A Sijang-tongdak szó szerint „piaci csirkét” jelent, mivel a kóreai piacok ételrészlegén ez a csirke az egyik legnépszerűbb termék. Más koreai sült csirke receptekkel ellentétben ezt nem pácolják, a csirkét csak tésztába mártják és kétszer kisütik, ettől és a pörkölt szójaliszttől lesz nagyon ropogós a bundája.
Hozzávalók a csirkéhez:
kb. 1,5 kilós egész csirke
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/4 bögre (35 g) liszt
1 kis hagyma, darabokra vágva
étolaj a sütéshez
A tésztához:
1/4 bögre (40 g) burgonyakeményítő
2 evőkanál liszt
2 evőkanál szójaliszt vagy csicseriborsóliszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1 nagy tojás
1/2 bögre (120 ml) jéghideg víz
Fűszerezéshez:
1 teáskanál só
1/4 teáskanál csípős chilipehely
egy csipet őrölt fekete bors
1 teáskanál pirított szezámmag
A körethez:
1 kígyóuborka vagy 2-3 salátauborka
1 kis vöröshagyma, vékonyra szeletelve
1 zöldhagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál csípős chilipehely (gochugaru)
2 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál pirított szezámmag
1 teáskanál cukor
A csirkét hosszában vágjuk félbe egy éles késsel vagy ollóval.
Fűszerezzük be a csirkerészeket 1 teáskanál sóval és 1/2 teáskanál borssal.
Tegyük hűtőbe 1-2 órára vagy egy éjszakára.
Miután letelt a pihentetési idő, vegyük ki a hűtőből és egyenletesen szórjuk be a 1/4 bögre liszttel, hogy mindenhol befedje.
Egy nagy tálban keverjük csomómentesre a tészta hozzávalóit egy fakanál vagy habverő segítségével.
Egy öntött vas lábosban vagy wokban hevítsünk fel annyi olajat, ami majd legalább félig elfedi a fél csirkét.
Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk aranybarnára, ezzel ízesítsük meg az olajat. Vegyük ki, miután megsült.
A tésztát még egyszer keverjük meg, majd mártsuk bele az egyik csirkerészt.
Vonjuk be egyenletesen a masszával, majd emeljük ki és hagyjuk a felesleget lecsepegni, majd tegyük bele a forró olajba. Hagyjuk 2 percig sülni, majd fordítsuk meg.
További 10 percig süssük úgy, hogy kétpercenként fordítsuk meg.
Vegyük ki és tegyük félre egy rácsra vagy papírtörlőre.
Süssük meg egy így a másik felét is.
Hagyjuk az olajat melegedni 1 percig, majd tegyük bele az egyik csirkefelet. Amikor az olaj erőteljesen bugyogni kezd, egy konyhai olló segítségével vágjunk bele a vastag húsrészekbe: vagdossuk be pár helyen a combot és mellet, hogy át tudjon sülni a hús.
Süssük további 10-11 percen keresztül, időnként megfordítva.
Miután elkészült, szedjük papírlőre, és süssük újra a másik felét is.
Egy kis tálkában keverjük össze a fűszersó hozzávalóit.
Ebbe kell majd mártogatni a csirkét, amikor esszük.
Az uborkát hosszában vágjuk félbe és átlósan vágjuk szeletekre.
Tegyük az uborkát egy nagy tálba, adjuk hozzá többi hozzávalót és egy kanállal jól keverjük össze, amíg a cukor jól fel nem oldódik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése