A sütőtökből nem csak csodás desszertek készíthetők, de én nagyon szeretem az édeskés ízét markáns fűszerekkel, sós sajtokkal kombinálni. Ezúttal a pecorino sajtot válaszottam párjául. Az Olaszországból származó, juhtejből készült kemény sajtot hagyományosan 8-12 hónapig érlelik. A sajt zsírtartalma 45-50%, textúrája sűrű, morzsolódódó, aromái diósak, erősek. Remekül reszelhető sajt, ezért a tésztaételek ízesítésére is használatos. Többnyire meglehetősen sós, ezért csak mértékkel használjuk.
Hozzávalók a tésztához:
2 1/2 bögre sima liszt
3 tojás
75 g sült sütőtök
1 teáskanál pirospaprika
csipet só
A töltelékhez:
2 evőkanál vaj
400 g sült sütőtök
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
80 g pecorino sajt
csipet szerecsendió
frissen őrölt fekete bors
só
A zsályás szószhoz:
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
10 g friss zsályalevél, vékonyan felcsíkozva
1 evőkanál liszt
1/4 bögre (120 ml) fehérbor
1+1/2 bögre zöldségleves
4 evőkanál zsíros tejszín
30 g reszelt pecorino sajt
Só és frissen őrölt fekete bors
Hűtsük le mielőtt felhasználnánk.
A lisztet a gyúródeszkánkra halmozzuk, közepébe fészket készítünk, ebbe öntjük a sütőtökös tojást és a sót.
Villával elkezdjük összedolgozni, úgy, hogy fokozatosan keverjük bele a lisztet, mindig csak egy keveset a tojások mellől.
Amikor elkezd összeállni a tészta, kézzel gyúrjuk tovább. Ugyanúgy, mindig csak egy keveset adunk hozzá a lisztből, lehet nem fog mind kelleni.
Csomagoljuk fóliába és fél órán át pihentessük szobahőmérsékleten.
Közben készítsük el a tölteléket.
A szószhoz az apróra vágott hagymát, fokhagymát és zsályalevelet együtt kezdjük el pirítani az olajon.
Ezt is tegyük félre.
Pihentetés után csomagoljuk ki a tésztát és vágjuk 4 felé, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Az egyik darabot nyújtsuk oválisra, majd két szélét hajtsuk középre, ez segít hogy egyenes legyen a széle.
Toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán, majd újra hajtsuk be a két szélét és most a másik irányból nyújtsuk ki.
Ugyanúgy toljuk át a tésztagép legnagyobb fokozatán, majd folyamatosan csökkentve a méretet, nyújtsuk a legvékonyabbra.
Kicsit vizezzük meg az ujjunkkal a raviolik szélét hogy jobban összetapadjon majd a két tésztalap.
Terítsük rá a másik tésztalapot, a halmok körül nyomogassuk le, úgy, hogy levegő ne maradjon alatta.
Ravioliszaggatóval nyomjuk le a töltelék körül, majd vágjuk ki.
Forraljunk sós vizet egy nagy lábosban. Tegyünk raviolokat a forrásban lévő vízbe. Ne sokat egyszerre, nehogy összetapadjanak.
6-8 percig főzzük, majd szűrőkanállal szedjük ki őket. Egyet vágjunk szét, hogy ellenőrizzük megfőtt-e.
Tálaljuk a kifőtt raviolit a zsályás mártással és reszeljünk rá még pecorinot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése