Ugrás a fő tartalomra

Grillezett csirkeszárnyak ribizli-BBQ mártással

A kellemesen édeskés és savas ribiszkék kiválóan illenek a szárnyas húsok mellé. Ezúttal egyszerre használtam fel a piros és a fekete változatát. A fekete ribizli íze nagyon eltér az élénkpiros változattól. Míg az utóbbi kissé savanykás, friss gyümölcsös ízű, fekete párja inkább fanyarnak mondható. Megérve kellemes édes ízű, de nagyon karakteres, így nem ízlik mindenkinek. A pirossal vegyítve nem csak egy pazar ízpárosítást kapunk, de csodaszép élénk színű szószt is. Érdemes lekvárnak is kipróbálni ezt a kombinációt.





Hozzávalók a csirkeszárnyhoz:
1 kiló csirkeszárny
1 evőkanál füstölt paprika por
1 evőkanál olasz fűszerkeverék
1 teáskanál só
2 teáskanál bors
1 teáskanál hagymapor
1 teáskanál fokhagymapor
1/2 cayenne bors 

Hozzávalók a BBQ szószhoz:
140 g piros ribizli
70 g fekete ribizli (az arányokon kedvünkre változtathatunk)
100 g nádcukor
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál hagymapor
2 evőkanál ketchup
1 db chipotle paprika, adobo szószban, ledarálva vagy apróra vágva
1/4 teáskanál só
1/2 bögre víz
1 evőkanál balzsamecet

Vágjuk a szárnyakat három darabba, a szárnyvégeket tegyük félre levesnek.

A csirkeszárny fűszereit egy nagy tálban keverjük össze, majd forgassuk bele a csirkeszárny darabokat.


Legalább két órán át pácoljuk, de ha lehetőségünk van rá, akkor egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben.
A bbq szószhoz a megtisztított gyümölcsöket tegyük fel főni a cukorral.


Főzzük közepes lángon 5-8 percig, időnként megkeverve.

Miután megpuhultak a ribizli szemek, passzírozzuk át egy szűrőn.

A levet tegyük egy kis lábosba és a többi hozzávalóval együtt főzzük körülbelül 15 percig, amíg sűrű és enyhén szirupos nem lesz.

Tegyük félre felhasználásig.

Sütés előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből a húsokat, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
Ha faszenes grillen sütjük, fontos hogy ne közvetlen a parázs fölé tegyük, hanem a parazsat kotorjuk a grill egyik felébe, a húsokat, pedig a másik felére helyezzük.
Gyakran megforgatva süssük ropogósra minden oldalukat.


Kenjük be a bbq szósszal a készre sült szárnyakat és egy percre tegyük vissza őket, amíg meg nem karamellizálódik a máz rajtuk, de vigyázzunk, mert könnyen megég.

Tálaljuk a csirkeszárnyakat a megmaradt szósszal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü