Már piroslik a csipkebogyó szerte az erdők szélén. Eltelt egy év. Már elfelejtettem, mennyire sokáig tartott megtisztítani és lepasszírozni a bogyókat. Csak ne lenne annyira finom! Szóval idén lekvárt főztem belőle, egy részét buktába töltöttem. Így utólag azt mondom, nagyon megérte, még szerencse, hogy közben senki sem kérdezett. A bogyószedés hétvégi kirandulással egybekötbe igazán jó elfoglaltság és ingyen van, csak arra ügyeljünk, olyan helyen szedjük, ami távol van autóutaktól!
Hozzávalók a csipkebogyólekvárhoz:
1 kg csipkebogyó
1 liter víz
1 citrom leve
250-300 g cukor
Hozzávalók a buktához:
3 bögre (360 g) liszt
1 csomag instant élesztő
2 evőkanál cukor
1 bögre (236 ml) tej + egy kevés tej a kenéshez
1/2 teáskanál vanília-kivonat
1/4 bögre olaj
1 tojás + 1 tojás sárgája
porcukor a tetejére szóráshoz
1 bögre a csipkebogyó lekvárból
Mossuk meg a csipkebogyót, egy éles késsel vagy ollóval vágjuk le a végüket.
Tegyük fel a bogyókat a vízzel főni. Lefedve 40 perc alatt puhára főnek.
Passzírozzuk át, eltávolítva ezzel a magokat.
Az így elkészült masszához adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
Főzzük sűrűre, töltsük steril üvegekbe felhasználásig.
A buktához hidegen használjuk fel.
A kelttésztához az élesztőt szórjuk a cukorral a meglangyosított tejbe.
Hagyjuk 5 percig állni.
Közben a tojást, a tojássárgáját, a vaníliával és az olajjal keverjük habosra.
Ha felfutott az élesztő öntsük a tojásos keverékhez a tejjel együtt.
Adjuk hozzá a lisztet. Dolgozzuk össze fakanállal, majd borítsuk egy tapadásmentes felületre és gyúrjuk sima gombóccá.
Az elején nagyon ragacsos ugyan, de semmiképp ne adjunk hozzá több lisztet.
Könnyen tudjuk úgy gyúrni, ha megemeljük a tésztát, a gyúró felülethez csapjuk, majd félbe hajtjuk és ezt ismételgetjük.
Ezzel a módszerrel előbb-utóbb összeáll a tészta. Két-három perc gyúrás után így néz ki:
Egy kis idő elteltével már nem ragad a kezünkhöz.
5 perc gyúrás után:
Még egy kicsit gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz a tésztánk.
Ekkor helyezzük egy enyhén lisztezett tálba és konyharuhával letakarva, meleg helyen egy órán át kelesszük.
Amikor megkelt a tészta borítsuk, lisztezett felületre és nyújtsuk körülbelül 20*30 centis téglalappá.
Vágjuk 12 részre.
Mindegyik darab közepébe tegyünk egy evőkanál lekvárt.
Hajtsuk középre a csúcsait, összecsipkedve az oldalait, úgy hogy a lekvár ne folyjon ki.
Az elkészült gombócokat, hajtással lefelé helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Mindegyik oldalát kenjük körbe olajjal, így nem ragadnak majd össze sütéskor.
Miután az összes gombóccal végeztünk, fedjük le újra és kelesszük újabb fél órán át.
Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Miután eltelt 30 perc, tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a buktákat.
Vegyük ki a sütőből és forrón kenjük meg egy kevés tejjel a tetejüket.
Hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók a csipkebogyólekvárhoz:
1 kg csipkebogyó
1 liter víz
1 citrom leve
250-300 g cukor
Hozzávalók a buktához:
3 bögre (360 g) liszt
1 csomag instant élesztő
2 evőkanál cukor
1 bögre (236 ml) tej + egy kevés tej a kenéshez
1/2 teáskanál vanília-kivonat
1/4 bögre olaj
1 tojás + 1 tojás sárgája
porcukor a tetejére szóráshoz
1 bögre a csipkebogyó lekvárból
Mossuk meg a csipkebogyót, egy éles késsel vagy ollóval vágjuk le a végüket.
Tegyük fel a bogyókat a vízzel főni. Lefedve 40 perc alatt puhára főnek.
Passzírozzuk át, eltávolítva ezzel a magokat.
Az így elkészült masszához adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
Főzzük sűrűre, töltsük steril üvegekbe felhasználásig.
A buktához hidegen használjuk fel.
A kelttésztához az élesztőt szórjuk a cukorral a meglangyosított tejbe.
Hagyjuk 5 percig állni.
Közben a tojást, a tojássárgáját, a vaníliával és az olajjal keverjük habosra.
Ha felfutott az élesztő öntsük a tojásos keverékhez a tejjel együtt.
Adjuk hozzá a lisztet. Dolgozzuk össze fakanállal, majd borítsuk egy tapadásmentes felületre és gyúrjuk sima gombóccá.
Az elején nagyon ragacsos ugyan, de semmiképp ne adjunk hozzá több lisztet.
Könnyen tudjuk úgy gyúrni, ha megemeljük a tésztát, a gyúró felülethez csapjuk, majd félbe hajtjuk és ezt ismételgetjük.
Ezzel a módszerrel előbb-utóbb összeáll a tészta. Két-három perc gyúrás után így néz ki:
Egy kis idő elteltével már nem ragad a kezünkhöz.
5 perc gyúrás után:
Még egy kicsit gyúrjuk, amíg teljesen sima nem lesz a tésztánk.
Ekkor helyezzük egy enyhén lisztezett tálba és konyharuhával letakarva, meleg helyen egy órán át kelesszük.
Amikor megkelt a tészta borítsuk, lisztezett felületre és nyújtsuk körülbelül 20*30 centis téglalappá.
Vágjuk 12 részre.
Mindegyik darab közepébe tegyünk egy evőkanál lekvárt.
Hajtsuk középre a csúcsait, összecsipkedve az oldalait, úgy hogy a lekvár ne folyjon ki.
Az elkészült gombócokat, hajtással lefelé helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Mindegyik oldalát kenjük körbe olajjal, így nem ragadnak majd össze sütéskor.
Miután az összes gombóccal végeztünk, fedjük le újra és kelesszük újabb fél órán át.
Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Miután eltelt 30 perc, tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a buktákat.
Vegyük ki a sütőből és forrón kenjük meg egy kevés tejjel a tetejüket.
Hagyjuk kihűlni, porcukorral megszórva tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése