Ugrás a fő tartalomra

Sütőtökös ravioli tejszínes-zsályás mártással

A sütőtökből nem csak csodás desszertek készíthetők, de én nagyon szeretem az édeskés ízét markáns fűszerekkel, sós sajtokkal kombinálni. Ezúttal a pecorino sajtot válaszottam párjául. Az Olaszországból származó, juhtejből készült kemény sajtot hagyományosan 8-12 hónapig érlelik. A sajt zsírtartalma 45-50%, textúrája sűrű, morzsolódódó, aromái diósak, erősek. Remekül reszelhető sajt, ezért a tésztaételek ízesítésére is használatos. Többnyire meglehetősen sós, ezért csak mértékkel használjuk.



Hozzávalók a tésztához:
2 1/2 bögre sima liszt
3 tojás
75 g sült sütőtök
1 teáskanál pirospaprika
csipet só

A töltelékhez: 
2 evőkanál vaj
400 g sült sütőtök
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva  
80 g pecorino sajt
csipet szerecsendió
frissen őrölt fekete bors

A zsályás szószhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva  
10 g friss zsályalevél, vékonyan felcsíkozva
1 evőkanál liszt
1/4 bögre (120 ml) fehérbor
1+1/2 bögre zöldségleves
4 evőkanál zsíros tejszín
30 g reszelt pecorino sajt
Só és frissen őrölt fekete bors

A sütőtököt vágjuk nagyobb darabokra és sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon süssük puhára.

Amikor könnyen beleszalad a villa, készen van.

Hűtsük le mielőtt felhasználnánk.
A tojást a sütőtökkel és a pirospaprikával turmixoljuk le.


A lisztet a gyúródeszkánkra halmozzuk, közepébe fészket készítünk, ebbe öntjük a sütőtökös tojást és a sót.


Villával elkezdjük összedolgozni, úgy, hogy fokozatosan keverjük bele a lisztet, mindig csak egy keveset a tojások mellől.

Amikor elkezd összeállni a tészta, kézzel gyúrjuk tovább. Ugyanúgy, mindig csak egy keveset adunk hozzá a lisztből, lehet nem fog mind kelleni.
Tenyerünk alsó részével gyúrjuk kb. 10 percen át, amíg sima tésztát nem kapunk.

Ha belenyomjuk az ujjainkat, vissza kell ugornia hamar a tésztának.

Csomagoljuk fóliába és fél órán át pihentessük szobahőmérsékleten.
Közben készítsük el a tölteléket.
Az apróra vágott hagymát a vajon kevergetve főzzük egy-két percig.

Adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük még egy percen keresztül amíg mindkettő meg nem puhul.

Adjuk hozzá a villával szétnyomott sütőtökhúst, borsozzuk. 

Keverjük bele a reszelt pecorinot.

Miután elolvadt a sajt, kóstoljuk meg, kell-e sózni, borsozni, majd tegyük félre hűlni.

A szószhoz az apróra vágott hagymát, fokhagymát és zsályalevelet együtt kezdjük el pirítani az olajon.


Amikor megpuhult, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el és pirítsuk egy percen át.


Öntsük fel a borral és a húslevessel.


Főzzük el a folyadék felét, majd keverjük bele a tejszínt.

Folytassuk a főzést, amíg be nem sűrűsödik.

Keverjük hozzá a reszelt pecorinot, borsozzuk, kóstoljuk meg, kell- e sózni.


Ezt is tegyük félre.
Pihentetés után csomagoljuk ki a tésztát és vágjuk 4 felé, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Az egyik darabot nyújtsuk oválisra, majd két szélét hajtsuk középre, ez segít hogy egyenes legyen a széle.


Toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán, majd újra hajtsuk be a két szélét és most a másik irányból nyújtsuk ki.


Ugyanúgy toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán, majd folyamatosan csökkentve a méretet, nyújtsuk a legvékonyabbra.



Vágjuk félbe a tésztaszalagot.

Ha van ravioliszaggatónk nagyjából jelöljük be, hol fogjuk vágni.

Készítsünk kis halmokat ezek közepére a töltelékből. 

Kicsit vizezzük meg az ujjunkkal a raviolik szélét hogy jobban összetapadjon majd a két tésztalap.
Terítsük rá a másik tésztalapot, a halmok körül nyomogassuk le, úgy, hogy levegő ne maradjon alatta.

Ravioliszaggatóval nyomjuk le a töltelék körül, majd vágjuk ki.
Ha nincs ravioliszaggatónk, megteszi egy sima szaggató, ekkor villával vagy az ujjunkkal jó szorosan nyomkodjuk le a széleket. Derelyeszaggató is alkalmas a műveletre.


Forraljunk sós vizet egy nagy lábosban. Tegyünk raviolokat a forrásban lévő vízbe. Ne sokat egyszerre, nehogy összetapadjanak.

6-8 percig főzzük, majd szűrőkanállal szedjük ki őket. Egyet vágjunk szét, hogy ellenőrizzük megfőtt-e.


Tálaljuk a kifőtt raviolit a zsályás mártással és reszeljünk rá még pecorinot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü