A marokkói konyhában a padlizsán nagyon kedvelt zöldség, megtalálható levesekben, salátákban, főételekben, a padlizsánpörkölttől a tagine-ig. A zaaloukot például előételként szolgálják fel, többféle változata létezik, amikben az összetevők többnyire ugyanazok, de az elkészítési módban különböznek. Egyes szakácsok szívesebben grillezik vagy külön sütik meg a padlizsánt. Mások inkább a főtt padlizsánmártást részesítik előnyben, a zöldség elősütése bár kicsit tovább tart, de a végeredmény sokkal ízletesebb lesz.
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
4 közepes méretű paradicsom
1/4 bögre olívaolaj
6 gerezd fokhagyma, felszeletelve
2 evőkanál petrezselyem, apróra vágva
2 evőkanál korianderlevél, apróra vágva
2 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál kömény
1 teáskanál só
1/4 teáskanál chilipor
1 citrom leve (2-3 evőkanál)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A padlizsánokat és a paradicsomokat is vágjuk félbe hosszában.
Tegyük akkora tepsibe őket, amiben kényelmesen elférnek egymás mellett a paradicsomokkal együtt.
Miután megpuhultak egy kanál segítségével a paradicsomokat és a padlizsánokat is szedjük ki a héjukból.
Egy serpenyőben forrosítsuk fel a maradék olajat.
Adjuk hozzá a padlizsánt, a paradicsomot, a fokhagymát, a petrezselymet, a koriandert, a paprikát, a köményt, a sót, és a chilit.
Kevergetve főzzük pár percen keresztül, majd adjuk hozzá a citromlevet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése