A töltött káposzta az egyik legjellemzőbb magyar fogás a karácsonyi asztalon. A szentesti szigorú böjtöt az éjféli mise zárja, mely után asztalra kerülnek a tartalmas, húsos fogások. A töltött káposzta azért igen népszerű ebben az időszakban, mert napokig eláll és ahogy a mondás tartja, felmelegítve a legjobb. A degeszre rakott káposztafőző fazék, így egész karácsonykor ellátja a családot, lehet pihenni, nem kell a konyhában sürögni. A kolozsvári verziónak, nevével ellentétben, semmi köze Erdélyhez. Ott egy igazi bőségtálat készítenek, a káposztába göngyölt darált húst csomborral fűszerezik és kerül a tálba füstöl liba, hurka, akár egy egész kappan. A Kolozsvári káposztára debreceni kolbász kerül, mellé füstölt oldalas, tálaláskor kakastarajat adnak mellé, a tölteléket majorannával ízesítik. Manapság, aki a rizst nem szereti, az árpagyönggyel készíti, de régebben kukoricadara vagy köles került bele. Én felesben teszek bele kölest és árpát, mert mindkettőt szeretem, de bármelyik kitűnő alternatívája a rizsnek. Ezzel a recepttel kíván nektek boldog karácsonyt a Medve!
Hozzávalók:
500 g darált sertéshús (lapocka, comb, dagadó vegyesen)
500 g darált marhahús (comb, szegy vegyesen)
400 g kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
125 g árpagyöngy (gersli)
125 g köles
2 evőkanál majoránna
1 evőkanál füstölt pirospaprika
1 1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál bors
kapor, szárított és friss is jó
2 kisebb savanyúkáposzta fej
500 g vágott savanyúkáposzta, lével
2 pár debreceni kolbász
350 g füstölt oldalas
Tegyük félre, és a kisült zsíron dinszteljük meg az apróra vágott hagymát.
Csepegtessük le a gabonákat és forgassuk át a hagymás zsíron egy-két percig.
Csepegtessük le a gabonákat és forgassuk át a hagymás zsíron egy-két percig.
Adjuk ezt is a darált húsokhoz.
Tegyük bele a hagymát, fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és a füstölt paprikával.
Kóstoljuk meg a káposztát, mennyire sós. Mossuk át párszor, ha szükséges.
Az egész fej savanyú káposztát levelekre szedjük, a külső néhány levelet és a belső aprókat felcsíkozzuk.
Egy levélbe nagyjából két evőkanálnyi tölteléket teszünk, ne nyomjuk össze csak lazán tegyük a levélre.
Alul felhajtjuk.
Kétoldalt ráhajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük.
Újabb sor káposzta, majd a beirdalt debreceni,
Tegyük rá az edény fedelét és 190 fokos sütőben süssük három órán át.
Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a töltelék. Én fedő nélkül még 20 percet bennhagytam, hogy a debreci kicsit megsüljön.
Tejföllel szolgáljuk fel és ne feledjük, hogy minden melegítéssel egyre jobb lesz!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése