A pastel de nata (Pasteis de nata a többesszáma) egy portugál, főzött krémmel töltött vajas-leveles tésztás édesség, melyet melegen, fahéjjal megszórva kínálnak.
A recept a belémi Santa Maria római katolikus monostor szerzeteseitől származik, a 18. századból. Abban az időben a kolostorok nagy mennyiségű tojásfehérjét használtak fel a ruhák keményítéséhez, a maradék tojássárgáját pedig sütemények készítéséhez használták fel. Az recept a mai napig titkos és az eredeti sütemény csak az Antiga Confeitaria de Belém nevű sütödében kapható. Ennek ellenére Portugália-szerte mindenhol fellelhető a különböző utánzata. Eredeti recept híján, egy ilyen reprodukció otthon is könnyen elkészíthető. Az íze ennek is mennyei.
Hozzávalók a leveles tésztához:
270 g liszt
1/4 teáskanál tengeri só
210 ml hideg víz
230 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
A főzött krémhez:
27 g liszt
300 ml tej
265 g cukor
1 fahéjrúd
160 ml víz
1/2 teáskanál vanília kivonat
6 nagy tojássárgája
+fahéj a tetejére
A vajat egy fakanállal keverjük addig, amíg sima nem lesz.
A lisztből, vízből, sóból gyúrjunk puha és sima tésztát. Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben 15 percet.
Borítsuk ki a tésztát lisztezett munkalapra.
Nyújtsuk kb. 45*45 cm-es négyzetté.
Kenjük el a kinyújtott tésztán egyenletesen a vaj 1/3-át.
A tészta alsó harmadát hajtsuk középre, majd hajtsuk rá a tészta felső harmadát is.
Majd hajtsuk középre mindkét oldalát és újra nyújtsuk ki.
A levegőbuborékokat szúrjuk ki óvatosan egy tűvel, aztán újra kenjünk rá 1/3 adag vajat és hajtogassuk az előző módon.
A maradék vajat hasonlóan az előzőekhez dolgozzuk a tésztába. A most elkészült kis tésztapárnát viszont már ne nyújtsuk ki.
Csomagoljuk fóliába és tegyük legalább két órára hűtőbe. A legjobb, ha egy egész estét tudjuk pihentetni.
A töltelékhez egy tálban keverjük simára a lisztet 1/4 bögre tejjel.
Egy kis lábosban forraljuk fel a vizet a cukorral és a fahéjjal. Ne kevergessük!
Eközben forrósítsuk fel a maradék tejet. A forró tejet öntsük a lisztkeverékes tejbe.
Vegyük ki a fahéjrudat, majd öntsük a cukorszirupot a forró tejes-lisztes keverékbe, miközben folyamatosan keverjük. Adjuk hozzá a vaníliát, és keverjük egy percig, amíg még meleg marad, de nem forró.
A tojássárgáját keverjük simára és öntsük rá, folyamatos keverés közben az előző keveréket.
Szűrjük le, majd fedjük le fóliával és tegyük félre hűlni. Pudingállagúnak kell lennie, miután kellőképp lehűlt.
A recept a belémi Santa Maria római katolikus monostor szerzeteseitől származik, a 18. századból. Abban az időben a kolostorok nagy mennyiségű tojásfehérjét használtak fel a ruhák keményítéséhez, a maradék tojássárgáját pedig sütemények készítéséhez használták fel. Az recept a mai napig titkos és az eredeti sütemény csak az Antiga Confeitaria de Belém nevű sütödében kapható. Ennek ellenére Portugália-szerte mindenhol fellelhető a különböző utánzata. Eredeti recept híján, egy ilyen reprodukció otthon is könnyen elkészíthető. Az íze ennek is mennyei.
Hozzávalók a leveles tésztához:
270 g liszt
1/4 teáskanál tengeri só
210 ml hideg víz
230 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
A főzött krémhez:
27 g liszt
300 ml tej
265 g cukor
1 fahéjrúd
160 ml víz
1/2 teáskanál vanília kivonat
6 nagy tojássárgája
+fahéj a tetejére
A vajat egy fakanállal keverjük addig, amíg sima nem lesz.
A lisztből, vízből, sóból gyúrjunk puha és sima tésztát. Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben 15 percet.
Borítsuk ki a tésztát lisztezett munkalapra.
Nyújtsuk kb. 45*45 cm-es négyzetté.
Kenjük el a kinyújtott tésztán egyenletesen a vaj 1/3-át.
A tészta alsó harmadát hajtsuk középre, majd hajtsuk rá a tészta felső harmadát is.
Majd hajtsuk középre mindkét oldalát és újra nyújtsuk ki.
A levegőbuborékokat szúrjuk ki óvatosan egy tűvel, aztán újra kenjünk rá 1/3 adag vajat és hajtogassuk az előző módon.
A maradék vajat hasonlóan az előzőekhez dolgozzuk a tésztába. A most elkészült kis tésztapárnát viszont már ne nyújtsuk ki.
Csomagoljuk fóliába és tegyük legalább két órára hűtőbe. A legjobb, ha egy egész estét tudjuk pihentetni.
A töltelékhez egy tálban keverjük simára a lisztet 1/4 bögre tejjel.
Egy kis lábosban forraljuk fel a vizet a cukorral és a fahéjjal. Ne kevergessük!
Eközben forrósítsuk fel a maradék tejet. A forró tejet öntsük a lisztkeverékes tejbe.
Vegyük ki a fahéjrudat, majd öntsük a cukorszirupot a forró tejes-lisztes keverékbe, miközben folyamatosan keverjük. Adjuk hozzá a vaníliát, és keverjük egy percig, amíg még meleg marad, de nem forró.
A tojássárgáját keverjük simára és öntsük rá, folyamatos keverés közben az előző keveréket.
Szűrjük le, majd fedjük le fóliával és tegyük félre hűlni. Pudingállagúnak kell lennie, miután kellőképp lehűlt.
A sütőt a lehető legmagasabb fokozatra kell kapcsolni. Ha valakinek a sütője tud 300 fokot, az az ideális.
Egy muffin-sütő formát kivajazunk.
Vágjuk ketté és mindkét rudat külön csomagolva, pihentessük hűtőben 15 percet. Így könnyebb lesz dolgozni vele.
12 egyforma darabra vágjuk összesen a két tekercset és az így kapott szeleteket belelapogatjuk a sütőforma mélyedéseibe.
Az ujjunkat vizezzük be időnként, úgy nem fog rátapadni a tészta.
Tegyük rácsra, amíg fogyasztható melegre hűl, szórjuk meg tálalás előtt fahéjjal. Frissen a legjobb.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése