Ugrás a fő tartalomra

Lila gnocchi sertésraguval

Amikor megláttam a piacon a kékes-lila burgonyákat, tudtam, hogy nem hagyhatom ott. A mókás színét ugyanazoknak a pigmenteknek köszönheti, mint a vörösbor és az áfonya. Ez nem más, mint egy antocianin nevű vegyület. Ezeket a pigmenteket régóta alkalmazzák a májműködési zavarok és a magas vérnyomás elleni gyógyszerekben.Így nem csak szebb, de egészségesebb is, mint a klasszikus verziója.



Hozzávalók a raguhoz:
1/2 kg darálni való sertéshús
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1/2 bögre száraz fehérbor
1/2 bögre paradicsomszósz
1 bögre húsleves
1 evőkanál felaprított friss petrezselyemlevél
1 evőkanál felaprított friss tárkony
só, bors

Hozzávalók a gnocchihoz:
1 kiló lila burgonya
2 nagy tojás, enyhén felverve
3 - 4 bögre liszt
só a forró vízhez

Tálaláshoz:
parmezán
petrezselyemlevél

A sertést vagy nagyon apróra vágjuk vagy ledaráljuk.

Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, beletesszük a fokhagymát és egy percig, kevergetve pirítjuk.

Hozzáadjuk a sertéshúst és körben megpirítjuk, ne kevergessük közben sokat, úgy nem enged majd levet a hús.


Ráöntjük a fehérbort és elforraljuk a levét.


Belekeverjük a paradicsomszószt, beleöntjük a húslevest és a felaprított zöldfűszereket.
Sózzuk, borsozzuk.


Időnként megkeverve, közepes hőfokon puhára főzzük a húst.
Ha túl hamar elfőne a leve, de még nem puha a hús, akkor adjunk hozzá még egy kevés vizet.

A burgonyát főzzük puhára, ha kissé kihűlt, hámozzuk meg, majd törjük össze.

Borítsuk lisztezett felületre, tegyük a közepébe a tojást és először egy bögrényi liszttel kezdjük összedolgozni.


Fokozatosan gyúrjuk bele a maradék lisztet, amíg egy lágy, de már nem ragadós tésztát nem kapunk.


Fedjük le egy konyharuhával és 10 percig pihentessük.
A tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, 1 cm átmérőjűre sodorjuk, majd vágjuk 2 cm-és darabokra.

Csigasodrón görgessük le, de ha nincs, használhatunk hozzá villát is.





Egy fazékban forraljunk vizet egy kanál sóval, tegyük a forró vízbe adagonként a gnocchikat.
2-3 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal szedjük ki.

Ha nem azonnal fogyasztjuk, hideg vízzel öblítsük le, hogy ne tapadjanak össze.
Tálaljuk a raguval, friss petrezselyemmel és reszeljünk rá parmezánt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü