A Żurek egy tradícionális lengyel fogás, erjesztett rozskovásszal savanyított gazdag leves, főtt tojással és fehér kolbásszal (kiełbasával) tálalva. Minden régiónak megvan a saját Żurek változata, így érdemes mindenfelé megkóstolni. A legtöbb lengyel étterem étlapján egész évben ott szerepel, de egyetlen család asztaláról sem hiányozhat húsvét környékén. Ugyan húsvét elmúlt már, de a megmaradt tojásokat elhasználhatjuk levesbetétnek. Először a kovászt (Zakwas na żurek) kell elkészíteni, aminek nagyjából egy hét kell. Egy másik összetevő, amelynek beszerzéséhez egy kis erőfeszítésre lesz szükség, a Biała Kiełbasa (lengyel fehér kolbász), mely nyers és nem füstölt, ezért csak főzve vagy sütve fogyasztható.
Hozzávalók a Zakwas-hoz:
500 ml forralt víz
6 evőkanál teljes kiörlésű rozsliszt
5 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
10 szem szegfűbors
Hozzávalók a leveshez:
2 l húslevesalap
200 g húsos szalonna, felkockázva
1 közepes vöröshagyma, felkockázva
1 fokhagymagerezd, felaprítva
2 sárgarépa, szeletelve
2 petrezselyemgyökér, szeletelve
4 db (500 g) fehér kiełbasa kolbász (nyersen)
4 evőkanál főzőtejszín
1 evőkanál szárított majoránna
Só, frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
főtt tojás
petrezselyemlevél
Tegyük a rozslisztet egy tiszta üvegbe.
Lehetőleg meleg helyen tartsuk és naponta legalább egyszer keverjük meg. Mindig tiszta kanalat használjunk.
3-4 nap után már kellemes az illata. 7-8 nap után használatra kész.
Szűrjük le a fűszereket, de a lisztet hagyjuk benne és ha nem használjuk el, akkor tegyük lefedve hűtőbe.
Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával.
30-40 perc alatt főzzük puhára a zöldségeket.
Kóstoljuk meg, kell- e sózni.
Vegyünk ki egy keveset a levesből és keverjük el benne a tejszínt, majd folyamatosan kevergetve csurgassuk a levesbe.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése