A klasszikus piskótatekercset nem csak lekvárral lehet tölteni, kerülhet bele például krémsajt, joghurt, habos töltelék gyümölcsökkel, csokoládé -vagy kávékrém. Ráadásul a piskótát is fel lehet cicomázni egy apró trükkel. A mintát ételfestékkel színezett tésztával rajzoljuk a sütőpapírra, majd 2 percig elősütjük, így nem fognak a színek és rétegek összefolyni. A kívánt mintát előrajzolhatjuk a papír hátoldalára, akár ki is nyomtathatjuk, így elegendő egy kis kézügyesség, nem kell művésznek lenni. Azért leginkább olyanoknak ajánlom kipróbálásra, akik már valamennyire tudnak bánni a habzsákkal, de a recept működik a mintakészítés nélkül is.
Hozzávalók a piskótatekercshez:
3 nagy tojás
75 g kristálycukor
1 evőkanál növényi olaj
1 1/2 evőkanál tej
1/2 teáskanál só
70 g liszt
piros, zöld, sárga ételfesték
A töltelékhez:
250 g zsíros görög joghurt
180 g habtejszín
30 g porcukor
8-10 szem eper
Tegyünk egy darab szövetet vagy papírtörlőt egy szitára.
A joghurtot töltsük bele és legalább 4 órán keresztül hagyjuk csepegni.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Készítsünk elő egy kb. 35 x 25 centis serpenyőt, béleljük ki sütőpapírral.
A mintát kétféleképpen készíthetjük elő: vagy a sütőpapír hatuljára rajzoljuk elő vagy nyomtassuk ki papírra és tegyük a sütőpapír alá.
A piskótához a tojásokat válasszuk szét, a cukor egyharmadát adjuk a sárgájához.
A tojásfehérjét kezdjük habbá verni és amikor félkemény, apránként adagoljuk hozzá a maradék cukrot, közben folyamatosan verjük, amíg kemény nem lesz.
A tojássárgáját verjük a cukorral, amíg halványsárga nem lesz és a cukorszemcsék fel nem oldódnak benne.
A felvert tojásfehérje harmadát forgassuk bele lapáttal, majd két adagban a maradék fehérjét is.
Szitáljuk bele a lisztet és a sót.
Vegyünk ki egy evőkanálnyit belőle és keverjünk bele sárga festéket egy kis tálban, majd töltsük habzsákba.
Ugyanígy készítsünk egy adag zöldet is, majd a piroshoz két evőkanálnyi tésztát színezzünk be.
Töltsünk egy kis adag alapszínt is zsákba a magokhoz.
Vágjunk kis lyukat a habzsákok aljára.
Először a magok helyére tegyünk egy-egy pöttyöt ebből.
A zölddel rajzoljuk meg az eprek csumáját.
Miután kivettük a sütőből, a magok fölé töltsük rózsaszínnel/pirossal az epreket, ügyeljünk, ne maradjon lyuk.
A virágközepek köré készítsük el sárgával a szirmokat.
A maradék zöld és sárga tésztával pöttyöket készítettem, a rózsaszínt pedig belekevertem az alaptésztába.
Aki szeretné, ezt még színezheti, csak arra ügyeljen, hogy világosabb maradjon az eprek színénél!
Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, kissé lisztezzük meg a felületét és fejjel lefelé borítsuk egy másik sütőpapírra, így hagyjuk kihűlni. Feltekerni nem kell.
A lecsepegtetett joghurtot tegyük mély tálba.
A tejszínhab 1/4-ét forgassuk bele a joghurtos tálba, majd a maradék felvert tejszínt is forgassuk bele lapáttal.
Fordítsuk mintával lefelé.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése