Megint január és megint mindenki tüsszög körülöttem. Kénytelen vagyok valami nátha elleni csodaszerhez nyúlni. Nem, nem a tasakos porokra gondolok, hanem a fokhagymára. Sok fokhagymára. Az igazán elvetemült fokhagyma-fanatikusok kétféleképpen oldhatják meg a megnövekedett beviteli igényt. Vagy elrágcsálnak egy fejet gerezdenként vagy főznek egy jó erős Cesnaková polievkát. Amikor először kértem Szlovákiai utam során ezt a fokhagymalevest, meglehetősen meglepődtem, hogy az általam elképzelt fokhagymakrémleves helyett egy tiszta húslevest tettek, elém amiben zúzva úszott a rengeteg fokhagyma. Első gondolatom az volt, hogy talán rosszul választottunk éttermet, de megkóstolva minden kétely elszállt. Azóta minden alkalommal, ha Szlovákiában járok, kérek egy ilyen levest, amennyiben szerepel az étlapon. Az elkészítése pofonegyszerű, még náthásan is nekiállhatunk, igaz a recept keresgélése közben belefutottam több olyanba, ahol liszt és paprika is kerül bele. Mivel ilyet azonban még sosem ettem, ezeket elvetettem. Egyetlen receptet próbáltam ki a lenn találhatón kívül, ebben a fokhagymát olajjal habosítjuk és úgy csurgatjuk a levesbe. Végül azért nem ezt választottam, mert kevésbé volt intenzív az íze a várthoz képest. Mindenkinek kellemes immunerősítést a maradék télre.
Hozzávalók:
2 liter erős húsleves
8 nagy gerezd fokhagyma
Tálaláshoz:
kenyérszelet felkockázva
kevés olaj
snidling vagy petrezselyem
egyes helyeken egy tojást is beleütnek a forró levesbe
A húslevest feltesszük egy fazékban, felforraljuk.
Belenyomkodjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket és további 2 percig főzzük.
Az olajat egy serpenyőbe öntjük és rádobjuk a felkockázott kenyeret. Körös-körül megpirítjuk.
Ezzel tálaljuk a levest.
Beletehetünk a tányérokba egy-egy tojást, illetve megszórhatjuk felaprított petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Hozzávalók:
2 liter erős húsleves
8 nagy gerezd fokhagyma
Tálaláshoz:
kenyérszelet felkockázva
kevés olaj
snidling vagy petrezselyem
egyes helyeken egy tojást is beleütnek a forró levesbe
A húslevest feltesszük egy fazékban, felforraljuk.
Belenyomkodjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket és további 2 percig főzzük.
Az olajat egy serpenyőbe öntjük és rádobjuk a felkockázott kenyeret. Körös-körül megpirítjuk.
Ezzel tálaljuk a levest.
Beletehetünk a tányérokba egy-egy tojást, illetve megszórhatjuk felaprított petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése