Ugrás a fő tartalomra

Bloody Maria koktél

Bloody Mary a néphit szerint egy szellem, mely megjelenik a tükrökben, hogy 
feltárja a jövőt annak, aki a tükör előtt állva háromszor megismétli a nevét és közben hármat fordul. Szintén ezzel a nem túl kedves névvel illették Írország királynőjét, I. Máriát, állítólag nem ok nélkül. Hogy valójában kinek a nevét viseli a híres koktél azt nem tudni, azt viszont igen, hogy 1921-ben készült az első ilyen nevű ital. A Bloody Mary egy olyan koktél, amely vodkát, paradicsomlevet és különböző fűszereket tartalmaz, beleértve a Worcestershire-szószt, csípős szószókat, fokhagymát, zöldfűszereket, tormát, szárzellert, olajbogyót, sót, borsot, a citrom- és lime levét. Másnaposság gyógyítására kiváló. Leggyakrabban szárzellerel, magas pohárban szolgálják fel, de Amerikában nagyon népszerű olajbogyót, a sajtot, ecetes uborkát, rákot, sült kolbászt vagy bacont kínálni mellé. Alkoholmentes változata Virgin Mary-re hallgat. Az általam elkészített Bloody Maria-ban a vodkát tequilára cserélik és jalapeno chilivel ízesítik. Imádnivaló nyáresti koktél. Nem csak másnaposságra.



Hozzávalók (4 személyre):
1 bögre (236 ml) tequila
2 jalapeno paprika
3 bögre (710 ml) paradicsomlé
1 evőkanál ecetes torma
1 evőkanál chiliszósz vagy tabasco
3 evőkanál citromlé
3 evőkanál limelé
1 1/2 evőkanál Worcestershire szósz
1 teáskanál fekete bors
1 teáskanál só

Tálaláshoz:
jég
frissen őrölt bors vagy citrombors
zellerszárak, csemegeuborka, olajbogyó, sült bacon, lime, citrom, paradicsom, stb...)

Egy kis kancsóba tegyük bele a szeletelt jalapenot és öntsük nyakon a tequilával, majd tegyük félre.

Egy másik kancsóban keverjük össze a paradicsomlevet a fűszerekkel, citrusok levével, majd tegyük ezt is a hűtőbe amíg jó hideg nem lesz.

Amikor készen áll a felszolgálásra, az üvegek száját kenjük be citromlével, majd mártsuk őrölt fekete borsba vagy citromborsba.

Osszuk szét a tequilát és a jalapenot négy pohár között, majd öntsük ugyanígy négyfelé a paradicsomos levünket.

Óvatosan keverjük össze.
Tegyünk bele jeget, díszítsük az előkészített finomságokkal. A jó hangulat nem marad el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü