Ugrás a fő tartalomra

"Trópusi csók" - Mangó-kókusz mousse-desszert

Mangóból és  kókuszból készült ez a habkönnyű nyári desszert, melyet a trópusi forróság ihletett. Egy szelet belőle és máris a trópusokon érezhetjük magunkat.
Elkészítése némi gyakorlatot igényel, kezdőknek nem ajánlom.A gyakorlaton kívül szükségünk lesz egy 15 vagy 18 cm-es és egy 20-22 cm átmérőjű tortaformára.



Hozzávalók a mangó-krémhez:
80 ml mangópüré
2 g zselatin + 10 ml hideg víz
50 g cukor
2 tojássárgája
10 g kukoricakeményítő
60 g vaj, szobahőmérsékletű
1 teáskanál vanília-kivonat

A mangó-zseléhez:
20 g cukor
citromlé
165 ml mangópüré
2 teáskanál zselatin, 2 evőkanál víz

A kókusz dacquoise-hoz:
2 tojásfehérje
30 g cukor
1 csipetnyi só
1 teáskanál reszelt lime-héj
30 g kókuszreszelék
30 g mandulaliszt
60 g porcukor

A kókusz-kekszhez:
40 g liszt
40 g kókuszreszelék
40 g sótlan vaj
10 g cukor
csipet só
1/2 teáskanál vanília-kivonat
30 g fehércsokoládé
20 g kókuszreszelék
2 teáskanál sárgabarack- vagy narancslekvár

A kókusz-mousse-hoz:
400 ml kókuszkrém (coconut cream néven kell keresni. Konzerv vagy dobozos, nem kókuszos tejital!)
10 g zselatin + 50 ml hideg víz
2 tojásfehérje
120 g cukor
60 ml víz
1 1/2 teáskanál vanília-kivonat
150 ml habtejszín

A mázhoz:
110 g fehér csokoládé
70 g sűrített tej
100 g cukor
100 g kukoricaszirup vagy agavé szirup
80 ml víz
8 g zselatin
ételfesték, narancs színben

A díszítéshez:
150 g mangó befőtt vagy friss mangó, kockákra vágva
nagy szemű kókuszreszelék

A mangókrémet készítjük el először.
A zselatint a hideg vízben feloldjuk.

A mangópürét egy kis lábosban felforraljuk.
Közben a tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt és jól keverjük össze.

Öntsük lassan a forró mangópürét tojássárgára úgy, hogy közben folyamatosan keverjük.

Tegyük vissza a tűzhelyre és főzzük alacsonyan hőmérsékleten, amíg be nem sűrűsödik.
Vegyük le a hőről és keverjük bele a zselatint és a vaníliát.

Keverjük bele a vajat, majd hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre.

Öntsük egy 15 vagy 18 cm átmérőjű tortaformába és tegyük mélyhűtőbe.


A mangó-zseléhez a mangó pürét, a cukrot, és egy kevés citromlevet forraljunk fel.
Közben oldjuk fel a zselatint a vízben.
Ha felforrt, akkor keverjük bele a zselatint és tegyük félre hűlni.

Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, öntsük a fagyasztóban hagyott, megdermedt mangókrém tetejére és tegyük vissza a fagyasztóba.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
A kókusz dacquoise-hoz keverjük össze a kókuszreszeléket a mandulaliszttel és a porcukorral egy tálban.

Egy másik tálban, verjük fel a tojásfehérjéket egy csipet sóval, amíg félkemény nem lesz.

Adjuk hozzá a cukrot és folytassuk a habverést, amíg fényes és kemény habot nem kapunk.
Reszeljük bele a lime héját és egy lapáttal forgassuk bele a kókuszos keveréket.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele az elkészült krémet, egyenletesen, kicsit nagyobb, mint 18 cm-es körben.

Süssük 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Hagyjuk lehűlni, majd vágjunk belőle egy 18 cm átmérőjű kört.

A kókusz-kekszhez csökkentsük a sütő hőmérsékletét 170 °C-ra.
Az első 6 összetevőt gyúrjuk tésztává.

Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír közt és süssük aranybarnára, kb. 10 percig.

Hagyjuk lehűlni, majd törjük össze és keverjük bele a maradék kókuszreszeléket, a felolvasztott fehércsokoládét és a lekvárt.

Nyomkodjuk az előző kókuszos réteg tetejére.

A kókuszos mousse-hoz a zselatint hideg vízben feloldjuk.
Melegítsük fel a kókuszkrémet, amíg forró nem lesz, majd távolítsuk el a hőről és keverjük bele a zselatint és a vaníliát.

Amíg szobahőmérsékletűre hűl, A tojásfehérjét a 60 ml vízzel és a cukorral gőz felett kevergessük, amíg a cukor el nem olvad.
Ekkor vegyük le és verjük kemény, fényes habbá a fehérjét.
Verjük fel a habtejszínt és óvatosan forgassuk a kókusztejes-keverékbe, majd forgassuk bele a tojásfehérje-habot is.

A torta összeállításához vegyük elő a nagyobb formánk és tegyük az aljába, középre a kókuszos-kekszes alapot.

Öntsük rá nagyjából a kókusz-mousse felét.

Óvatosan helyezzük rá a mangós rétegeket.

Ezután öntsük rá a maradék mousse-t. Simítsuk el a tetejét és tegyük a fagyasztóba legalább 2 órára.

A mázhoz feloldjuk a zselatint.
A szirupot a sűrített tejjel felmelegítjük.

Belekeverjük a zselatint, majd felolvasztjuk benne a fehércsokoládét.

Addig keverjük, amíg szép sima krémet nem kapunk. Színezzük az ételfestékkel.

Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, vastagon a torta tetejére és oldalára csurgatjuk.

Innen már csak a díszítés van hátra.

Megjegyzések

  1. Köszönöm a receptet!
    Isteni ízek vannak benne, amik nagyon harmonizálnak egymással! Egy kis ananászt is csempésztem bele ;)

    Megsütöttem a fiamnak szülinapjára ezt a tortát, de valami nem ok...
    A hozzávalóknál, a mangó zselénél megadtál 150 g mangóbefőttet, de az elkészítés során nem jelent meg...
    A méretekkel is adódott gondom... vagy nem "normál" tortaformához igazodnak, vagy sokkal nagyobbakat használtál, mint amit írtál. Mindent a leírás alapján készítve nekem a kókusz dacquoise dupla ilyen magas lett: 3,5 cm. A 13 cm-es formába öntött krém és zselé együtt 6 cm magas lett. Egy átlagos kapcsos tortaforma magassága pedig 7 cm... Valami nem stimmel...
    Szerintem a dacquoise, a krém és a zselé 18 cm formába kellene, hogy menjen ekkora adagoknál, a torta pedig 21 cm-esbe. Így nem fog "kilógni" a töltelék a mousse-ból. Én nem akartam lefaragni egyikből sem, így úgy néz ki, mintha emeletes torta lenne, ami nem is baj, mert könnyebb lesz macaronokkal dekorálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára!
      Örülök, hogy ízlett a torta!
      Megmértem újra a tortaformákat, amiket a recepthez használtam és valóban úgy tűnik minden egy mérettel elcsúszott. A mangóbefőttet a dekoráláshoz használtam, köszönöm az észrevételeket, javítom ezeket!

      Törlés
  2. Sziasztok. Sajnos nekem a torta mangókrém, mangó zselés része beleragadt a formába és nagyon nem tudtam egybe kivenni hogy rátegyem a tortára. Nem tudom az okát! Egy kis segítséget elfogadnék, hogy mi lehetett a baj!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Elképzelhető, hogy nem dermedt még meg teljesen, amikor megpróbáltad kivenni. A forma bevonata is lehet a ludas. Ha teljesen zárt a forma, nem kapcsos, akkor kifagyasztás után egy fél percre forró vízbe lehet mártani, ha ráfagyott a formára.
      Ha kapcsos, de van mondjuk egy flambírozód, akkor azzal érdemes kicsit körbemelegíteni.
      De ami biztosan működik, ha előtte kibéleled a formát egy kis folpackkal. Azzal könnyen kiemelhető majd és csak le kell fejteni a fóliát. Akár fejjel lefelé is ráhelyezhető az alapra és akkor utólag lehúzva a folpackot, biztosan egyben marad majd a töltelék.

      Törlés
    2. Ezt bele is fogom írni a receptleírásba, mert nagyon jó észrevétel. Az én formám alja kivehető, ezért nem szembesültem ezzel a problémával. Köszönöm szépen!

      Törlés
  3. Ez nagyon jó ötlet! Én is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Milyen zselatint használsz? Főzőset vagy zselatin fixet.

    VálaszTörlés
  5. Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy étkezési zselatint vagy expressz zselatin fizet használsz e? Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü