Ugrás a fő tartalomra

Żurek - lengyel

 A Żurek egy tradícionális lengyel fogás, erjesztett rozskovásszal savanyított gazdag leves, főtt tojással és fehér kolbásszal (kiełbasával) tálalva. Minden régiónak megvan a saját Żurek változata, így érdemes mindenfelé megkóstolni. A legtöbb lengyel étterem étlapján egész évben ott szerepel, de egyetlen család asztaláról sem hiányozhat húsvét környékén. Ugyan húsvét elmúlt már, de a megmaradt tojásokat elhasználhatjuk levesbetétnek. Először a kovászt (Zakwas na żurek) kell elkészíteni, aminek nagyjából egy hét kell. Egy másik összetevő, amelynek beszerzéséhez egy kis erőfeszítésre lesz szükség, a Biała Kiełbasa (lengyel fehér kolbász), mely nyers és nem füstölt, ezért csak főzve vagy sütve fogyasztható.




Hozzávalók a Zakwas-hoz:
500 ml forralt víz
6 evőkanál teljes kiörlésű rozsliszt
5 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
10 szem szegfűbors

Hozzávalók a leveshez:
2 l húslevesalap
200 g húsos szalonna, felkockázva
1 közepes vöröshagyma, felkockázva
1 fokhagymagerezd, felaprítva
2 sárgarépa, szeletelve
2 petrezselyemgyökér, szeletelve
4 db (500 g) fehér kiełbasa kolbász (nyersen)
4 evőkanál főzőtejszín
1 evőkanál szárított majoránna
Só, frissen őrölt bors

Tálaláshoz:
főtt tojás
petrezselyemlevél

Tegyük a rozslisztet egy tiszta üvegbe. 
Öntsük hozzá a vizet és jó alaposan keverjük el, majd adjuk hozzá a fűszereket is.


Takarjuk le gézzel vagy csak lazán tegyünk rá fedőt, úgy, hogy szellőzni tudjon.

Lehetőleg meleg helyen tartsuk és naponta legalább egyszer keverjük meg. Mindig tiszta kanalat használjunk.

3-4 nap után már kellemes az illata. 7-8 nap után használatra kész.
Szűrjük le a fűszereket, de a lisztet hagyjuk benne és ha nem használjuk el, akkor tegyük lefedve hűtőbe.


A leveshez a felkockázott szalonnának süssük ki a zsírját.


Ezen főzzük puhára a hagymát és a fokhagymát.


Közben karikázzuk fel a kolbászt is.



Öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a zöldségeket és a felkarikázott kolbászt.


Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával.
30-40 perc alatt főzzük puhára a zöldségeket.
Adjuk hozzá a zakwast.

Kóstoljuk meg, kell- e sózni.
Vegyünk ki egy keveset a levesből és keverjük el benne a tejszínt, majd folyamatosan kevergetve csurgassuk a levesbe.

Főtt tojással és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü