Egy tartalmas leves a hideg, borongós napokra. Vöröslencsével és árpagyönggyel. Az árpagyöngy vagy gersli hántolt és azonos szeműre válogatott árpa. Itthon a rizs alternatívájaként ismerhetjük, például a töltött káposztát én is ezzel szeretem. A legnagyobb nyomelemtartalmú gabonafajta, kálium, kalcium, magnézium és foszfortartalma is jelentős, továbbá rosttartalma is magas, ezért serkenti az emésztést.
Hozzávalók:
1/2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 centis gyömbér lereszelve
2 centis kurkuma lereszelve vagy fél teáskanál őrölt kurkuma
2 sárgarépa felkockázva
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
4 1/2 bögre zöldség (vegán verzió)- vagy húsleves alap
3/4 bögre (150 g) szárított vöröslencse
1/2 bögre (100 g) árpagyöngy
2 evőkanál paradicsomszósz
1 teáskanál só
őrölt fekete bors
100 g spenótlevél
A vöröslencsét hideg vízben mossuk át párszor, amíg tiszta nem lesz a víz rajta.
Az árpát forró vízben öblögessük, jó alaposan mossuk át, legalább négy- ötször cseréljünk vizet közben.
Mindkettőt szűrjük le és tegyük félre.
Melegítsük fel az olajat egy nagy lábosban, adjuk hozzá a hagymát. Kevergetve főzzük 3-5 percig.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a friss kurkumát. Ha szárítottat használunk, azt a következő lépésben tegyük bele.
Kevergessük 1-2 percig, amíg illatozni nem kezdenek a fűszerek, ekkor adjuk hozzá a sárgarépát, a köményt, a koriandert és a kurkumát (ha szárítottat használunk).
Két 2-3 kevergetés után öntsük fel a húslevessel, majd adjuk hozzá az árpagyöngyöt és a lencsét.
Forraljuk fel, majd fedő nélkül 20 percig, közepes lángon főzzük, amíg a lencse és a gersli meg nem puhul.
Keverjük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a gázról és a forró levesbe keverjük bele a megmosott spenótleveleket.
Főzni már nem kell, a melegtől megpuhulnak.
Tálaláskor adjunk hozzá friss citromlevet.
Hozzávalók:
1/2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 centis gyömbér lereszelve
2 centis kurkuma lereszelve vagy fél teáskanál őrölt kurkuma
2 sárgarépa felkockázva
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
4 1/2 bögre zöldség (vegán verzió)- vagy húsleves alap
3/4 bögre (150 g) szárított vöröslencse
1/2 bögre (100 g) árpagyöngy
2 evőkanál paradicsomszósz
1 teáskanál só
őrölt fekete bors
100 g spenótlevél
A vöröslencsét hideg vízben mossuk át párszor, amíg tiszta nem lesz a víz rajta.
Az árpát forró vízben öblögessük, jó alaposan mossuk át, legalább négy- ötször cseréljünk vizet közben.
Mindkettőt szűrjük le és tegyük félre.
Melegítsük fel az olajat egy nagy lábosban, adjuk hozzá a hagymát. Kevergetve főzzük 3-5 percig.
Adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a friss kurkumát. Ha szárítottat használunk, azt a következő lépésben tegyük bele.
Kevergessük 1-2 percig, amíg illatozni nem kezdenek a fűszerek, ekkor adjuk hozzá a sárgarépát, a köményt, a koriandert és a kurkumát (ha szárítottat használunk).
Két 2-3 kevergetés után öntsük fel a húslevessel, majd adjuk hozzá az árpagyöngyöt és a lencsét.
Forraljuk fel, majd fedő nélkül 20 percig, közepes lángon főzzük, amíg a lencse és a gersli meg nem puhul.
Keverjük bele a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a gázról és a forró levesbe keverjük bele a megmosott spenótleveleket.
Főzni már nem kell, a melegtől megpuhulnak.
Tálaláskor adjunk hozzá friss citromlevet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése