A gravlax vagy másnéven a grav (ad) laks egy norvég fogás, sóval, cukorral és kaporral pácolt lazac. A Gravlaxot általában előételként szolgálják fel, vékonyra szeletelve mustáros szószok kíséretében vagy reggelire fogyasztják kenyéren, esetleg főtt burgonyával. A páchoz gyakran kerül vodka is, illetve cékla, amitől csodaszép színe lesz az elkészült halnak. A pácolás 2-3 napot vesz igénybe.
Hozzávalók:
500 g lazacfilé
3 és 1/2 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
1/3 bögrényi apróra vágott, friss kaporlevél
3 evőkanál vodka
2 evőkanál reszelt torma
2 cékla
1 teáskanál egész szegfűbors
1 teáskanál egész feketebors
Tálaláshoz:
Crème fraîche
uborka
citromgerezdek
friss retek
roszos kenyér
kapor
A céklákat hámozzuk meg és reszeljük le.
A fűszereket mozsárban törjük össze.
A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálban.
Fektessünk fóliát egy tálcára, terítsük szét rajta a pác felét akkora felületen, mint a halunk.
A tálcának legyen pereme, mert az alkohol miatt levet fog engedni.
Tegyük rá a halat, fedjük be a pác másik felével.
Csomagoljuk szorosan fóliába.
Tegyünk rá súlyt, például szakácskönyveket.
2-3 napon át hagyjuk így a hűtőben, ezalatt a cukor és a só hatására a nedvesség távozik belőle.
Az elkészült lazacról szedjük le a pácot, töröljük szárazra papírtörlőve.
Vékonyra szeletelve tálaljuk.
Hűtőben tartva 1 hétig eláll.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése