Ugrás a fő tartalomra

Kakaós-gesztenyés babka

 A Babka, vagy másnéven jeruzsálemi kalács, Kelet-Európa szerte népszerű, fonott kalács, melyet hagyományosan csokoládéval ízesítenek. A szezonhoz igazítva szelídgesztenyével készítettem, ami kakaóval vegyítve kontrasztos csíkokat formázott a kalács töltelékeként. A tetejének mézes szirup adja a fényét. Használjunk a recepthez natúr gesztenyemasszát, de ha nem kapunk, csak ízesítettet, akkor a cukrot ki is hagyhatjuk a töltelékből. 




Hozzávalók a tésztához:
350 g kenyérliszt
115 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
25 g vaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 + 1/4 (4 g) teáskanál instant élesztő
300 ml tej
1/2 teáskanál vanília kivonat

Hozzávalók a töltelékhez:
300 g gesztenyemassza (cukrozatlan)
30 g kakaópor
50 g nádcukor
1/4 bögre tej
2 evőkanál nádcukor, szórásához

A sziruphoz:
2 evőkanál méz
30 ml víz

Keverjük össze a tej egy részét az élesztővel és a cukorral, hagyjuk állni pár percet.


Adjuk hozzá a tészta további hozzávalóit és gyúrjuk össze, majd dagasszuk 10 percig vagy amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Ha géppel dolgozunk, kevesebb idő is elég.


Fóliával takarjuk le és kelesszük 1-2 órán át, amíg a duplájára nem nő.
Amíg kel a tészta, addig készítsük el a tölteléket.
A gesztenyét reszeljük le vagy kézzel morzsoljuk tálba.

Adjuk hozzá az 50 g cukrot, a kakaóport és annyi tejet, amivel simára tudjuk keverni.


Tegyük félre.
Gyúrjuk át a megkelt tésztát.


Lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. 5 mm vastag téglalappá.

Egyenletes rétegben kenjük el a tésztán a gesztenyés tölteléket.

Szórjuk meg nádcukorral.

A tésztát a hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel, majd éles késsel a tekercset hosszában vágjuk félbe.



Vágott féllel felfelé szorosan fonjuk össze a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.

Óvatosan helyezzük át egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába.

Fóliával lazán takarjuk le és 1-2 órán keresztül kelesszük.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Miután megkelt a forró sütőben 25 perc alatt süssük készre.

Amíg sül a mézet a vizzel forraljuk fel, a kisült babkát forrón kenjük meg a mézsziruppal.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü