A kellemesen édeskés és savas ribiszkék kiválóan illenek a szárnyas húsok mellé. Ezúttal egyszerre használtam fel a piros és a fekete változatát. A fekete ribizli íze nagyon eltér az élénkpiros változattól. Míg az utóbbi kissé savanykás, friss gyümölcsös ízű, fekete párja inkább fanyarnak mondható. Megérve kellemes édes ízű, de nagyon karakteres, így nem ízlik mindenkinek. A pirossal vegyítve nem csak egy pazar ízpárosítást kapunk, de csodaszép élénk színű szószt is. Érdemes lekvárnak is kipróbálni ezt a kombinációt.
Hozzávalók a csirkeszárnyhoz:
1 kiló csirkeszárny
1 evőkanál füstölt paprika por
1 evőkanál olasz fűszerkeverék
1 teáskanál só
2 teáskanál bors
1 teáskanál hagymapor
1 teáskanál fokhagymapor
1/2 cayenne bors
Hozzávalók a BBQ szószhoz:
140 g piros ribizli
70 g fekete ribizli (az arányokon kedvünkre változtathatunk)
100 g nádcukor
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál hagymapor
2 evőkanál ketchup
1 db chipotle paprika, adobo szószban, ledarálva vagy apróra vágva
1/4 teáskanál só
1/2 bögre víz
1 evőkanál balzsamecet
A csirkeszárny fűszereit egy nagy tálban keverjük össze, majd forgassuk bele a csirkeszárny darabokat.
Legalább két órán át pácoljuk, de ha lehetőségünk van rá, akkor egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben.
A levet tegyük egy kis lábosba és a többi hozzávalóval együtt főzzük körülbelül 15 percig, amíg sűrű és enyhén szirupos nem lesz.
Sütés előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből a húsokat, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
Ha faszenes grillen sütjük, fontos hogy ne közvetlen a parázs fölé tegyük, hanem a parazsat kotorjuk a grill egyik felébe, a húsokat, pedig a másik felére helyezzük.
Kenjük be a bbq szósszal a készre sült szárnyakat és egy percre tegyük vissza őket, amíg meg nem karamellizálódik a máz rajtuk, de vigyázzunk, mert könnyen megég.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése