Idén is készültem sóska-receptekkel, hiszen itthon nagyon elhanyagolt zöldségféle, pedig egyszerű termeszteni a konyhakertben és rengeteg jó tulajdonsága van. Ezúttal nem csak egy fogásban használtam fel. A sütőben sült, ropogós bundás csirkemellek mellé egy tejszínes sóskamártás készült és a salátában is jutott szerep a számára, nemcsak az öntet alapja a savanykás zöld levélke, de vékonyan felcsíkozva remek kiegészítője lett a ropogós szárzellernek, az édes almának és a szintén savanykás rebarbarának.
Hozzávalók a csirkéhez:
1 kg csirkemellfilé
1 bögre panko zsemlemorzsa
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika por
1 teáskanál só
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál hagymapor
2-3 evőkanál majonéz
só, bors
Hozzávalók a salátához:
3 szál szárzeller
3 szál rebarbara
1 nagy édes alma
1 csokor retek
50 g sóska
1/4 bögre olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál méz
1 evőkanál dijoni mustár
Hozzávalók a mártáshoz:
250 ml főzőtejszín
50 g vaj
50 g sóska
só, bors
Először a salátát készítsük el.
Vágjuk vékony csíkokra a rebarbarát és a szárzellert.
Kockázzuk fel az almát és a retket.
Az öntet hozzávalóit tegyük turmixba vagy aprítógépbe és egy kevés víz hozzáadásával, turmixoljuk simára. Ha nem boldogulna vele a gép, tegyünk bele még egy kanálnyi vizet.
Tegyük a zöldségeket egy tálba, öntsük őket nyakon az öntettel és jó alaposan forgassuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A csirkemellet vágjuk vékony szeletekre.
Alaposan sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalukon.
A panko-morzsát tegyük egy tálba és keverjük össze a fűszerekkel.
Vékonyan kenjük meg a csirkeszeleteket majonézzel.
Forgassuk meg őket a panko-morzsában, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Az utolsó 5 percben fordítsunk egyet a tepsin, ha hátul gyorsabban pirulnak a csirkék, mint elől.
A mártáshoz vágjuk a sóskaleveleket vékony csíkokra.
A tejszínt egy kis lábosban melegítsük forráspontig. Erre azért van szükség, mert ha hidegen adjuk a tejszínt a sóskához, a benne lévő savnak köszönhetően, össze fogja ugrasztani a tejszínt.
Egy kis serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a felcsíkozott sóskát és kevergetve fonnyasszuk meg pár perc alatt.
Adjuk hozzá a forró tejszínt, majd főzzük sűrűre a mártást.
Sózzuk, borsozzuk.
Miután levettük a gázról, adjunk hozzá egy evőkanálnyi fehérbort.
Tálaljuk a csirkét a mártással és a salátával.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése