A babfélék rostban, fehérjében, vasban és B -vitaminban gazdagok, tökéletesek a megfázások ellen és fogyasztásukkal elűzhető a téli depresszió. Ez a görög bableves pedig nem csak rendkívül laktató, de nagyon finom is és ahogy lassan hűl az idő, egyre jobban esik egy tányér forró leves. Hagyományosan görög feta sajttal, kalamata olajbogyóval és ropogós kenyérrel tálalják. Semmiképpen ne hagyjuk ki ezeket és ha még extráznánk, akkor a sós, olajos szardellák igazán fantasztikusan felturbózzák az ízeket.
Hozzávalók:
1/2 kg fehérbab
1 teáskanál só
2 szál szárzeller
3 sárgarépa
1 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
3 babérlevél
2 szál rozmaring
1 piros alma
1 liter zöldség- vagy húsleves alap
1 liter víz
Tálaláshoz:
feta sajt
kalamata olajbogyó
ropogós fehérkenyér
olajos szardellafilé
olívaolaj
chilipehely
Egy lábosban melegítsük fel az olívaolajat és adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, répát és a zellert.
Az egész alma hozzáadásával a leves jobban besűrűsödik. Miután elkészült, eltávolítjuk.
Főzzük 1-1,5 órán keresztül.
Időnként ellenőrizzük, nem kell-e még egy kevés vizet hozzáadni.
Körülbelül 10 perccel a leves elkészülte előtt sózzuk, borsozzuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése