A saját hummus elkészítése nem bonyolult, nem drága és az íze sokkal jobb, mint a boltban vásárolhatónak.
Ha főtt csicseriborsót veszünk üvegben vagy konzervben, percek alatt elkészülhetünk vele.
Ha szánunk rá annyi plusz időt, hogy leszedegetjük a héját, akkor selymes állagú krémet kapunk.
Hozzávalók:
3 1/2 bögre konzerv vagy főtt csicseriborsó
1/3 bögre tahini paszta (szezámmag krém)
1 fej fokhagyma
1/4 bögre frissen facsart citromlé, vagy több ízlés szerint
1 evőkanál extra szűz olívaolaj, plusz a tálaláshoz
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál só
fustölt paprikával és friss petrezselyem a díszítéshez
+ 1 evőkanál szódabikarbóna (opcionális - a csicseriborsó héjának lehámozásához kell)
Süssük 180 fokos sütőben, amíg meg nem kell puhul. Ekkor egyszerűen csak ki kell nyomkodnunk a héjából.
A csicseriborsó héjának eltávolításához tegyük őket egy serpenyőbe, 1 evőkanál szódabikarbónával, keverjük össze, majd melegítsük fel a serpenyőt közepes hőmérsékletre. Rázogatva melegítsük 2-3 percig, amíg a héjak nem kezdenek elválni a csicseriktől.
Öntsük a forró borsókat egy nagy hideg vízzel teli lábosba. A levált héjaknak fel kell úszniuk a felszínre, innen egy szűrőkanállal lehalászhatjuk.
Cseréljünk vizet, ha nem jött le mind.
A lecsepegtetett csicseriborsók készen állnak a felhasználásra.
Rakjunk félre néhányat a tálaláshoz.
A maradékot turmixoljuk le a tahinivel, fokhagymával, citromlével. Sózzuk, tegyük bele a köményt, az olívaolajat.
Ha túl sűrű, adjunk hozzá 1 evőkanál meleg vizet, ezt addig ismételjük, amíg a kívánt, krémes állagot el nem érjük.
Kóstoljuk meg, kell-e sózni még.
Tegyük tálba, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg füstölt paprikával és frissen aprított petrezselyemmel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése