Használjuk ki, amíg jó az idő és grillezhetünk a szabadban. A Betutu gazdagon fűszerezett Balinéz baromfiétel, az ayam betutu a csirkével készült, míg a bebek betutu a kacsás verzió. Maga a betutu kifejezés egy bizonyos fűszerkeverék (bumbu), amely salottahagymából, fokhagymából, kurkumából, gyömbérből, vadgyömbérből, galangalból, gyertyadióból, chili paprikából és rákpasztából készül mozsárban, finomra őrölve. Ezzel a pasztával kenik be a baromfit, amit aztán régiótol függően készítenek el. Klungkungban a csirkét betutu fűszerekkel töltik meg, Gianyarban banánlevélbe csomagolva főzik elő, Gilimanukban pedig a legcsípősebb verzió készül. Én a banánlevélben előfőzött változatot készítettem, ahol a levélköntös nem csak különleges aromát kölcsönöz a húsnak, de megvédi a megégéstől is grillezés közben. Tipikus kísérője ennek a fogásnak a Sambal Matah, ami egy ízletes chilis hagymasaláta, illetve egyéb csípős szószok, ebből most a Sambal Bajakot készítettem el mellé.
Hozzávalók a kacsához:
1 maximum 2 kg-os pecsenyekacsa
1 nagy banánlevél (1 méternyi)
Wokban vagy egy akkora lábos, amibe befér a kacsa
faszén a grillezéshez
A fűszerpasztához (bumbu):
100 g salottahagyma
100 g fokhagymagerezd
2 szár indonéz citromfű
20 g galangal
12 g gyömbér
8 kurkuma
4 salam levél vagy curry levél
3 bird's eye chili (kicsi piros)
5 hosszú zöld chili
6 nagy piros chili
4 szem makadámdió
2 teáskanál koriandermag
1/2 fehér bors
1/2 fekere bors
1 balinéz hosszúbors
1/2 teáskanál szerecsendió
2 evőkanál pálmacukor
1 evőkanál só
1/2 rákpaszta (nem kell meglepődni, nagyon szagos, de csodás ízfokozó)
60 ml kókuszolaj
Sambal Matah-hoz:
10 piros chili
50 g shalottahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 friss kaffir lime levél
1 evőkanál lime lé
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál pálmacukor
1 indonéz citrom szár
1/2 teáskanál rákpaszta
3 evőkanál kókuszolaj
Sambal Bajakhoz:
20 piros chili
10 zöld chili
75 g paradicsom
100 g shalottahagyma
50 g fokhagyma
4 makadámdió
1/2 evőkanál rákpaszta
6 evőkanál olaj
1 teáskanál só
1 evőkanál kókuszvirág cukor
3 friss kaffir lime levél
Tálaláshoz:
főtt jázminrizs
uborkaszeletek
paradicsomszeletek
Távolítsuk el a kacsából a belsőségeket.
Feldaraboljuk a hagymákat, a chiliket, felszeleteljük a galangalt, gyömbért és a kurkumát, ezeket meghámozni nem kell.
Én mirelit banánlevelet használtam, de ha valaki tud frisset szerezni, akkor azt nyílt láng felett kell előkészíteni.
Óvatosan helyezzük a banánlevél egy részét a láng fölé és amikor elválozik a színe, de nem szabad megbarnuljon, akkor folytassuk a levél maradékával is ezt. Ettől a levél megpuhul, könnyebben hajlítható lesz.
A megmaradt citromfüvet kicsit ütögessük meg, hogy felszabaduljon az aroma és két curry levéllel együtt tegyük szintén a hasüregbe.
A másik két levelet, csak helyezzük a kacsa alá vagy mellé.
Közepes lángon másfél órán át paroljuk a kacsát, közben gyújtsuk be a grillt.
Pakoljuk meg faszénnel és hagyjuk parázslani, annyi faszén kell, hogy nagyjából egy órán át égjen még miután rátettük a kacsát.
Amikor letelt a másfél óra tegyük át a kacsát a grillre. Fedjük le és süssük 50- 60 percen keresztül.
Érdemes ránézni közben, ha nagyon feketedik a banánlevél, tegyük feljebb a rácsot.
A sütés utolsó 5-10 percében óvatosan fordítsuk meg.
Amíg sül készítsük el a két sambalt.
Adjuk hozzá a lime levet, a sót és a cukrot.
Egy serpenyőben az olajon futtassuk meg a rákpasztát a citromfűszeleteket, amíg egy kis színt nem kap.
A Sambal Bajakhoz először száraz serpenyőben süssük pár percig a chilit, a paradicsomot, a salottát, fokhagymát és a rákpasztát, amíg aromás illata nem lesz.
Ezután ezeket az összetevőket a makadámdióval daráljuk össze egy konyhai robotgéppel vagy mozsárban zúzzuk össze.
A serpenyőben ezúttal olajat hevítünk és hozzáadjuk pasztát, a sót és a pálmacukrot, majd addig főzzük, amíg a mártás sűrű és sötétebb árnyalatú nem lesz.
Vegyük le a gázról és hagyjuk kihűlni.
Tálaljuk a sambalokkal, főtt jázminrizzsel, díszítsük szeletelt zöldségekkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése