Újabb medvehagymás remekbe botlottam. Ezek a gombócok sajttal, sült feketeerdei sonkával, igazán könnyen elkészíthető különlegességek. Már hetek óta kaphatóak a jellegzetesen fokhagyma illatú levelek a piacon. Vásároljuk őket bátran és fogyasszuk, amíg lehet, mert már nem tart sokáig a szezon.
Hozzávalók:
4 másnapos német vagy sima zsemle
220 ml forró tej
1 tojás
1 vöröshagyma
100 g vaj
150 g alpesi sajt ( Battelmatt Berner Alpkäse Fontina Gruyère Montasio Piora )
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
csipet szerecsendió
80 g friss medvehagyma
Vágjuk a zsemléket kis kockákra, tegyük egy nagy tálba.
Forraljuk fel a tejet, és öntsük a zsemlékre, hagyjuk 10 percig állni.
A hagymát vágjuk apróra és 50 g vajban puhára főzzük.
Keverjünk a tálba 90 g reszelt sajtot (a többit tegyük félre a tálaláshoz), adjuk hozzá a hagymát a vajjal és a tojást.
Sózzuk, borsozzuk és szórjunk bele egy nagy csipet szerecsendiót.
Mossuk meg a medvehagymát és vágjuk apróra a leveleket.
Keverjük a zsemlemasszához.
Forraljuk fel egy nagy lábosban vizet egy kevés sóval, közben formázzunk 4-5 cm átmérőjű gombócokat a masszából.
Dobjuk őket a forrásban lévő vízbe, majd alacsony hőfokon főzzük 5 percig a gombócokat.
A maradék 50 g vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Forgassuk meg benne a kifőtt gombócokat.
Süssünk mellé német sonkát, de ha vega vacsorát szeretnénk, akkor ezt ki is hagyhatjuk.
Reszeljünk még sajtot rá tálalás előtt.
Hozzávalók:
4 másnapos német vagy sima zsemle
220 ml forró tej
1 tojás
1 vöröshagyma
100 g vaj
150 g alpesi sajt ( Battelmatt Berner Alpkäse Fontina Gruyère Montasio Piora )
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
csipet szerecsendió
80 g friss medvehagyma
Vágjuk a zsemléket kis kockákra, tegyük egy nagy tálba.
Forraljuk fel a tejet, és öntsük a zsemlékre, hagyjuk 10 percig állni.
A hagymát vágjuk apróra és 50 g vajban puhára főzzük.
Keverjünk a tálba 90 g reszelt sajtot (a többit tegyük félre a tálaláshoz), adjuk hozzá a hagymát a vajjal és a tojást.
Sózzuk, borsozzuk és szórjunk bele egy nagy csipet szerecsendiót.
Mossuk meg a medvehagymát és vágjuk apróra a leveleket.
Keverjük a zsemlemasszához.
Forraljuk fel egy nagy lábosban vizet egy kevés sóval, közben formázzunk 4-5 cm átmérőjű gombócokat a masszából.
Dobjuk őket a forrásban lévő vízbe, majd alacsony hőfokon főzzük 5 percig a gombócokat.
A maradék 50 g vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Forgassuk meg benne a kifőtt gombócokat.
Süssünk mellé német sonkát, de ha vega vacsorát szeretnénk, akkor ezt ki is hagyhatjuk.
Reszeljünk még sajtot rá tálalás előtt.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése