Ugrás a fő tartalomra

Lengyel karácsonyi leves - Barszcz Czerwony z uszka (céklaleves mini piroggal)

Szinte el sem hiszem, hogy két nap múlva karácsony, úgy elrepült ez az év is. Idén arra gondoltam, hogy kitekintőt teszek más nemzetek karácsonyi szokásaiba. Mivel tavaly adventkor Lengyelországba látogattam, ezért egy lengyel fogással készültem. A hagyományos karácsonyi ételsor 12 különböző fogásból áll és a halon kívül más húsfélét nem tartalmaz. A levesek közt felszolgálnak savanyú rozslevest, erdei gombalevest és a személyes kedvencemet a Barszcz Czerwonyt uszka-val. Egy savanyú céklalevest, erdei gombás piroggal.
A főételek közt különböző halak találhatók, rántva, aszpikban, sütve, szósszal. A desszertek leginkább mákosak és a menü végén aszalt gyümölcsökből készült kompótot fogyasztanak.



Hozzávalók a leveshez:
1200 g cékla
1 fanyar alma fele
babérlevél
4 szem szegfűbors
4 evőkanál citromlé
4 evőkanál ecet
2-4 4 evőkanál cukor
só és bors

Hozzávalók az uszkákhoz:
2 1/4 bögre (300 g) liszt
1/2 teáskanál só
1 tojás
körülbelül 1/2 bögre forró víz (120 ml)
100 g szárított erdei gomba (vargányát és rókagombát használtam)
1 vöröshagyma
só és bors

A levest egy nappal előbb el kell kezdeni.
A céklát és az almát lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráöntünk 6 bögre vizet.
Beletesszük a babért, szegfűborsot,  citromlevet, egy evőkanál cukrot, a sót és borsot.



Felforraljuk, majd főzzük további 8-10 percig.
Egy fazékba tegyünk szűrőt, a szűrőbe helyezzünk gézlapot, ebbe öntsük a céklát. Ha nincs nagyméretű géz, egy tiszta harisnya is megteszi.
Csomagoljuk be és hagyjuk egy éjszakán át csepegni.


Másnap alaposan passzírozzuk ki a levét.
Ellenőrizzük a fűszerezést és adjuk hozzá az ecetet. Adjunk hozzá cukrot, sót és borsot.
Tálalás előtt melegítsük fel, de ne forraljuk, mert bebarnul.
Áztassuk a szárított gombát egy éjszakára vagy legalább 4 órán át. 

Miután megpuhult, öblítsük le.

Majd tegyük fel annyi vízzel főni, amennyi ellepi.

Főzzük puhára, majd szűrjük le. Majd miután lehűlt nyomkodjuk ki a levét.
A hagymát egy evőkanál olajon pároljuk meg.

A gombával, sóval és borssal ízesítve turmixoljuk le. Kóstoljuk meg, kell-e még sózni vagy borsozni.


A tésztához a lisztet keverjük össze a tojással és a sóval, majd lassanként adagoljuk hozzá a forró vizet. 


Annyit adjunk hozzá, hogy sima és rugalmas tésztát kapjunk.

Forraljunk vizet egy lábosban sóval.
A tésztát lisztezett felülelten nyújtsuk 1-2 mm vékonyra.

Vágjunk 4*4 cm-es négyzeteket.

Mindegyik négyzet közepére tegyünk egy kiskanálnyi gombatölteléket.

Hajtsuk félbe az egyik átlónál.

Nyomkodjuk le a széleit.


Majd a két csücskét hajtsuk középre és nyomjuk össze.


Ezzel el is készült a fülecske, azaz az uszka.


Tegyük a füleket a forrásban lévő vízbe és főzzük, amíg felszínre nem jönnek.
Szűrjük le.


A levest ezekre a fülecskékre tálaljuk.

Megjegyzések

  1. Majd a két csücskét hajtjuk középre és nyomjuk össze. Ez helyesen így írjuk: Majd a két csücskét hajtjsuk középre és nyomjuk össze. És így ejtsük ki: "hajcsuk". Egyébként nagyon szeretjük a céklalevest, én is Lengyelországból hoztam receptet, gyakran készítjük, főleg télen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Való igaz, hogy a mondatban szereplő két ige közül csak az egyik van felszólító módban. Köszönöm az észrevételt, javítom a hibát.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü