Sütéshez mindig a saját magam által eltett gyümölcsöket és zöldségeket használom. A hagyományos sárgabaracklekvárt használom a zserbóba, rákóczi túrós lepénybe, ez került a puncstortába és a farsangi fánk tetejére is. A rumos dzsem tökéletes kísérője a croissant-nak
Hozzávalók a hagyományos sárgabacklekvárhoz
(1 kilóra vonatkozó mennyiség):
1 kg érett sárgabarack
150-200 g cukor
1 teáskanál citromlé
A kimagozott sárgabarackokat tegyük egy fazékba.
Szórjuk bele a cukrot, tegyük bele a citromlevet és időnként megkavargatva főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Szórjuk bele a cukrot, tegyük bele a citromlevet és időnként megkavargatva főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Közben főzzük ki az üvegeket, a merőkanalat, amivel majd merjük a lekvárt és a tölcsért is.
A lekvár sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kiskanállal egy tányérra csepegtetünk. Egy perc után látszik, hogy mennyire dermed.
Ha elégedettek vagyunk, akkor már tölthetjük is az előkészített steril üvegekbe.
Ha végeztünk az összessel, jöhet a dunsztolás.
Egy pár napig hagyjuk őket így pihenni, aztán címkézzük fel őket és már készen is vagyunk.
Hozzávalók a rumos sárgabarack zseléhez
(1 kilóra vonatkozó mennyiség):
2 kg érett, de kemény sárgabarack
350 g cukor
6 evőkanál citromlé
10 g pektin
6 evőkanál citromlé
10 g pektin
1 bögre sötét rum
A pektint keverjük el 1-2 evőkanál cukorral, majd tegyük félre.
A kimagozott sárgabarackokat négyfelé vágjuk. Tegyük egy lábosba és szórjuk rájuk a cukrot. Forgassuk óvatosan össze és hagyjuk állni bő egy órát.
A kimagozott sárgabarackokat négyfelé vágjuk. Tegyük egy lábosba és szórjuk rájuk a cukrot. Forgassuk óvatosan össze és hagyjuk állni bő egy órát.
Forraljuk fel közép-magas hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt, és főzzük 15-20 percig.
Időnként óvatosan kervegessük meg, hogy ne törjön nagyon össze a gyümölcs.
Ekkor keverjük bele a cukros pektint, majd forraljuk további öt percig.
Zárjuk el alatta a hőt és keverjük bele a rumot.
Időnként óvatosan kervegessük meg, hogy ne törjön nagyon össze a gyümölcs.
Ekkor keverjük bele a cukros pektint, majd forraljuk további öt percig.
Zárjuk el alatta a hőt és keverjük bele a rumot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése