Ugrás a fő tartalomra

Zsemlemalac kolbásszal töltve

Holnap van az év utolsó napja, vagyis Szilveszter. Egy rakás malaccal készülök az alkalomra, mert gondolom, mindenkire ráfér egy kicsivel több szerencse az új évben. Ráadásul az ennivaló kis zsemledisznókat kolbásszal töltöttem meg. Így remélhetőleg duplán hozzák majd a szerencsét 2021-ben, de mindenesetre nagyon ízletesek, ezért rosszul senki nem jár aki elkészíti. Ezzel a recepttel búcsúzom is erre az évre. Legyen jövőre mindenkinek malaca! BÚÉK!







Hozzávalók:
420 g kenyérliszt
200 ml langyos víz
5 g szárított élesztő
40 g vaj (szobahőmérsékletű)
1 teáskanál só
vékony kolbász
1 tojás a kenéshez
egész fekete bors, szemeknek

Az élesztőt a vízbe szórjuk, elkeverjük és 5 percet állni hagyjuk.

A sót elkeverjük a lisztettel, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és géppel vagy kézzel összegyúrjuk.


A vajat ezután adjuk hozzá, dagasszuk simára a tésztát, ehhez gyúrjuk legalább 5-8 percen át.
Az elkészült tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát és 11 darabra osztjuk.


Egyet félreteszünk, a többiből gombócot formázunk.

A kolbászt 2 centis darabokra vágjuk.
Mindegyik tésztagombóc közepébe nyomunk egy kolbászt.

Alaposan összezárjuk az alján.


Készítsük így el a maradék 9 gombócot is.
Felvert tojással kenjük őket.

A kimaradt tésztából szaggassunk kerek orrocskákat.

Fogvájóval tűzzük a helyükre őket.

Vágjunk kis háromszögeket füleknek és sodorjunk kurta farkat.


Miután minden a helyére került, ezeket is kenjük le tojással.

Szemüknek egy-egy szem egész feketeborsot nyomjunk a tésztába.


Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A forró sütőben 15 perc alatt süssük aranybarnára.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü