Ezúttal egy német karácsonyi recepttel készültem. A heringsaláta nemcsak Németországban, de Dániában, Svédországban, Norvégiában és Finnországban is népszerű. Ezekben az országokban hagyományosan pácolt heringet fogyasztanak szilveszterkor is, mivel (az ezüstpénzérmékre hasonlító) ezüstös pikkelyeivel állítólag sok szerencsét és jólétet hoz az újévhez. Hasonló okokból karácsonykor is fogyasztják. Ráadásul a céklától rózsaszín heringsaláta nagyon jól mutat az ünnepi asztalon. Érdemes legalább egy pár órát pihentetni fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízek, de szokás, hogy az ünnepi vacsorát megelőző napon, a család legidősebb tagja készíti el. Főtt burgonyával, keménytojással adják asztalra.
Az öntethez:
2-3 evőkanál savanyú lé az uborka alól
1 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál tengeri só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál német sárga mustár
1 bögre tejföl
1/4 bögre tejszín
3 evőkanál majonéz
1-2 evőkanál friss, apróra vágott kapor
A salátához:
250 g pácolt heringfilé
2 közepes méretű alma, hámozni nem kell, csak kimagozni
2-3 közepes méretű cékla
1 lilahagyma
4-5 kapros savanyú uborka
Tálaláshoz:
főtt kifliburgonya
keménytojás
esetleg baguette
Szeletelt burgonyával és főtt tojással kínáljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése