Töltsük rá a maradék krém felét.
Tegyük rá a másik piskótalapot és fedjük be a maradék krémmel.
A maradék eperrel díszítsük a tetejét.
Tetejére rakjunk egy darab folpackot. Hűtőben dermesszük legalább 4 órán át.

Fogyasztás előtt óvatosan vegyük le róla a karikát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü