Ugrás a fő tartalomra

Kóreai ropogós sült csirke - Sijang-tongdak

 A Sijang-tongdak szó szerint „piaci csirkét” jelent, mivel a kóreai piacok ételrészlegén ez a csirke az egyik legnépszerűbb termék. Más koreai sült csirke receptekkel ellentétben ezt nem pácolják, a csirkét csak tésztába mártják és kétszer kisütik, ettől és a pörkölt szójaliszttől lesz nagyon ropogós a bundája.





Hozzávalók a csirkéhez:
kb. 1,5 kilós egész csirke
1 teáskanál só
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/4 bögre (35 g) liszt
1 kis hagyma, darabokra vágva
étolaj a sütéshez

A tésztához:
1/4 bögre (40 g) burgonyakeményítő
2 evőkanál liszt
2 evőkanál szójaliszt vagy csicseriborsóliszt
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1 nagy tojás
1/2 bögre (120 ml) jéghideg víz

Fűszerezéshez:
1 teáskanál só
1/4 teáskanál csípős chilipehely
egy csipet őrölt fekete bors
1 teáskanál pirított szezámmag

A körethez:
1 kígyóuborka vagy 2-3 salátauborka
1 kis vöröshagyma, vékonyra szeletelve
1 zöldhagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál csípős chilipehely (gochugaru)
2 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál pirított szezámmag
1 teáskanál cukor

A csirkét hosszában vágjuk félbe egy éles késsel vagy ollóval.
Fűszerezzük be a csirkerészeket 1 teáskanál sóval és 1/2 teáskanál borssal. 
Tegyük hűtőbe 1-2 órára vagy egy éjszakára.
Miután letelt a pihentetési idő, vegyük ki a hűtőből és egyenletesen szórjuk be a 1/4 bögre liszttel, hogy mindenhol befedje.
Egy nagy tálban keverjük csomómentesre a tészta hozzávalóit egy fakanál vagy habverő segítségével.
Egy öntött vas lábosban vagy wokban hevítsünk fel annyi olajat, ami majd legalább félig elfedi a fél csirkét.
Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk aranybarnára, ezzel ízesítsük meg az olajat. Vegyük ki, miután megsült.
A tésztát még egyszer keverjük meg, majd  mártsuk bele az egyik csirkerészt.
Vonjuk be egyenletesen a masszával, majd emeljük ki és hagyjuk a felesleget lecsepegni, majd tegyük bele a forró olajba. Hagyjuk 2 percig sülni, majd fordítsuk meg.
További 10 percig süssük úgy, hogy kétpercenként fordítsuk meg.
Vegyük ki és tegyük félre egy rácsra vagy papírtörlőre.
Süssük meg egy így a másik felét is.
Hagyjuk az olajat melegedni 1 percig, majd tegyük bele az egyik csirkefelet. Amikor az olaj erőteljesen bugyogni kezd, egy konyhai olló segítségével vágjunk bele a vastag húsrészekbe: vagdossuk be pár helyen a combot és mellet, hogy át tudjon sülni a hús.
Süssük további 10-11 percen keresztül, időnként megfordítva. 
Miután elkészült, szedjük papírlőre, és süssük újra a másik felét is.
Egy kis tálkában keverjük össze a fűszersó hozzávalóit.
Ebbe kell majd mártogatni a csirkét, amikor esszük.
Az uborkát hosszában vágjuk félbe és átlósan vágjuk szeletekre.
Tegyük az uborkát egy nagy tálba, adjuk hozzá többi hozzávalót és egy kanállal jól keverjük össze, amíg a cukor jól fel nem oldódik.
Tálaljuk a csirke mellé.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü