Töltött tojással készültem a húsvéti sonka mellé. Egy klasszikus változat, amit mustárkaviárral kínálok és egy szarvasgombaolajos változat az ínyenceknek. Legyen mindenkinek szép Húsvétja!
Hozzávalók a klasszikus változathoz:
6 főtt tojás
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál szarvasgomba olaj
1/2 teáskanál cukor
1/2 teáskanál fehérborecet
1/2 teáskanál só
petrezselyemlevél, egész feketebors, pirospaprika a díszítéshez
Hozzávalók a mustárkaviárhoz:
1/2 bögre fehérborecet
1/2 bögre víz
1 evőkanál cukor
1/2 tk. kóser só
1/4 bögre sárga mustármag
Hozzávalók a szarvasgombaolajoshoz:
1 bögre céklalé
6 főtt tojás
1 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
1 teáskanál krémes torma
Só és bors ízlés szerint
ehető virágok (árvácska, ibolya, permetmentes), egész rózsabors, retekcsíra a díszítéshez
A mustárkaviárt készítjük el először.
Ezalatt a szemek szépen megdaganak megfőnek, ha előbb elfőne a leve, pótoljuk közben kevés vízzel.
A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük. Szűrőn átnyomjuk, így simább krémet kapunk majd.
A tojásfehérjék felét belemártjuk egy percre a céklalébe. Nem kell sokáig áztatni, elég, ha szép pasztelrózsaszín lesz.
Papírtörlőn csepegtessük le.
A tojássárgáját osszuk ketté, az egyikbe keverjük a klasszikus hozzávalóit, a másikba a szarvasgombást.
Dolgozzuk krémesre mindkettőt.
Kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni.
Ha túl kemény lenne valamelyik, egy kis majonézt adhatunk még hozzá, hogy krémesebb legyen.
Tegyük a tojásfehérséket tálra és csillagcsővel ellátott habzsákkal nyomjuk a szarvasgombás krémet a rózsaszínbe, a másikat pedig a fehér tojásokba.
Díszítsük a klasszikus változatot mustárkaviárral, petrezselyemlevéllel, egész feketetborssal, szórjuk meg kevés pirospaprikával.
A rózsaszínt virágokkal, rózsaborssal és pár kis csírával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése