Ugrás a fő tartalomra

Halloween szörnyek: Quinoa-kel burger, sütőtökös mascarpone-mousse, brownieval és pekán pralinéval

Ezek az ennivaló szörnyek egyáltalán nem harapnak, viszont igazán ízletesek. A szörnyburger  spenótos zsemléje alatt lapuló kelkáposztából és quinoából készült pogácsát húsevőknek is ajánlom, de ha vegáknak csináljuk, a lazacot hagyjuk ki belőle. Az édes szörnyecskék sütőtökös mascarponet, pekán pralinét és browniet rejtenek.





👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀

Quinoa-kel burger

Hozzávalók a burgerhez:
spenótos zsemle (receptet lsd. lejjebb)
Quinoa-kel burger (receptet lsd. lejjebb)
8 szelet cheddar
8 szelet füstölt lazac
1 kis lilahagyma felszeletelve
csemegeuborka, szeletelve
madársaláta
fokhagymás majonéz (1/2 bögre majonézbe keverjünk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót)
vaj a kenéshez
Halloween díszítéshezolajbogyó, fogvájó

Hozzávalók a spenótos zsemléhez:
280 g fagyasztott spenót, felolvasztva
2 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű
1 tojás
3/4 bögre meleg víz
3 1/2 sima liszt
3 evőkanál cukor
1 1/2 teáskanál só
1 tasak száraz élesztő

Tetejére:
tojás, kissé felverve
fekete szezámmag

Az élesztőt a cukorral a meleg vízbe szórjuk, öt percig állni hagyjuk, hogy felfusson.


A spenótot lecsöpögtetjük, majd a vizet kinyomkodjuk belőle. A hozzávalókat egy tálba tesszük a vaj kivételével.

Elkezdjük összegyúrni.
A gyúrást tapadásmentes felületen folytatjuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk.



Ekkor belegyúrjuk a vajat is.




Meleg helyen egy órán át kelesztjük.

Amikor megkelt, átgyúrjuk mégegyszer, majd 8 részre osztjuk.




Mindegyikből gombócot formázunk.



Letakarva újabb fél órát kelesztjük.

Tetejét felvert tojással megkenjük, szezámmal megszórjuk.


190 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

A quinoa-kel burgerhez:
1 csésze nyers quinoa
2 csésze víz
4 szár káposzta, párolva és aprítva (kb. 2 csésze aprítva)
1 csésze zsemlemorzsa
4 tojás, felverve
4 újhagyma, vékonyra szeletelve
1/3 csésze parmezán sajt
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál só
frissen őrölt paprika
olaj a sütéshez

A quinoat két bögre vízzel és negyed teáskanál sóval felforraljuk, majd csökkentjük alatt a lángot és tizenöt-húsz percig főzzük vagy amíg el nem fő a leve.

Ekkor lezárjuk alatta a gázt, rádobjuk az apróra vágott kelkáposztát és lefedjük így hagyjuk kihűlni, keverni nem kell.




Miután kihűlt, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk



8 Pogácsát készítünk belőle és olajban kisütjük őket.



Forrón ráteszünk egy-egy szelet sajtot.

A zsemléket félbevágjuk, szárazon megirítjuk, majd mindkét oldalukat megkenjük vajjal.

Majonézzel megkenjük az alját, erre teszünk egy-egy sajtos  kelpogácsát.

Ezután a lazac és az uborka következik.

Majd a saláta és a lilahagyma.

Végül a kalapja és a szemek, amihez fogvájóra szúrjuk az olajbogyókat.

👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀

Sütőtökös mascarpone-mousse, brownieval és pekán pralinéval

Hozzávalók a pekán pralinéhoz:
1/2 bögre nádcukor
1/2 bögre kristálycukor
1/4 teaspoon salt
1/4 bögre habtejszín
2 evőkanál vaj
1 bögre pekándió

Hozzávalók a browniehoz:
4 tojás
1 1/4 bögre (106 g) holland kakaó
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vanília kivonat
1 bögre (227 g) vaj
1 bögre(200 g) cukor
1 1/2 bögre (177 g) liszt
1 bögre (170 g) csokoládé csepp

Hozzávalók a sütőtökös mascarponéhoz:
2 csésze habtejszín
(250 g krémsajt, hidegen
250 g főtt vagy sült sütőtökpüré
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál juharszirup
1 teáskanál pumpkin spice

A pralinéhoz béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A hozzávalókat a pekán kivételével tegyük egy kis lábosba és kevergetve főzzük, amíg sűrű massza nem lesz.


Ekkor keverjük hozzá a pekánt és öntsük át az előkészített tepsibe minél gyorsabban. (az enyém már majdnem megkötött, amíg a fotókkal bajlódtam...)



Ezután a browniet sütjük meg.
A tojásokat kissé felverjük.


Belekeverjük a kakaót, sót, sütőport és a vaníliát.

Közben megolvasztjuk a vajat a cukorral és a csokis masszához keverjük.

Beleforgatjuk a lisztet és a csokicseppeket és sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hagyjuk kihűlni.

A mascarponet simára keverjük, belekeverjük  többi hozzálót és felverjük kemény habbá.





Poharak alját harmadik töltjük.

Erre pralinét és browniet teszünk.


Majd újabb sütőtök-mousse.

A szörnyek szemét mályvacukorból készítjük el. Ha keresztben kettévágjuk, a belseje jó ragacsos ebbe könnyen bele tudunk nyomni egy-egy csokicseppet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü