Közismert, hogy „szilveszterkor malacot kell enni”, amely azonban rosszul maradt meg a köztudatban. A régi magyar hagyományok szerint a malac ugyanis az orrával előre túrja a szerencsét, ezért aki újév napján malacot fogyaszt, nagy eséllyel néz szerencsés év elé. Ha azonban szilveszter napján fogyasztunk malacot, akkor nem a szerencsét, hanem az óév minden gondját és baját túrja előre, amely végigkíséri az újévünket! Ügyeljünk tehát arra, hogy szilveszter napján tilos malacot fogyasztani!
Várjuk meg vele az éjfélt!
Hozzávalók:
1 1/2 kg bőrös malaccsászár
1 vöröshagyma
2 babérlevél
1 evőkanál egész feketebors
6 szem szegfűszeg
só
olaj vagy zsír a sütéshez
Vágjuk darabokra a csontok mentén a húst.
A hagymát vágjuk négyfelé.
Tegyük a sertést, a negyedekre vágott hagymát, a babérlevelet, a borsot, a szegfűszeget és egy teáskanál sót egy lábosba.
Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi és két-három órán keresztül, alacsony hőfokon főzzük puhára.
Miután elkészült vegyük ki a főzőléből és tegyük egy tálra hűlni.
Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.
Sózzuk körbe, majd melegítsük fel a zsiradékot egy serpenyőben. Annyit, hogy ellepje a malachúst.
Közepes hőfokon süssük aranybarnára.
Újra tegyük félre hűlni, majd forrósítsuk most jól fel a zsiradékot és ebben süssük ropogósra a bőrét.
Frissen reszelt tormával tálaljuk.
B.U.É.K!
Várjuk meg vele az éjfélt!
Hozzávalók:
1 1/2 kg bőrös malaccsászár
1 vöröshagyma
2 babérlevél
1 evőkanál egész feketebors
6 szem szegfűszeg
só
olaj vagy zsír a sütéshez
Vágjuk darabokra a csontok mentén a húst.
A hagymát vágjuk négyfelé.
Tegyük a sertést, a negyedekre vágott hagymát, a babérlevelet, a borsot, a szegfűszeget és egy teáskanál sót egy lábosba.
Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi és két-három órán keresztül, alacsony hőfokon főzzük puhára.
Miután elkészült vegyük ki a főzőléből és tegyük egy tálra hűlni.
Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű nem lesz.
Sózzuk körbe, majd melegítsük fel a zsiradékot egy serpenyőben. Annyit, hogy ellepje a malachúst.
Közepes hőfokon süssük aranybarnára.
Újra tegyük félre hűlni, majd forrósítsuk most jól fel a zsiradékot és ebben süssük ropogósra a bőrét.
Frissen reszelt tormával tálaljuk.
B.U.É.K!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése