Ugrás a fő tartalomra

Karácsonyi torták: Vörös bársony torta (Red Velvet)

A red velvet egy amerikai klasszikus torta, mely vörös színéről kapta a nevét. Az eredeti tortában a savas ecet és az író reakciója nem csak a torta könnyed és szaftos jellegét adta, de a kakaóval reakcióba lépve okozták a vörös színt. A manapság használt holland kakaóporok más eljárással készülnek, így az áhított vörös színt csak ételfestékkel vagy természetes színezők (pl. céklalé hozzáadásával érhetjük el). A másik változás az eredetihez képest, hogy egyre népszerűbb a mascarponés krém, itt viszont az eredetileg használt ermine-krémet készítettem el hozzá.
A rengeteg vaj ellenére, könnyű és puha a töltelék.
Ezzel a bíborszínű amerikai klasszikussal szeretnék boldog karácsonyt kívánni mindenkinek!







Hozzávalók a piskótához:

1/2 bögre (113 g) vaj
2 evőkanál kakaópor
1 bögre (200 g) cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília-kivonat
1 evőkanál piros ételfesték
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2 1/2 bögre (320 g) liszt
1 bögre író (ha nem tudunk írót szerezni, akkor egy bögre tejbe keverjünk 1 teáskanál ecetet, hagyjuk fél órát állni)
1 evőkanál ecet

Hozzávalók a krémhez:
10 evőkanál (80 g) liszt
2 bögre tej
2 teáskanál vanília-kivonat
2 bögre (450 g) vaj
1 bögre (200 g) cukor

Díszítéshez:
gránátalma
karácsonyi sütik
karácsonyi nyalóka
cukorgyöngyök

.A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
Kivajazunk két 20 centis tortaformát.
A vajat a cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyesével belekeverjük. Majd hozzáadjuk a vaníliát

Egy kis tálban az ételfestéket elkeverjük egy evőkanál kakaóval.
A maradék kakaót a liszttel, a sütőporral, szódabikarbónával és sóval összeszitáljuk egy külön tálba.
Az ecetet az íróhoz keverjük.
A lisztes keverék felét a tojásos habhoz keverjük, majd hozzáadjuk az ételfestéket.

Belekeverjük az író felét, majd a maradék lisztet, végül az utolsó adag írót is.



Amikor sima a krém, elosztjuk a két tortaforma közt és az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

A megsült piskótát kihűtjük, majd mindkettőt félbevágjuk.
A krémhez a lisztet, a cukorral és a tejjel simára keverjük és tűzhelyen, kevergetve pudingsűrűségűre főzzük.



Fóliát teszünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat nagyon habosra keverjük a vaníliával.

Ehhez keverjük bele adagonként a kihűlt főzött krémet.
5 percig magas fokozaton verjük, amíg fehér és habos nem lesz.

A krém 2/3-át a tortába töltjük, a maradékkal bevonjuk.







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü