Amikor megláttam a piacon a kékes-lila burgonyákat, tudtam, hogy nem hagyhatom ott. A mókás színét ugyanazoknak a pigmenteknek köszönheti, mint a vörösbor és az áfonya. Ez nem más, mint egy antocianin nevű vegyület. Ezeket a pigmenteket régóta alkalmazzák a májműködési zavarok és a magas vérnyomás elleni gyógyszerekben.Így nem csak szebb, de egészségesebb is, mint a klasszikus verziója.
Hozzávalók a raguhoz:
1/2 kg darálni való sertéshús
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre száraz fehérbor
1/2 bögre paradicsomszósz
1 bögre húsleves
1 evőkanál felaprított friss petrezselyemlevél
1 evőkanál felaprított friss tárkony
só, bors
2 nagy tojás, enyhén felverve
3 - 4 bögre liszt
só a forró vízhez
Tálaláshoz:
parmezán
petrezselyemlevél
A sertést vagy nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk.
Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, beletesszük a fokhagymát és egy percig, kevergetve pirítjuk.
Hozzáadjuk a sertéshúst és körben megpirítjuk, ne kevergessük közben sokat, úgy nem enged majd levet a hús.
Ráöntjük a fehérbort és elforraljuk a levét.
Belekeverjük a paradicsomszószt, beleöntjük a húslevest és a felaprított zöldfűszereket.
Sózzuk, borsozzuk.
Időnként megkeverve, közepes hőfokon puhára főzzük a húst.
Ha túl hamar elfőne a leve, de még nem puha a hús, akkor adjunk hozzá még egy kevés vizet.
A burgonyát főzzük puhára, ha kissé kihűlt, hámozzuk meg, majd törjük össze.
Borítsuk lisztezett felületre, tegyük a közepébe a tojást és először egy bögrényi liszttel kezdjük összedolgozni.
Fokozatosan gyúrjuk bele a maradék lisztet, amíg egy lágy, de már nem ragadós tésztát nem kapunk.
Fedjük le egy konyharuhával és 10 percig pihentessük.
A tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, 1 cm átmérőjűre sodorjuk, majd vágjuk 2 cm-és darabokra.
Csigasodrón görgessük le, de ha nincs, használhatunk hozzá villát is.
Egy fazékban forraljunk vizet egy kanál sóval, tegyük a forró vízbe adagonként a gnocchikat.
2-3 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal szedjük ki.
Ha nem azonnal fogyasztjuk, hideg vízzel öblítsük le, hogy ne tapadjanak össze.
Tálaljuk a raguval, friss petrezselyemmel és reszeljünk rá parmezánt.
Hozzávalók a raguhoz:
1/2 kg darálni való sertéshús
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre száraz fehérbor
1/2 bögre paradicsomszósz
1 bögre húsleves
1 evőkanál felaprított friss petrezselyemlevél
1 evőkanál felaprított friss tárkony
só, bors
Hozzávalók a gnocchihoz:
1 kiló lila burgonya2 nagy tojás, enyhén felverve
3 - 4 bögre liszt
só a forró vízhez
Tálaláshoz:
parmezán
petrezselyemlevél
A sertést vagy nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk.
Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, beletesszük a fokhagymát és egy percig, kevergetve pirítjuk.
Hozzáadjuk a sertéshúst és körben megpirítjuk, ne kevergessük közben sokat, úgy nem enged majd levet a hús.
Ráöntjük a fehérbort és elforraljuk a levét.
Belekeverjük a paradicsomszószt, beleöntjük a húslevest és a felaprított zöldfűszereket.
Sózzuk, borsozzuk.
Időnként megkeverve, közepes hőfokon puhára főzzük a húst.
Ha túl hamar elfőne a leve, de még nem puha a hús, akkor adjunk hozzá még egy kevés vizet.
A burgonyát főzzük puhára, ha kissé kihűlt, hámozzuk meg, majd törjük össze.
Borítsuk lisztezett felületre, tegyük a közepébe a tojást és először egy bögrényi liszttel kezdjük összedolgozni.
Fokozatosan gyúrjuk bele a maradék lisztet, amíg egy lágy, de már nem ragadós tésztát nem kapunk.
Fedjük le egy konyharuhával és 10 percig pihentessük.
A tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, 1 cm átmérőjűre sodorjuk, majd vágjuk 2 cm-és darabokra.
Csigasodrón görgessük le, de ha nincs, használhatunk hozzá villát is.
Egy fazékban forraljunk vizet egy kanál sóval, tegyük a forró vízbe adagonként a gnocchikat.
2-3 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal szedjük ki.
Ha nem azonnal fogyasztjuk, hideg vízzel öblítsük le, hogy ne tapadjanak össze.
Tálaljuk a raguval, friss petrezselyemmel és reszeljünk rá parmezánt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése