A Babka, vagy másnéven jeruzsálemi kalács, Kelet-Európa szerte népszerű, fonott kalács, melyet hagyományosan csokoládéval ízesítenek. A szezonhoz igazítva szelídgesztenyével készítettem, ami kakaóval vegyítve kontrasztos csíkokat formázott a kalács töltelékeként. A tetejének mézes szirup adja a fényét. Használjunk a recepthez natúr gesztenyemasszát, de ha nem kapunk, csak ízesítettet, akkor a cukrot ki is hagyhatjuk a töltelékből.
Hozzávalók a tésztához:
350 g kenyérliszt
115 g teljes kiőrlésű kenyérliszt
25 g vaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 + 1/4 (4 g) teáskanál instant élesztő
300 ml tej
1/2 teáskanál vanília kivonat
Hozzávalók a töltelékhez:
300 g gesztenyemassza (cukrozatlan)
30 g kakaópor
50 g nádcukor
1/4 bögre tej
2 evőkanál nádcukor, szórásához
A sziruphoz:
2 evőkanál méz
30 ml víz
Adjuk hozzá a tészta további hozzávalóit és gyúrjuk össze, majd dagasszuk 10 percig vagy amíg a tészta sima és rugalmas nem lesz. Ha géppel dolgozunk, kevesebb idő is elég.
Fóliával takarjuk le és kelesszük 1-2 órán át, amíg a duplájára nem nő.
Amíg kel a tészta, addig készítsük el a tölteléket.
Tegyük félre.
A tésztát a hosszabbik oldalától kezdve szorosan tekerjük fel, majd éles késsel a tekercset hosszában vágjuk félbe.
Vágott féllel felfelé szorosan fonjuk össze a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése