A red velvet egy amerikai klasszikus torta, mely vörös színéről kapta a nevét. Az eredeti tortában a savas ecet és az író reakciója nem csak a torta könnyed és szaftos jellegét adta, de a kakaóval reakcióba lépve okozták a vörös színt. A manapság használt holland kakaóporok más eljárással készülnek, így az áhított vörös színt csak ételfestékkel vagy természetes színezők (pl. céklalé hozzáadásával érhetjük el). A másik változás az eredetihez képest, hogy egyre népszerűbb a mascarponés krém, itt viszont az eredetileg használt ermine-krémet készítettem el hozzá.
A rengeteg vaj ellenére, könnyű és puha a töltelék.
Ezzel a bíborszínű amerikai klasszikussal szeretnék boldog karácsonyt kívánni mindenkinek!
Hozzávalók a piskótához:
1/2 bögre (113 g) vaj
2 evőkanál kakaópor
1 bögre (200 g) cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
1 evőkanál piros ételfesték
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
Egy kis tálban az ételfestéket elkeverjük egy evőkanál kakaóval.
A maradék kakaót a liszttel, a sütőporral, szódabikarbónával és sóval összeszitáljuk egy külön tálba.
Az ecetet az íróhoz keverjük.
A lisztes keverék felét a tojásos habhoz keverjük, majd hozzáadjuk az ételfestéket.
Amikor sima a krém, elosztjuk a két tortaforma közt és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A megsült piskótát kihűtjük, majd mindkettőt félbevágjuk.
Fóliát teszünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk kihűlni.
Ehhez keverjük bele adagonként a kihűlt főzött krémet.
A krém 2/3-át a tortába töltjük, a maradékkal bevonjuk.
A rengeteg vaj ellenére, könnyű és puha a töltelék.
Ezzel a bíborszínű amerikai klasszikussal szeretnék boldog karácsonyt kívánni mindenkinek!
Hozzávalók a piskótához:
1/2 bögre (113 g) vaj
2 evőkanál kakaópor
1 bögre (200 g) cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
1 evőkanál piros ételfesték
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1 bögre író (ha nem tudunk írót szerezni, akkor egy bögre tejbe keverjünk 1 teáskanál ecetet, hagyjuk fél órát állni)
1 evőkanál ecet
1 bögre író (ha nem tudunk írót szerezni, akkor egy bögre tejbe keverjünk 1 teáskanál ecetet, hagyjuk fél órát állni)
1 evőkanál ecet
Hozzávalók a krémhez:
10 evőkanál (80 g) liszt
2 bögre tej
2 teáskanál vanília-kivonat
2 bögre (450 g) vaj
1 bögre (200 g) cukor
2 bögre tej
2 teáskanál vanília-kivonat
2 bögre (450 g) vaj
1 bögre (200 g) cukor
Díszítéshez:
gránátalma
karácsonyi sütik
karácsonyi nyalóka
cukorgyöngyök
karácsonyi sütik
karácsonyi nyalóka
cukorgyöngyök
.A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
Kivajazunk két 20 centis tortaformát.
A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével belekeverjük. Majd hozzáadjuk a vaníliát
Kivajazunk két 20 centis tortaformát.
A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével belekeverjük. Majd hozzáadjuk a vaníliát
Egy kis tálban az ételfestéket elkeverjük egy evőkanál kakaóval.
A maradék kakaót a liszttel, a sütőporral, szódabikarbónával és sóval összeszitáljuk egy külön tálba.
Az ecetet az íróhoz keverjük.
A lisztes keverék felét a tojásos habhoz keverjük, majd hozzáadjuk az ételfestéket.
Amikor sima a krém, elosztjuk a két tortaforma közt és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A megsült piskótát kihűtjük, majd mindkettőt félbevágjuk.
A krémhez a lisztet, a cukorral és a tejjel simára keverjük és tűzhelyen, kevergetve pudingsűrűségűre főzzük.
Fóliát teszünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk kihűlni.
Ehhez keverjük bele adagonként a kihűlt főzött krémet.
A krém 2/3-át a tortába töltjük, a maradékkal bevonjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése