Ugrás a fő tartalomra

Somos-mákos macaron

 Ettetek már somot? Bevallom én most találkoztam ezzel a gyümölccsel először. Egy kosárnyival kaptam némi eper-és sárgabacklekvárért cserébe. Élénkpiros gyümölcse savanykás, a túlérett bogyó viszont már igen édes. Nemcsak egészséges, de lekvár, szörp, dzsem, kompót, gyümölcsbor és még pálinka is készíthető belőle. Nálunk is őshonos, többek között a Gödöllői-dombság területén, én például innen szereztem. Savanyú lekvár készült belőle, amit kétféleképpen töltöttem mákos macaronba. Fehércsokoládéból készült ganache-t színeztem és ízesítettem vele, majd a kis sütemények közepére is került egy-egy adag. Bár a macaron nem a legegyszerűbben elkészíthető süteményekhez tartozik, de egy-két trükkel és némi gyakorlással bárki elsajátíthatja. Érdemes a tojásokat előtte pár nappal feltörni és a fehérjét a hűtőben pihentetni. Szilikonos sütőpapíron a legjobb sütni, valamint a mandulalisztet kétszer át kell szitálni, hogy szép sima legyen a felülete.





Hozzávalók a macaronhoz:
200 g porcukor
110 g mandulaliszt
100 g tojásfehérje (kb. 3 db nagy tojásból)
50 g kristálycukor
1 evőkanál darált mák

A töltelékhez:
250 g húsos som
3 evőkanál víz
45 g cukor
100 g fehér csokoládé
50 g habtejszín

A mandulalisztet és a porcukrot érdemes átdarálni, ha van aprító gépünk, hogy még finomabb állagú keveréket kapjunk.
Szitáljuk át, ami manduladarabka fennakad a szűrőn, azt erővel ne nyomjuk át, ne tegyük a többihez.


Az átszitált mandulaliszthez adjuk hozzá a mákot és habverővel keverjük jó alaposan el.


A tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni. 

Amikor már fehéredik, apránként szórjuk bele a kristálycukrot és verjük kemény habbá.
Addig kell verni, amíg olyan kemény nem lesz, hogy ha kiemeljük a habverőt, ne konyuljon le a hab csúcsa.


A mandulalisztes elegyhez keverjük a fehérjehab felét, amivel kicsit fellazítjuk, majd keverjük bele a hab másik felét is.


Húzzuk el a lapátot középen, majd forgassuk körbe az edény szélén.


Forgassunk 90 fokot az edényen, újra középen húzzuk végig a lapátot, majd fargassuk végig az edény falán, így keverjük simára.

Amikor már homogén a tészta, emeljük fel a spatulát és nézzük meg, mennyire folyékony az állaga.
Akkor van kész, ha a lecsurgó tésztaval egy 8-ast tudunk rajzolni, mielőtt elszakadna.

Ha még darabokban esik le a lapátról, keverjünk rajta még 4-5-öt.

Újra teszteljük.
Amint elérte a kívánt állagot, hagyjuk abba a keverést!
Tepsibe rakjunk sütőpapírt, úgy, hogy a szilikonos fele legyen felfelé. Érdemes előre megrajzolni a 2 és fél centis köröket a hátoldalára, hogy könnyebb legyen egyforma halmokat készíteni.

Töltsük habzsákba, vágjunk nagyobb lyukat a végére és sütőpapíros tepsire nyomjunk 2 és fél centis köröket. A habzsákot a körök közepe fölé tartsuk, ügyeljünk rá, hogy mindig egyenesen álljon, miközben nyomjuk, ha valamelyik oldalra eldöntjük kicsit a zsákot, féloldalas lesz a macaron.

Amikor kész, párszor csapkodjuk az asztalhoz a tepsit, majd fordítsunk rajta 180 fokot és ismételjük meg.

Ezzel a légbuborékok a tészta tetejére jönnek, ha látunk buborékot, fogpiszkálóval vagy hústűvel egyengessük el.


40-50 percig szárítsuk őket szobahőmérsékleten.
Addig kell így szárítani, amíg ha hozzáérünk a tetejükhöz, akkor már nem tapad a kezünkre.
Nyirkos időben ez az idő akár duplájára is nőhet.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Tegyük a macaronokat az előmelegített sütőbe 16 percre.


Vegyük ki és hagyjuk kihűlni, utána könnyen lejön a papírról.

Párosítsuk őket. Töltelék csak az aljukra kerül majd.
A somot nehéz kimagozni, ezért magostól tegyük fel a cukorral és a vízzel főni.


Amikor megpuhult a gyümölcs, passzírozzuk le és szedegessük ki a magjait.

Könnyű lesz megtalálni, mert elég nagyok.

Tegyük vissza a pépet főni még 15 percre.
Amikor besűrűsödött vegyük le és tegyük félre hűlni.

Miután kihűlt, melegítsük a tejszínt forráspontig, vegyük le a gázról és keverjük bele a fehércsokoládét.


Amikor sima, adjunk hozzá 2 evőkanálnyit a somlekvárból.


Miután lehűlt a krém (nem kell hűtőbe tenni), habverővel keverjük simára.

Töltsük habzsákba és nyomjunk belőle csíkot az macaronok szélére.
Középen hagyjunk lyukat a lekvárnak.
Töltsünk mindegyik közepébe somlekvárt. Ezt is érdemes habzsákból adagolni.

Tegyük rájuk a tetejüket és pihentessük hűtőben.
Másnap a legjobb!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü