Eljött Karácsony napja. Idén egy francia tradícionális receptet hoztam nektek. Bár a fatörzset itthon is sokak ünnepi asztalán láttam már, nem biztos, hogy mindenki ismeri ennek a csokoládés vajkrémmel töltött piskótatekercsnek a történetét. Eredete egészen a középkorig vezethető vissza. A hagyomány szerint egy darab fatörzset vittek karácsony napján a házba, amit különböző fűszerekkel, sóval, szenteltvízzel, borral locsoltak meg, majd így tették a tűzre. Akkora fa kellett, hogy legalább három napig égjen, de legjobb esetben egészen Újév napjáig. A fatüzelésű kályhák megszűnésével szépen lassan elhalványulni látszott ez a tradíció. Eleinte az asztal közepére tett, feldíszített fatörzs váltotta ki, mígnem az 1800-as évek végén egy párizsi cukrász meg nem alkotta ezt a receptet. Manapság is igen népszerű ez a sütemény, de rengeteg átalakuláson ment keresztül. Újabban egészen extravagáns változatokkal is találkozhatunk, mind íz, mind forma terén. Az én fatörzsem egy klasszikus forma, a hagyományos francia csokoládés vajkrémmel, diós piskótával.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
200 g cukor
200 g darált dió
30 g zsemlemorzsa
Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája
40 ml víz
100 g cukor
200 g vaj, szobahőmérsékletű
csipet só
1 teáskanál instant kávé
100 g étcsokoládé
Díszítéshez:
marcipán
kakaópor
pisztácia
piros bogyós gyümölcs, aszalva vagy szárítva
magyal levél
porcukor
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A tojássárgáját 150 g cukorral habosra keverjük.
A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor félkemény apránként hozzáadjuk a maradék cukrot és azzal verjük kemény habbá.
A fehérjét forgassuk lapáttal a sárgájához, majd forgassuk bele a diót is.
Terítsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük aranybarnára.
A krémhez a sárgáját fehéredésig keverjük.
A cukrot a vízben feltesszük főni. Melegítsük forráspontig, majd főzzük 5 percig közepes hőfokon, kevergetés nélkül, amíg szirupot nem kapunk.
Oldjuk fel a kávét benne.
Majd folyamatos keverés közben csurgassuk lassan a forró szirupot a tojássárgájához. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk abba a keverést közben! Verjük tovább a mixet körülbelül 6-7 percig, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl és habos nem lesz.
Apránként adagoljuk bele a vajat, amikor az utolsó adagot is belekevertük, olvasszuk meg az étcsokoládét és csurgassuk bele ezt is. Verjük nagyon habosra a vajkrémet.
A kihűlt piskótát fél centi vékonyan kenjünk meg vele, majd a rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel.
Vágjunk le egy darabot a végéből ferdén, ezt helyezzük az oldalára, mint ágat.
A maradék krémmel kenjük körbe. Az a jó ebben a süteményben, hogy nem kell egyenletes kenni, pont az a jó, ha nem sima a krém.
Kanállal rajzoljunk bele famintázatot.
Szórjuk meg kakaóporral.
Marcipánból készítsünk gombákat, ezeket tűzdeljük a fatörzsre.
Szórjuk meg itt-ott darált pisztáciával, mintha moha lenne.
Díszíthetjük még levelekkel, piros bogyókkal és ne felejtsük el a porcukor szórást, hiszen tél van! Ha már odakint nem esik a hó.
Boldog karácsonyt kívánok!
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
200 g cukor
200 g darált dió
30 g zsemlemorzsa
Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája
40 ml víz
100 g cukor
200 g vaj, szobahőmérsékletű
csipet só
1 teáskanál instant kávé
100 g étcsokoládé
Díszítéshez:
marcipán
kakaópor
pisztácia
piros bogyós gyümölcs, aszalva vagy szárítva
magyal levél
porcukor
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A tojássárgáját 150 g cukorral habosra keverjük.
A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni. Amikor félkemény apránként hozzáadjuk a maradék cukrot és azzal verjük kemény habbá.
A fehérjét forgassuk lapáttal a sárgájához, majd forgassuk bele a diót is.
Terítsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük aranybarnára.
A krémhez a sárgáját fehéredésig keverjük.
A cukrot a vízben feltesszük főni. Melegítsük forráspontig, majd főzzük 5 percig közepes hőfokon, kevergetés nélkül, amíg szirupot nem kapunk.
Oldjuk fel a kávét benne.
Majd folyamatos keverés közben csurgassuk lassan a forró szirupot a tojássárgájához. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk abba a keverést közben! Verjük tovább a mixet körülbelül 6-7 percig, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl és habos nem lesz.
Apránként adagoljuk bele a vajat, amikor az utolsó adagot is belekevertük, olvasszuk meg az étcsokoládét és csurgassuk bele ezt is. Verjük nagyon habosra a vajkrémet.
A kihűlt piskótát fél centi vékonyan kenjünk meg vele, majd a rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel.
Vágjunk le egy darabot a végéből ferdén, ezt helyezzük az oldalára, mint ágat.
A maradék krémmel kenjük körbe. Az a jó ebben a süteményben, hogy nem kell egyenletes kenni, pont az a jó, ha nem sima a krém.
Kanállal rajzoljunk bele famintázatot.
Szórjuk meg kakaóporral.
Marcipánból készítsünk gombákat, ezeket tűzdeljük a fatörzsre.
Szórjuk meg itt-ott darált pisztáciával, mintha moha lenne.
Díszíthetjük még levelekkel, piros bogyókkal és ne felejtsük el a porcukor szórást, hiszen tél van! Ha már odakint nem esik a hó.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése