A kinoa (quinoa) egyre népszerűbb hazánkban is. A Dél-Amerikából származó gabonaféle kimagasló tápértékének, alacsony kalória-tartalmának, valamint számtalan pozitív egészségügyi hatásának köszönhetően az inkák egyik fő táplálékforrása volt. Magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és cinket tartalmaz, de igen gazdag B-, C- és E-vitaminban is. Magas a rost- és esszenciális aminosav-tartalma, valamint antioxidánsokban is bővelkedik. Bár gabonaként emlegetik, valójában egy a spenóthoz és céklához hasonló növény magja, így glutént nem tartalmaz. Gluténérzékenyek a lisztet rizsliszttel helyettesítsék. A kinoából kapható fehér, vörös és fekete. Ehhez a recepthez vegyesen használtam mindhármat.
Hozzávalók a csirkeszárnyakhoz:
1/2 bögre sima liszt
2-3 tojás
250 g kinoa mix
1 kg csirkeszárny
só, bors, chilipehely
olaj a sütéshez
Hozzávalók a salátához:
1/2 bögre majonéz
1 evőkanál dijoni mustár
250 g fehérkáposzta
3 szál szárzeller
só, bors
friss petrezselyem levél
A többit sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg chilipehellyel.
Tegyük a lisztet egy kis tálba, a kinoát egy másikba.
Forrsósítsük fel az olajat egy mély serpenyőben és süssük 6-8 percig a szárnyakat.
Azonnal tálaljuk a káposztasalátával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése