Lassacskán közeledik a nyár vége, ideje nekilátni a befőzéseknek, hogy télen is élvezhessük a nyár adta csodás zöldségeket és gyümölcsöket. A csillagtök vagy patiszon Amerikából származik. Főként Kalifornia vidékén már régóta ismert az ottani indiánok köreiben, onnan terjedt el Európán és Ázsián át az egész Földön. Magyarországon csak az 1960-as évek végétől ismert szélesebb körben.
Termését attól függően kell szüretelni, hogy milyen célra lesz felhasználva. Ha egészben savanyítjuk, már a 3–5 centis termések is megfelelőek, de ehhez a recepthez a nagyobb példányok fognak kelleni, hiszen vékonyan felszeletelve kerülnek az üvegekbe.
Kissé édeskés az íze, emiatt érdemes kicsit több ecetet használni hozzá, mint más zöldségekhez. Ez a pikáns változat nagyon jól passzol majd húsok mellé is, és a kurkumának köszönhetően, ragyogó sárga színe a napsütést idézi majd a zord téli napokon.
Hozzávalók:
1 kg patiszon
1 nagy vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
só
500 g cukor
700 ml 10% -os ecet
2 teáskanál mustármag
2 teáskanál zellermag
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál fokhagymapor
1/2 teáskanál chilipehely
Készítsünk elő sterilizált, széles szájú üvegeket.
Vékonyan szeleteljük fel a patiszonokat. A magos részeket távolítsuk el.
Egy nagy tálba vagy mély serpenyőbe rétegezzük a felszeletelt csillagtököt és a hagymát, felváltva.
Minden réteget szórjunk meg sóval.
Terítsünk egy tiszta konyharuhát a tetejükre és hagyjuk 2 órát állni a hűtőben.
Egy nagy fazékban keverjük össze az ecetet, a cukrot és a fűszereket. Forraljuk fel.
Vegyük ki a patiszont a hűtőből, öntsük le a felgyűlt vizet.
Adjuk az ecetes léhez a csillagtökös-hagymás keveréket, majd újra forraljuk fel.
Egy steril kanál segítségével adagoljuk a patiszont az előkészített (sterilizált) üvegekbe.
Öntsünk annyi forró folyadékot a zöldségekre, ami ellepi őket.
Zárjuk le az üvegeket tiszta fedővel.
Készítsünk vízfürdőt egy befőző automatában vagy lábosban annyi vízzel, ami nagyjából az üvegek háromnegyedéig ér.
Forrástól számítva 10 percig hagyjuk az üvegeket a vízfürdőben.
Lassan hűtsük le őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése