Már csak egy hét van karácsonyig. Ezek a narancsillatú, puha és ragacsos sütemények ajándéknak is kiválóak. Nagyon egyszerűen elkészíthetőek, így bárki bátran nekiláthat. Mivel nincs benne gluténtartalmú liszt, arra érzékeny barátainkat is meglephetjük ezekkel a finomságokkal.
Ha magunknak sütjük, főzzünk mellé egy finom teát, ha ajándékba lesz, csomagoljuk celofánba és kössünk rájuk piros masnit.
Hozzávalók:
100 g mandulaliszt
50 g kukoricaliszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
80 g cukor
4 tojás
200 ml étolaj
4 narancs
nagy csipetnyi sáfrány
4 evőkanál méz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk össze a mandulalisztet, kukoricalisztet és a sütőport egy tálba.
Verjük habosra a tojásokat az olajjal, a cukorral és egy narancs reszelt héjával. Legalább 5-6 percig verjük magas fokozaton.
Keverjük bele az előkészített liszteket. Addig keverjük, amíg sima nem lesz, de verni már nem kell.
Olajozzuk ki a sütőformánk.
Osszuk szét a tésztát egyenletesen.
Süssük 25-30 percig, 25 perc után tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragacsos a közepe, vegyük ki a sütőből.
A sziruphoz a narancsok héját vékonyan vágjuk le, ügyelve arra, hogy a fehér részből ne vágjunk bele, különben keserű lesz.
Ezután szeleteljük vékony csíkokra.
Facsarjuk ki a narancsok levét és a felcsíkozott narancshéjakkal és a sáfránnyal együtt tegyük fel főzni. Addig főzzük, amíg nagyjából 2/3-ára nem csökken a folyadék mennyisége.
Vegyük le a gázról, majd keverjük bele a mézet.
Tegyük a süteményeket mélyebb tálkákba és öntsük nyakon őket az elkészült sziruppal.
Hagyjuk egy órán át, hogy magukba szívják a szirupot.
Ha magunknak sütjük, főzzünk mellé egy finom teát, ha ajándékba lesz, csomagoljuk celofánba és kössünk rájuk piros masnit.
Hozzávalók:
100 g mandulaliszt
50 g kukoricaliszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
80 g cukor
4 tojás
200 ml étolaj
4 narancs
nagy csipetnyi sáfrány
4 evőkanál méz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk össze a mandulalisztet, kukoricalisztet és a sütőport egy tálba.
Verjük habosra a tojásokat az olajjal, a cukorral és egy narancs reszelt héjával. Legalább 5-6 percig verjük magas fokozaton.
Keverjük bele az előkészített liszteket. Addig keverjük, amíg sima nem lesz, de verni már nem kell.
Olajozzuk ki a sütőformánk.
Osszuk szét a tésztát egyenletesen.
Süssük 25-30 percig, 25 perc után tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragacsos a közepe, vegyük ki a sütőből.
A sziruphoz a narancsok héját vékonyan vágjuk le, ügyelve arra, hogy a fehér részből ne vágjunk bele, különben keserű lesz.
Ezután szeleteljük vékony csíkokra.
Facsarjuk ki a narancsok levét és a felcsíkozott narancshéjakkal és a sáfránnyal együtt tegyük fel főzni. Addig főzzük, amíg nagyjából 2/3-ára nem csökken a folyadék mennyisége.
Vegyük le a gázról, majd keverjük bele a mézet.
Tegyük a süteményeket mélyebb tálkákba és öntsük nyakon őket az elkészült sziruppal.
Hagyjuk egy órán át, hogy magukba szívják a szirupot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése