Ezek az ennivaló szörnyek egyáltalán nem harapnak, viszont igazán ízletesek. A szörnyburger spenótos zsemléje alatt lapuló kelkáposztából és quinoából készült pogácsát húsevőknek is ajánlom, de ha vegáknak csináljuk, a lazacot hagyjuk ki belőle. Az édes szörnyecskék sütőtökös mascarponet, pekán pralinét és browniet rejtenek.
Hozzávalók a burgerhez:
spenótos zsemle (receptet lsd. lejjebb)
Quinoa-kel burger (receptet lsd. lejjebb)
8 szelet cheddar
8 szelet füstölt lazac
1 kis lilahagyma felszeletelve
csemegeuborka, szeletelve
madársaláta
fokhagymás majonéz (1/2 bögre majonézbe keverjünk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót)
vaj a kenéshez
Halloween díszítéshez: olajbogyó, fogvájó
Hozzávalók a spenótos zsemléhez:
280 g fagyasztott spenót, felolvasztva
2 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű
1 tojás
3/4 bögre meleg víz
3 1/2 sima liszt
3 evőkanál cukor
1 1/2 teáskanál só
1 tasak száraz élesztő
Tetejére:
tojás, kissé felverve
fekete szezámmag
Az élesztőt a cukorral a meleg vízbe szórjuk, öt percig állni hagyjuk, hogy felfusson.
A spenótot lecsöpögtetjük, majd a vizet kinyomkodjuk belőle. A hozzávalókat egy tálba tesszük a vaj kivételével.
Elkezdjük összegyúrni.
A gyúrást tapadásmentes felületen folytatjuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk.
Ekkor belegyúrjuk a vajat is.
Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Amikor megkelt, átgyúrjuk mégegyszer, majd 8 részre osztjuk.
Mindegyikből gombócot formázunk.
Letakarva újabb fél órát kelesztjük.
Tetejét felvert tojással megkenjük, szezámmal megszórjuk.
190 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A quinoa-kel burgerhez:
1 csésze nyers quinoa
2 csésze víz
4 szár káposzta, párolva és aprítva (kb. 2 csésze aprítva)
1 csésze zsemlemorzsa
4 tojás, felverve
4 újhagyma, vékonyra szeletelve
1/3 csésze parmezán sajt
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál só
frissen őrölt paprika
olaj a sütéshez
A quinoat két bögre vízzel és negyed teáskanál sóval felforraljuk, majd csökkentjük alatt a lángot és tizenöt-húsz percig főzzük vagy amíg el nem fő a leve.
Ekkor lezárjuk alatta a gázt, rádobjuk az apróra vágott kelkáposztát és lefedjük így hagyjuk kihűlni, keverni nem kell.
Miután kihűlt, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk
8 Pogácsát készítünk belőle és olajban kisütjük őket.
Forrón ráteszünk egy-egy szelet sajtot.
A zsemléket félbevágjuk, szárazon megirítjuk, majd mindkét oldalukat megkenjük vajjal.
Majonézzel megkenjük az alját, erre teszünk egy-egy sajtos kelpogácsát.
Ezután a lazac és az uborka következik.
Majd a saláta és a lilahagyma.
Végül a kalapja és a szemek, amihez fogvájóra szúrjuk az olajbogyókat.
Hozzávalók a pekán pralinéhoz:
1/2 bögre nádcukor
1/2 bögre kristálycukor
1/4 teaspoon salt
1/4 bögre habtejszín
2 evőkanál vaj
1 bögre pekándió
Hozzávalók a browniehoz:
4 tojás
1 1/4 bögre (106 g) holland kakaó
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vanília kivonat
1 bögre (227 g) vaj
1 bögre(200 g) cukor
1 1/2 bögre (177 g) liszt
1 bögre (170 g) csokoládé csepp
Hozzávalók a sütőtökös mascarponéhoz:
2 csésze habtejszín
(250 g krémsajt, hidegen
250 g főtt vagy sült sütőtökpüré
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál juharszirup
1 teáskanál pumpkin spice
A pralinéhoz béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A hozzávalókat a pekán kivételével tegyük egy kis lábosba és kevergetve főzzük, amíg sűrű massza nem lesz.
Ekkor keverjük hozzá a pekánt és öntsük át az előkészített tepsibe minél gyorsabban. (az enyém már majdnem megkötött, amíg a fotókkal bajlódtam...)
Ezután a browniet sütjük meg.
A tojásokat kissé felverjük.
Belekeverjük a kakaót, sót, sütőport és a vaníliát.
Közben megolvasztjuk a vajat a cukorral és a csokis masszához keverjük.
Beleforgatjuk a lisztet és a csokicseppeket és sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hagyjuk kihűlni.
A mascarponet simára keverjük, belekeverjük többi hozzálót és felverjük kemény habbá.
Poharak alját harmadik töltjük.
Erre pralinét és browniet teszünk.
Majd újabb sütőtök-mousse.
A szörnyek szemét mályvacukorból készítjük el. Ha keresztben kettévágjuk, a belseje jó ragacsos ebbe könnyen bele tudunk nyomni egy-egy csokicseppet.
👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀
Quinoa-kel burger
spenótos zsemle (receptet lsd. lejjebb)
Quinoa-kel burger (receptet lsd. lejjebb)
8 szelet cheddar
8 szelet füstölt lazac
1 kis lilahagyma felszeletelve
csemegeuborka, szeletelve
madársaláta
fokhagymás majonéz (1/2 bögre majonézbe keverjünk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót)
vaj a kenéshez
Halloween díszítéshez: olajbogyó, fogvájó
Hozzávalók a spenótos zsemléhez:
280 g fagyasztott spenót, felolvasztva
2 evőkanál vaj, szobahőmérsékletű
1 tojás
3/4 bögre meleg víz
3 1/2 sima liszt
3 evőkanál cukor
1 1/2 teáskanál só
1 tasak száraz élesztő
Tetejére:
tojás, kissé felverve
fekete szezámmag
Az élesztőt a cukorral a meleg vízbe szórjuk, öt percig állni hagyjuk, hogy felfusson.
A spenótot lecsöpögtetjük, majd a vizet kinyomkodjuk belőle. A hozzávalókat egy tálba tesszük a vaj kivételével.
Elkezdjük összegyúrni.
A gyúrást tapadásmentes felületen folytatjuk addig, amíg sima tésztát nem kapunk.
Ekkor belegyúrjuk a vajat is.
Meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Amikor megkelt, átgyúrjuk mégegyszer, majd 8 részre osztjuk.
Mindegyikből gombócot formázunk.
Letakarva újabb fél órát kelesztjük.
Tetejét felvert tojással megkenjük, szezámmal megszórjuk.
190 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A quinoa-kel burgerhez:
1 csésze nyers quinoa
2 csésze víz
4 szár káposzta, párolva és aprítva (kb. 2 csésze aprítva)
1 csésze zsemlemorzsa
4 tojás, felverve
4 újhagyma, vékonyra szeletelve
1/3 csésze parmezán sajt
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál só
frissen őrölt paprika
olaj a sütéshez
A quinoat két bögre vízzel és negyed teáskanál sóval felforraljuk, majd csökkentjük alatt a lángot és tizenöt-húsz percig főzzük vagy amíg el nem fő a leve.
Ekkor lezárjuk alatta a gázt, rádobjuk az apróra vágott kelkáposztát és lefedjük így hagyjuk kihűlni, keverni nem kell.
Miután kihűlt, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk
8 Pogácsát készítünk belőle és olajban kisütjük őket.
Forrón ráteszünk egy-egy szelet sajtot.
A zsemléket félbevágjuk, szárazon megirítjuk, majd mindkét oldalukat megkenjük vajjal.
Ezután a lazac és az uborka következik.
Majd a saláta és a lilahagyma.
Végül a kalapja és a szemek, amihez fogvájóra szúrjuk az olajbogyókat.
👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀👾👀
Sütőtökös mascarpone-mousse, brownieval és pekán pralinéval
Hozzávalók a pekán pralinéhoz:
1/2 bögre nádcukor
1/2 bögre kristálycukor
1/4 teaspoon salt
1/4 bögre habtejszín
2 evőkanál vaj
1 bögre pekándió
Hozzávalók a browniehoz:
4 tojás
1 1/4 bögre (106 g) holland kakaó
1 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál vanília kivonat
1 bögre (227 g) vaj
1 bögre(200 g) cukor
1 1/2 bögre (177 g) liszt
1 bögre (170 g) csokoládé csepp
Hozzávalók a sütőtökös mascarponéhoz:
2 csésze habtejszín
(250 g krémsajt, hidegen
250 g főtt vagy sült sütőtökpüré
1 teáskanál vanília kivonat
3 evőkanál juharszirup
1 teáskanál pumpkin spice
A pralinéhoz béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A hozzávalókat a pekán kivételével tegyük egy kis lábosba és kevergetve főzzük, amíg sűrű massza nem lesz.
Ekkor keverjük hozzá a pekánt és öntsük át az előkészített tepsibe minél gyorsabban. (az enyém már majdnem megkötött, amíg a fotókkal bajlódtam...)
Ezután a browniet sütjük meg.
A tojásokat kissé felverjük.
Belekeverjük a kakaót, sót, sütőport és a vaníliát.
Közben megolvasztjuk a vajat a cukorral és a csokis masszához keverjük.
Beleforgatjuk a lisztet és a csokicseppeket és sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hagyjuk kihűlni.
A mascarponet simára keverjük, belekeverjük többi hozzálót és felverjük kemény habbá.
Poharak alját harmadik töltjük.
Erre pralinét és browniet teszünk.
Majd újabb sütőtök-mousse.
A szörnyek szemét mályvacukorból készítjük el. Ha keresztben kettévágjuk, a belseje jó ragacsos ebbe könnyen bele tudunk nyomni egy-egy csokicseppet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése