Idén is folytatom a különböző országok hagyományos karácsonyi ételeinek bemutatását. Elsőként egy angol receptet választottam. A mince pie (vagdalt/darált pite) tölteléke a mincemeat, mely darált húst jelent, utalva arra, hogy eredetileg bizony valóban került hús is az aszalt gyümölcsök és fűszerek kevérékéből álló pitetöltelékbe. A mince pie-t hagyományosan karácsonykor szolgálják fel, de már nagyon ritkán lehet találkozni húsos változatával. Természetesen én egy 16. századi receptet hoztam nektek, amiben még volt. Főtt marhanyelvvel és sertéshájjal. Tudom, hogy elsőre nagyon bizarrul hangzik, de higgyétek el, hogy nagyon finom, különben nem osztanám meg. A töltelék mennyisége jóval több, mint amennyi a megadott mennyiségű tésztához kell. De érdemes többet készíteni, mert a töltelék hájjal lefedve, hűtőben nagyon sokáig eláll. Ráadásul, minél tovább pihen, annál jobban összeérnek az ízek.
Hozzávalók a töltelékhez (mincemeat):
450 g főtt marhanyelv
190 g fekete mazsola
190 g csemege mazsola
80 g arany mazsola
250 g alma, hámozva
200 g sertésháj
450 g nádcukor
25 g kandírozott citromhéj
25 g kandírozott narancshéj
1 citrom, reszelt héja és leve
2 evőkanál almaborecet
1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendióvirág
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt koriander
3 evőkanál brandy
3 evőkanál sötét rum
190 g fekete mazsola
190 g csemege mazsola
80 g arany mazsola
250 g alma, hámozva
200 g sertésháj
450 g nádcukor
25 g kandírozott citromhéj
25 g kandírozott narancshéj
1 citrom, reszelt héja és leve
2 evőkanál almaborecet
1 1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál őrölt szerecsendióvirág
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt koriander
3 evőkanál brandy
3 evőkanál sötét rum
Hozzávalók a pitetésztához:
350 g liszt
75 g zsír
75 g vaj
csipet só
tej kenéshez
Nagy fazékba tesszük.
Ha nem őrölve vesszük, hanem ebben a formában, akkor mozsárban törjük össze.
Alaposan megkeverjük, majd feltesszük főni.
Miután felforrt, csökkentjük alatta a hőt és 2 órán át gyöngyözve főzzük.
Időnként megkeverjük.
Amit nem használunk fel, steril üvegekbe töltjük, olvasztott hájjal vagy zsírral lefedjük. Hűtve tároljuk.
Fóliába csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagra nyújtjuk.
Melegen és hidegen is kiváló.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése