Ugrás a fő tartalomra

Bebek betutu - Balinéz sült kacsa

Használjuk ki, amíg jó az idő és grillezhetünk a szabadban. A Betutu gazdagon fűszerezett Balinéz baromfiétel, az ayam betutu a csirkével készült, míg a bebek betutu a kacsás verzió. Maga a betutu kifejezés egy bizonyos fűszerkeverék (bumbu), amely salottahagymából, fokhagymából, kurkumából, gyömbérből, vadgyömbérből, galangalból, gyertyadióból, chili paprikából és rákpasztából készül mozsárban, finomra őrölve. Ezzel a pasztával kenik be a baromfit, amit aztán régiótol függően készítenek el. Klungkungban a csirkét betutu fűszerekkel töltik meg, Gianyarban banánlevélbe csomagolva főzik elő, Gilimanukban pedig a legcsípősebb verzió készül. Én a banánlevélben előfőzött változatot készítettem, ahol a levélköntös nem csak különleges aromát kölcsönöz a húsnak, de megvédi a megégéstől is grillezés közben. Tipikus kísérője ennek a fogásnak a Sambal Matah, ami egy ízletes chilis hagymasaláta, illetve egyéb csípős szószok, ebből most a Sambal Bajakot készítettem el mellé.



Hozzávalók a kacsához:
1 maximum 2 kg-os pecsenyekacsa
1 nagy banánlevél (1 méternyi)
Wokban vagy egy akkora lábos, amibe befér a kacsa
faszén a grillezéshez

A fűszerpasztához (bumbu):
100 g salottahagyma
100 g fokhagymagerezd
2 szár indonéz citromfű
20 g galangal
12 g gyömbér
8 kurkuma
4 salam levél vagy curry levél
3 bird's eye chili (kicsi piros)
5 hosszú zöld chili
6 nagy piros chili
4 szem makadámdió
2 teáskanál koriandermag
1/2 fehér bors
1/2 fekere bors
1 balinéz hosszúbors
1/2 teáskanál szerecsendió
2 evőkanál pálmacukor
1 evőkanál só
1/2 rákpaszta (nem kell meglepődni, nagyon szagos, de csodás ízfokozó)
60 ml kókuszolaj

Sambal Matah-hoz:
10 piros chili
50 g shalottahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 friss kaffir lime levél
1 evőkanál lime lé
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál pálmacukor
1 indonéz citrom szár
1/2 teáskanál rákpaszta
3 evőkanál kókuszolaj

Sambal Bajakhoz:
20 piros chili
10 zöld chili
75 g paradicsom
100 g shalottahagyma
50 g fokhagyma
4 makadámdió
1/2 evőkanál rákpaszta
6 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 evőkanál kókuszvirág cukor
3 friss kaffir lime levél

Tálaláshoz:
főtt jázminrizs
uborkaszeletek
paradicsomszeletek

Távolítsuk el a kacsából a belsőségeket.
Feldaraboljuk a hagymákat, a chiliket, felszeleteljük a galangalt, gyömbért és a kurkumát, ezeket meghámozni nem kell.

Egy citromfű szárat felszeletelünk, a másik későbbre fog kelleni.

Ezeket az összes többi bumbu hozzávalóval együtt zúzzuk össze egy mozsárban vagy aprítógéppel daráljuk össze őket.

Nem kell túl krémesre. 

Én mirelit banánlevelet használtam, de ha valaki tud frisset szerezni, akkor azt nyílt láng felett kell előkészíteni.

Óvatosan helyezzük a banánlevél egy részét a láng fölé és amikor elválozik a színe, de nem szabad megbarnuljon, akkor folytassuk a levél maradékával is ezt. Ettől a levél megpuhul, könnyebben hajlítható lesz.
A kacsát jó alaposan kenjük körbe a bumbuval, egy keveset töltsünk a hasüregbe is.

A megmaradt citromfüvet kicsit ütögessük meg, hogy felszabaduljon az aroma és két curry levéllel együtt tegyük szintén a hasüregbe.

A másik két levelet, csak helyezzük a kacsa alá vagy mellé.
Terítsük le a banánlevelet. tegyük a kacsát a közepére és tekerjünk körbe a levéllel.

Úgy csomagoljuk, hogy túllogjon a széle, hogy össze tudjuk majd tűzni.

Saslikpálcával vagy hústűvel szorosan zárjuk le a banánlevelek széleit.

Tegyünk a wokba egy tányért, hogy a kacsa ne érintkezzen közvetlen a vízzel majd.

Tegyük a tányérra a kacsát és öntsünk vizet a wokba, de csak a tányér szintjéig.

Fedjük le a wokot vagy fedővel vagy fóliával.

Közepes lángon másfél órán át paroljuk a kacsát, közben gyújtsuk be a grillt.
Pakoljuk meg faszénnel és hagyjuk parázslani, annyi faszén kell, hogy nagyjából egy órán át égjen még miután rátettük a kacsát. 

Amikor letelt a másfél óra tegyük át a kacsát a grillre. Fedjük le és süssük 50- 60 percen keresztül.


Érdemes ránézni közben, ha nagyon feketedik a banánlevél, tegyük feljebb a rácsot.
A sütés utolsó 5-10 percében óvatosan fordítsuk meg.
Amíg sül készítsük el a két sambalt.
A Sambal Matah-hoz a hagymát és a chilit vékonyan felszeleteljük.


A kaffir levélnek vágjuk ki az erét és szeleteljük fel a leveket, amilyen vékonyan csak tudjuk.


Tegyük ezeket egy tálba.

Adjuk hozzá a lime levet, a sót és a cukrot.
A citromfűnek csak a belső fehér része kell most, a külső fás leveleket szedjük le.

A belső részt vékonyan karikázzuk fel.

Egy serpenyőben az olajon futtassuk meg a rákpasztát a citromfűszeleteket, amíg egy kis színt nem kap.


Azonnal öntsük a forró olajjal együtt a többi hozzávaló tetejére.

Forgassuk össze és már kész is.

A Sambal Bajakhoz először száraz serpenyőben süssük pár percig a chilit, a paradicsomot, a salottát, fokhagymát és a rákpasztát, amíg aromás illata nem lesz.

Ezután ezeket az összetevőket a makadámdióval daráljuk össze egy konyhai robotgéppel vagy mozsárban zúzzuk össze.

A serpenyőben ezúttal olajat hevítünk és hozzáadjuk pasztát, a sót és a pálmacukrot, majd addig főzzük, amíg a mártás sűrű és sötétebb árnyalatú nem lesz.

Hozzáadjuk a szeletelt kaffir lime leveleket és addig keverjük, amíg a levelek meg nem fonnyadnak.

Vegyük le a gázról és hagyjuk kihűlni.
Amikor elkészült a kacsa, óvatosan vegyük le a grillről és csomagoljuk ki a levélből.


Tálaljuk a sambalokkal, főtt jázminrizzsel, díszítsük szeletelt zöldségekkel.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü