Karácsonyra kaptam egy bambusz-párolót és már nagyon gőzölhetnékem volt. Kínai tésztabatyukat készítettem. Kínában kétféleképpen készítik ezeket a töltött tésztákat. Az egyik verzió a Shui Jiao vízben fő. Szobahőmérsékletű vizet igényel a tészta készítése és sok gyakorlatot. Minél többet gyúrjuk a tésztát, annál rugalmasabb lesz. Miután befejeztük a gyúrást, hagyni kell legalább egy órán át pihenni a glutént, ellenkező esetben nehéz lesz nyújtani. A gőzölt verzió ennél sokkal egyszerűbb. Itt a forró víz segíti a glutént, nem kell órákat gyúrni, mégis könnyen nyújtható lesz. Ebből ráadásul nagyobb batyukat készítünk, amikkel sokkal könnyebb dolgozni.
Hozzávalók a töltelékhez:
1/2 kg darált sertéshús
8-10 közepes méretű főtt garnélarák
1 zöldhagyma
1 teáskanál Shaoxing bor vagy kínai főzőbor (a kínai boltban főzőbort kérjetek, ha ezt a típust nem találjátok)
1/2 teáskanál fehér bors (a kínai ételek jellegzetes ízét többek közt ez a bors adja, nem helyettesíthető feketeborssal)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szójaszósz
1/2 teáskanál szezámolaj
1 ujjnyi friss gyömbér
A tésztához:
200 g liszt
1/4 teáskanál só
100 ml forró víz (legyen nagyon forró, mert ez segíti a glutént, amitől jó rugalmas lesz a tésztánk)
2 evőkanál olaj
liszt a nyújtáshoz
A szószhoz:
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál kínai ecet
1 teáskanál szezámolaj
chili
+ bambuszpároló
Hozzávalók a töltelékhez:
1/2 kg darált sertéshús
8-10 közepes méretű főtt garnélarák
1 zöldhagyma
1 teáskanál Shaoxing bor vagy kínai főzőbor (a kínai boltban főzőbort kérjetek, ha ezt a típust nem találjátok)
1/2 teáskanál fehér bors (a kínai ételek jellegzetes ízét többek közt ez a bors adja, nem helyettesíthető feketeborssal)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szójaszósz
1/2 teáskanál szezámolaj
1 ujjnyi friss gyömbér
A tésztához:
200 g liszt
1/4 teáskanál só
100 ml forró víz (legyen nagyon forró, mert ez segíti a glutént, amitől jó rugalmas lesz a tésztánk)
2 evőkanál olaj
liszt a nyújtáshoz
A szószhoz:
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál kínai ecet
1 teáskanál szezámolaj
chili
+ bambuszpároló
A lisztet a sóval tegyük egy mély keverőtálba. Keverjük bele a forró víz felét, ha felszívta a liszt, kkor jöhet hozzá a másik fele.
Egyesével nyújtsuk ki nagyon vékonyra. A körök közepéből indulva kifelé nyújtsuk, közben mindig forgassunk rajta, amíg körbe nem érünk.
Kör alakú szaggatóval szabályosra vághatjuk, kb. 11-12 cm átmérőjűt használjunk, a leeső darabokat gyúrjuk újra.
A tésztakorongokat lisztezve halmozzuk egymásra és fedjük le fóliával, amíg a többin dolgozunk, hogy ne száradjanak ki.
Amikor az összes tésztát kiszaggattuk, fogjunk egy darabot a kezünkbe és tegyünk egy kanál tölteléket a közepére.
Többféleképpen lehet hajtogatni, most a legegyszerűbbet mutatom. Hajtsuk félbe, nyokodjuk le jó szorosan a széleit.
A lenyomott szélét legyezőszerűen hajtogassuk egymás alá, ujjainkkal mindig nyomjuk finoman össze a tésztát.
Érezhető, hogy nagyon könnyen nyúlik, de ne húzzuk túl, az a cél, hogy a hajtogatás végén kissé félhold alakú legyen. Lisztezett felületre tegyük talpukkal a batyukat.
Az egyes szintekre vágjunk egy-egy darab sütőpapírt és lyukasztgassuk ki egy hústűvel. A papír segít, hogy ne ragadjon a tészta az edénybe, a lyukak pedig, hogy a gőz szabadon áramoljon a szintek közt.
Nagyjából 10 perc alatt készül el, függ attól is, hogy melyik szintre pakoltuk őket. Onnan lehetünk biztosan, hogy elkészültek, hogy a tészta kissé áttetsző lesz mindenhol.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése