Érdemes a hideg beálltával minél több levest fogyasztani, mivel ilyenkor kevésbé vagyunk szomjasak, így hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról. A piacon beleszerettem egy lila színű karfiolba és mivel otthon volt még egy méretes lila színű édesburgonyám, úgy döntöttem, összeházasítom őket egy krémes levesben. A lila karfiol és édesburgonya is az anthocianin nevű antioxidánstól kapja csodás színét, ugyanez az anyag található meg például a vörös káposztában is. A színes karfiol állaga teljesen megegyezik a fehérrel, ízében is csak apró eltérések észlelhetők, például a lila színűben némi diós aroma felfedezhető. Míg a sárgahúsú édesburgonya kissé a sütőtök ízéhez hasonlít, addig a lilahúsú íze sokakat gesztenyére emlékeztet.
Hozzávalók:
1 fej lila karfiol
1 nagy lila édesburgonya (kb. 400 g)
1 kicsi lilahagyma, felkockázva
2 szál újhagyma, felkarikázva
1/4 bögre olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 l víz
1-2 evőkanál vörös- vagy roséborecet
só, frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
aszalt paradicsom olajban
fekete szezámmag
A karfiolt rózsákra szedjük. A nagyobb rózsák közepéből vágunk egy-egy vékony szeletet, ezt félretesszük a tálaláshoz.
Az ésedburgonyát meghámozzuk, néhány vékony szeletet ebből is tegyünk félre.
2 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál vajat melegítsünk fel egy lábosban. Adjuk hozzá a felaprított hagymákat, egy csipet sót és kevergetve főzzük pár perc alatt puhára.
Növeljük a hőmérsékletet, tegyük a lábosba a felaprított édesburgonyát és a karfiolrózsákat, majd kevergetve pirítsuk egy-két percig.
A maradék olajban süssük ki a félretett édesburgonyát. A karfiolszeleteket is kisüthetjük, de nyersen is nagyon finom és úgy a csodás színét is megőrzi.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése