Ugrás a fő tartalomra

Kávés dió torta

Ha szeretitek a dióféléket és a kávét, akkor ez a sütemény nektek való. Két réteg diós pistóka között egy diócsók lapul. A rétegeket főzött alapú, vajas kávékrém választja el. Étcsokoládéval megkoronázva.




Hozzávalók a diós piskótához:
4 nagy tojás
150 g cukor
100 g süteményliszt
1/2 evőkanál burgonyakeményítő
100 g dió, darálva
1 teáskanál sütőpor
3 evőkanál víz

A diócsókhoz:
3 tojásfehérje
85 g cukor
1 evőkanál méz
180 g dió, apróra vágva
1/2 evőkanál liszt
1/2 evőkanál burgonyakeményítő

A kávékrémhez:
500 ml tej
1 evőkanál szemes kávé (opcionális)
2 teáskanál instant kávé
3 tojássárgája
4 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál burgonyakeményítő
200 g vaj, szobahőmérsékletű

A piskóta locsolgatásához:
50 ml frissen főzött, erős kávé
50 ml sötét rum

A bevonáshoz:
100 g vaj
50 g porcukor
1 teáskanál instant kávé

Csokoládémázhoz:
100 g étcsokoládé
100 ml habtejszín

🐻 Medvetipp: ez a mennyiség a teljes torta bevonásához elég, csurgatáshoz, mindennek a felét használjuk csak

Díszítéshez:
tört dió, kávészemek

+ 20 - 22 cm-es tortaforma

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Szitáljuk a lisztet, a keményítőt és a sütőport egy tálba.
Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától.
A fehérjét egy csipet sóval kezdjük habbá verni, amikor már félkemény, apránként adjuk hozzá a cukor felét, majd verjük kemény habbá.

A maradék cukrot adjuk a sárgájához, öntsük bele a 3 evőkanál vizet.
Verjük fehéredésig.

Forgassuk egy lapát segítsével a fehérjéhez.


Majd adagonként forgassuk bele a lisztes keveréket is.

Csak addig keverjük, amíg elegyedik és sima massza nem lesz.

Forgassuk bele a darált diót is.

Öntsük a tésztát kivajazott/lisztezett tortaformába.

30 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.


A diócsókhoz verjük a fehérjéket egy csipet sóval félkeményre.
Kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, közben folyamatosan verjük.
Végül a mézet is adjuk hozzá és verjük keményre.

Szitáljuk a lisztet és a keményítőt a tojáshabhoz.

Lapát segítségével óvatosan forgassuk bele.
Keverjük bele ugyanígy a durvára tört diót is.


175 fokos sütőben 30 percig süssük. Tegyük félre hűlni.

Forrósítsuk fel a tejet, szórjuk bele a kávébabokat és hagyjuk így kihűlni. Ettől intenzívebb kávé ízt kapunk, de enélkül is jó lesz a krém.

Amikor kihűlt, szűrjük le és így használjuk fel a tejet.
Keverjük simára egy kis lábosban a tojássárgáját a lisztekkel és a tej felével.


Öntsünk bele a maradék tejet, adjuk hozzá a cukrot.

Folyamatos kevergetés közben, főzzük sűrűre.

Amikor elérte a puding állagot, vegyük le a gázról és keverjük a forró krémbe az instant kávét.


Habosítsuk ki a vajat, ehhez verjük magas fokozaton legalalább 4-5 percig.

Keverjük bele a kihűlt kávékrémet, verjük tovább, amíg habos és levegős nem lesz.

A torta összeállításához először egy kis tálban keverjük össze a kávét a rummal.
A kihűlt piskótát vágjuk ketté.
Általában a formában állítom össze a tortát, így biztosan egyenes lesz az oldala.
Az alsó piskótát tegyük a forma aljába, locsogássuk meg a rumos kávéval.

Én tettem félre krémet a tetejéhez, díszítésnek. A maradékot kettéosztottam.
Oszlassuk el egyenletesen a tetején a vajkrém felét.

Ezután óvatosan tegyük bele a diócsókot.

Erre jön a vajkrém maradéka.

Mielőtt ráhelyezzük a piskóta tetejét, a belső oldalát locsolgassuk meg a rumos kávéval.
Tegyük ezt a torta tetejére, majd helyezzük egy kis időre hűtőbe.

Készítsük el a vajrémet az oldalára.
Ehhez a vajat verjük magas fokozaton a cukorral 8-10 percig, amíg hófehér nem lesz és duplájára nem nő a térfogata.

Az instant kávét daráljuk le vagy mozsárban törjük össze és keverjük a krémbe.
Attól, hogy nem oldjuk fel, szép pettyes lesz a krém.

Vegyük le róla a formát és kenjük körbe a vajkrémmel.
Mindig a tetejém simítsuk el először, ezután vonjuk be az oldalát.


Díszítsük tört dióval az alját, tegyük hűtőbe.

Tegyük hűtőbe 1-2 órára, mielőtt ráöntjük a csokimázat.
Melegítsük fel a tejszínt, tördeljük bele a csokoládét.

Kevergessük, míg el nem olvad.

Ha csak csurgatni szeretnénk, töltsük egy kis flakonba.
Először körbe a szélére folyassuk, majd a maradékot öntsük a tetejére és egy lapát segítségével terítsük szét egyenletesen.




Ha az egészet be szeretnénk vonni, az összes csokit öntsük a tetejére. Innen simítsuk lapáttal az oldalára, folyatosan forgatva, míg le nem ér az aljáig.

A maradék vajkrémből kis halmokat nyomkodunk a torta tetejére, erre helyezzük a kávészemeket.




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü