A tejleves manapság többnyire édes étel, amelyet a gyümölcsleveshez hasonlóan, hidegen desszertként tálalnak fel. Régebben ez egy kiadós leves volt. Ráadásul sós változatban is fogyasztottak, amelyet tálaláskor kenyérdarabokra öntöttek. Vannak olyan változatok is, amelyekben gombóccal vagy tésztával szervírozták. Németországban és Lengyelországban is nagyon népszerű. Ez az édes változat az éppen virágzó bodzával lett ízesítve. Hidegen, tejszínhabbal szervírozva.
Hozzávalók:
15 tenyérnyi bodzavirág
1 l tej
50 - 70 g méz (ki mennyire édesen szereti)
2 evőkanál étkezési keményítő
1 citrom
Tálaláshoz:
tejszínhab
reszelt narancshéj
A tejet egy tálba tesszük. A virágokat megtisztítjuk az esetleges bogaraktól, elszáradt részektől.
A virágokat a tejbe szedegetjük, minél kevesebbet tegyünk bele a zöld szárakból.
Legalább egy napra hűtőbe tesszük.
Főzés előtt leszűrjük a tejet, kinyomkodjuk a virágokból a folyadékot.
A keményítőt a mézzel és a citrom levével egy fazékban simára keverjük.
Belekeverjük a bodzás tejet, ügyeljünk, hogy csomómentes legyen.
Feltesszük főni és időnként megkevergetve felforraljuk.
Levesszük a gázról és lehűtjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése