Ha szeretitek a dióféléket és a kávét, akkor ez a sütemény nektek való. Két réteg diós pistóka között egy diócsók lapul. A rétegeket főzött alapú, vajas kávékrém választja el. Étcsokoládéval megkoronázva.
Hozzávalók a diós piskótához:
4 nagy tojás
150 g cukor
100 g süteményliszt
1/2 evőkanál burgonyakeményítő
100 g dió, darálva
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál víz
A diócsókhoz:
3 tojásfehérje
85 g cukor
1 evőkanál méz
180 g dió, apróra vágva
1/2 evőkanál liszt
1/2 evőkanál burgonyakeményítő
A kávékrémhez:
500 ml tej
1 evőkanál szemes kávé (opcionális)
2 teáskanál instant kávé
3 tojássárgája
4 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál burgonyakeményítő
200 g vaj, szobahőmérsékletű
A piskóta locsolgatásához:
50 ml frissen főzött, erős kávé
50 ml sötét rum
A bevonáshoz:
100 g vaj
50 g porcukor
1 teáskanál instant kávé
Csokoládémázhoz:
100 g étcsokoládé
100 ml habtejszín
🐻 Medvetipp: ez a mennyiség a teljes torta bevonásához elég, csurgatáshoz, mindennek a felét használjuk csak
Díszítéshez:
tört dió, kávészemek
+ 20 - 22 cm-es tortaforma
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Szitáljuk a lisztet, a keményítőt és a sütőport egy tálba.
Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától.
A fehérjét egy csipet sóval kezdjük habbá verni, amikor már félkemény, apránként adjuk hozzá a cukor felét, majd verjük kemény habbá.
A maradék cukrot adjuk a sárgájához, öntsük bele a 3 evőkanál vizet.
Verjük fehéredésig.
Forgassuk egy lapát segítsével a fehérjéhez.
Majd adagonként forgassuk bele a lisztes keveréket is.
Csak addig keverjük, amíg elegyedik és sima massza nem lesz.
Forgassuk bele a darált diót is.
Öntsük a tésztát kivajazott/lisztezett tortaformába.
30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A diócsókhoz verjük a fehérjéket egy csipet sóval félkeményre.
Kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, közben folyamatosan verjük.
Végül a mézet is adjuk hozzá és verjük keményre.
Szitáljuk a lisztet és a keményítőt a tojáshabhoz.
Lapát segítségével óvatosan forgassuk bele.
Keverjük bele ugyanígy a durvára tört diót is.
175 fokos sütőben 30 percig süssük. Tegyük félre hűlni.
Forrósítsuk fel a tejet, szórjuk bele a kávébabokat és hagyjuk így kihűlni. Ettől intenzívebb kávé ízt kapunk, de enélkül is jó lesz a krém.
Amikor kihűlt, szűrjük le és így használjuk fel a tejet.
Keverjük simára egy kis lábosban a tojássárgáját a lisztekkel és a tej felével.
Öntsünk bele a maradék tejet, adjuk hozzá a cukrot.
Folyamatos kevergetés közben, főzzük sűrűre.
Amikor elérte a puding állagot, vegyük le a gázról és keverjük a forró krémbe az instant kávét.
Habosítsuk ki a vajat, ehhez verjük magas fokozaton legalalább 4-5 percig.
Keverjük bele a kihűlt kávékrémet, verjük tovább, amíg habos és levegős nem lesz.
A torta összeállításához először egy kis tálban keverjük össze a kávét a rummal.
A kihűlt piskótát vágjuk ketté.
Általában a formában állítom össze a tortát, így biztosan egyenes lesz az oldala.
Az alsó piskótát tegyük a forma aljába, locsogássuk meg a rumos kávéval.
Én tettem félre krémet a tetejéhez, díszítésnek. A maradékot kettéosztottam.
Oszlassuk el egyenletesen a tetején a vajkrém felét.
Ezután óvatosan tegyük bele a diócsókot.
Erre jön a vajkrém maradéka.
Mielőtt ráhelyezzük a piskóta tetejét, a belső oldalát locsolgassuk meg a rumos kávéval.
Tegyük ezt a torta tetejére, majd helyezzük egy kis időre hűtőbe.
Készítsük el a vajrémet az oldalára.
Ehhez a vajat verjük magas fokozaton a cukorral 8-10 percig, amíg hófehér nem lesz és duplájára nem nő a térfogata.
Az instant kávét daráljuk le vagy mozsárban törjük össze és keverjük a krémbe.
Attól, hogy nem oldjuk fel, szép pettyes lesz a krém.
Vegyük le róla a formát és kenjük körbe a vajkrémmel.
Mindig a tetejém simítsuk el először, ezután vonjuk be az oldalát.
Díszítsük tört dióval az alját, tegyük hűtőbe.
Tegyük hűtőbe 1-2 órára, mielőtt ráöntjük a csokimázat.
Melegítsük fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét.
Kevergessük, míg el nem olvad.
Ha csak csurgatni szeretnénk, töltsük egy kis flakonba.
Először körbe a szélére folyassuk, majd a maradékot öntsük a tetejére és egy lapát segítségével terítsük szét egyenletesen.
Ha az egészet be szeretnénk vonni, az összes csokit öntsük a tetejére. Innen simítsuk lapáttal az oldalára, folyatosan forgatva, míg le nem ér az aljáig.
A maradék vajkrémből kis halmokat nyomkodunk a torta tetejére, erre helyezzük a kávészemeket.
4 nagy tojás
150 g cukor
100 g süteményliszt
1/2 evőkanál burgonyakeményítő
100 g dió, darálva
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál víz
A diócsókhoz:
3 tojásfehérje
85 g cukor
1 evőkanál méz
180 g dió, apróra vágva
1/2 evőkanál liszt
1/2 evőkanál burgonyakeményítő
A kávékrémhez:
500 ml tej
1 evőkanál szemes kávé (opcionális)
2 teáskanál instant kávé
3 tojássárgája
4 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál burgonyakeményítő
200 g vaj, szobahőmérsékletű
A piskóta locsolgatásához:
50 ml frissen főzött, erős kávé
50 ml sötét rum
A bevonáshoz:
100 g vaj
50 g porcukor
1 teáskanál instant kávé
Csokoládémázhoz:
100 g étcsokoládé
100 ml habtejszín
🐻 Medvetipp: ez a mennyiség a teljes torta bevonásához elég, csurgatáshoz, mindennek a felét használjuk csak
Díszítéshez:
tört dió, kávészemek
+ 20 - 22 cm-es tortaforma
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Szitáljuk a lisztet, a keményítőt és a sütőport egy tálba.
Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától.
A fehérjét egy csipet sóval kezdjük habbá verni, amikor már félkemény, apránként adjuk hozzá a cukor felét, majd verjük kemény habbá.
A maradék cukrot adjuk a sárgájához, öntsük bele a 3 evőkanál vizet.
Verjük fehéredésig.
Forgassuk egy lapát segítsével a fehérjéhez.
Majd adagonként forgassuk bele a lisztes keveréket is.
Csak addig keverjük, amíg elegyedik és sima massza nem lesz.
Forgassuk bele a darált diót is.
Öntsük a tésztát kivajazott/lisztezett tortaformába.
30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A diócsókhoz verjük a fehérjéket egy csipet sóval félkeményre.
Kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, közben folyamatosan verjük.
Végül a mézet is adjuk hozzá és verjük keményre.
Szitáljuk a lisztet és a keményítőt a tojáshabhoz.
Lapát segítségével óvatosan forgassuk bele.
Keverjük bele ugyanígy a durvára tört diót is.
175 fokos sütőben 30 percig süssük. Tegyük félre hűlni.
Forrósítsuk fel a tejet, szórjuk bele a kávébabokat és hagyjuk így kihűlni. Ettől intenzívebb kávé ízt kapunk, de enélkül is jó lesz a krém.
Amikor kihűlt, szűrjük le és így használjuk fel a tejet.
Keverjük simára egy kis lábosban a tojássárgáját a lisztekkel és a tej felével.
Öntsünk bele a maradék tejet, adjuk hozzá a cukrot.
Folyamatos kevergetés közben, főzzük sűrűre.
Amikor elérte a puding állagot, vegyük le a gázról és keverjük a forró krémbe az instant kávét.
Habosítsuk ki a vajat, ehhez verjük magas fokozaton legalalább 4-5 percig.
Keverjük bele a kihűlt kávékrémet, verjük tovább, amíg habos és levegős nem lesz.
A torta összeállításához először egy kis tálban keverjük össze a kávét a rummal.
A kihűlt piskótát vágjuk ketté.
Általában a formában állítom össze a tortát, így biztosan egyenes lesz az oldala.
Az alsó piskótát tegyük a forma aljába, locsogássuk meg a rumos kávéval.
Én tettem félre krémet a tetejéhez, díszítésnek. A maradékot kettéosztottam.
Oszlassuk el egyenletesen a tetején a vajkrém felét.
Ezután óvatosan tegyük bele a diócsókot.
Erre jön a vajkrém maradéka.
Mielőtt ráhelyezzük a piskóta tetejét, a belső oldalát locsolgassuk meg a rumos kávéval.
Tegyük ezt a torta tetejére, majd helyezzük egy kis időre hűtőbe.
Készítsük el a vajrémet az oldalára.
Ehhez a vajat verjük magas fokozaton a cukorral 8-10 percig, amíg hófehér nem lesz és duplájára nem nő a térfogata.
Az instant kávét daráljuk le vagy mozsárban törjük össze és keverjük a krémbe.
Attól, hogy nem oldjuk fel, szép pettyes lesz a krém.
Vegyük le róla a formát és kenjük körbe a vajkrémmel.
Mindig a tetejém simítsuk el először, ezután vonjuk be az oldalát.
Díszítsük tört dióval az alját, tegyük hűtőbe.
Tegyük hűtőbe 1-2 órára, mielőtt ráöntjük a csokimázat.
Melegítsük fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét.
Kevergessük, míg el nem olvad.
Ha csak csurgatni szeretnénk, töltsük egy kis flakonba.
Először körbe a szélére folyassuk, majd a maradékot öntsük a tetejére és egy lapát segítségével terítsük szét egyenletesen.
Ha az egészet be szeretnénk vonni, az összes csokit öntsük a tetejére. Innen simítsuk lapáttal az oldalára, folyatosan forgatva, míg le nem ér az aljáig.
A maradék vajkrémből kis halmokat nyomkodunk a torta tetejére, erre helyezzük a kávészemeket.
Jo lehet
VálaszTörlés