Ugrás a fő tartalomra

Kolozsvári töltött káposzta

 A töltött káposzta az egyik legjellemzőbb magyar fogás a karácsonyi asztalon. A szentesti szigorú böjtöt az éjféli mise zárja, mely után asztalra kerülnek a tartalmas, húsos fogások. A töltött káposzta azért igen népszerű ebben az időszakban, mert napokig eláll és ahogy a mondás tartja, felmelegítve a legjobb. A degeszre rakott káposztafőző fazék, így egész karácsonykor ellátja a családot, lehet pihenni, nem kell a konyhában sürögni. A kolozsvári verziónak, nevével ellentétben, semmi köze Erdélyhez. Ott egy igazi bőségtálat készítenek, a káposztába göngyölt darált húst csomborral fűszerezik és kerül a tálba füstöl liba, hurka, akár egy egész kappan. A Kolozsvári káposztára debreceni kolbász kerül, mellé füstölt oldalas, tálaláskor kakastarajat adnak mellé, a tölteléket majorannával ízesítik. Manapság, aki a rizst nem szereti, az árpagyönggyel készíti, de régebben kukoricadara vagy köles került bele. Én felesben teszek bele kölest és árpát, mert mindkettőt szeretem, de bármelyik kitűnő alternatívája a rizsnek. Ezzel a recepttel kíván nektek boldog karácsonyt a Medve!




Hozzávalók:
500 g darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó vegyesen)
500 g darált marhahús (comb, szegy vegyesen)
400 g kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
125 g árpagyöngy (gersli)
125 g köles
2 evőkanál majoránna
1 evőkanál füstölt pirospaprika
1 1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál bors
kapor, szárított és friss is jó
2 kisebb savanyúkáposzta fej
500 g vágott savanyúkáposzta, lével
2 pár debreceni kolbász
350 g füstölt oldalas

Áztassuk be a gerslit és/vagy a kölest.

A szalonnából vágjunk le három szeletet, süssük ki a zsírját.


Tegyük félre, és a kisült zsíron dinszteljük meg az apróra vágott hagymát.


Csepegtessük le a gabonákat és forgassuk át a hagymás zsíron egy-két percig.


Keverjük össze egy tálban a két fajta darált húst.
A szalonnából 200 grammot vágjunk nagyon apró kockákra.

Adjuk ezt is a darált húsokhoz.
Tegyük bele a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és a füstölt paprikával.
Adjunk hozzá fél bögrényi káposztalevet, ettől lazább lesz a töltelék.

Alaposan keverjük össze, kóstoljuk meg kell-e még sózni, borsozni.

Kóstoljuk meg a káposztát, mennyire sós. Mossuk át párszor, ha szükséges.
Az egész fej savanyú káposztát levelekre szedjük, a külső néhány levelet és a belső aprókat felcsíkozzuk.

A tölteni valóknak a szárát egy késsel elvékonyítjuk.

Egy levélbe nagyjából két evőkanálnyi tölteléket teszünk, ne nyomjuk össze csak lazán tegyük a levélre.

Alul felhajtjuk.
Kétoldalt ráhajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük.





A szalonnának vágjuk le a bőrét, tegyük az edényünk aljába, tegyük mellé a sült szalonnákat is.

Helyezzünk rá egy-két friss vagy egy szárított kaporágat.

Terítsük be aprókáposztával.

Erre rakjunk egy sor töltött káposztát.

Közepébe a füstölt oldalast.

Újabb sor káposzta, majd a beirdalt debreceni,
Aprókáposztával zárjuk.


Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

Szárított kaporral szórjuk meg.

Tegyük rá az edény fedelét és 190 fokos sütőben süssük három órán át.
Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a töltelék. Én fedő nélkül még 20 percet bennhagytam, hogy a debreci kicsit megsüljön.

Tejföllel szolgáljuk fel és ne feledjük, hogy minden melegítéssel egyre jobb lesz!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü