Ettetek már somot? Bevallom én most találkoztam ezzel a gyümölccsel először. Egy kosárnyival kaptam némi eper-és sárgabacklekvárért cserébe. Élénkpiros gyümölcse savanykás, a túlérett bogyó viszont már igen édes. Nemcsak egészséges, de lekvár, szörp, dzsem, kompót, gyümölcsbor és még pálinka is készíthető belőle. Nálunk is őshonos, többek között a Gödöllői-dombság területén, én például innen szereztem. Savanyú lekvár készült belőle, amit kétféleképpen töltöttem mákos macaronba. Fehércsokoládéból készült ganache-t színeztem és ízesítettem vele, majd a kis sütemények közepére is került egy-egy adag. Bár a macaron nem a legegyszerűbben elkészíthető süteményekhez tartozik, de egy-két trükkel és némi gyakorlással bárki elsajátíthatja. Érdemes a tojásokat előtte pár nappal feltörni és a fehérjét a hűtőben pihentetni. Szilikonos sütőpapíron a legjobb sütni, valamint a mandulalisztet kétszer át kell szitálni, hogy szép sima legyen a felülete.
Hozzávalók a macaronhoz:
200 g porcukor
110 g mandulaliszt
100 g tojásfehérje (kb. 3 db nagy tojásból)
50 g kristálycukor
1 evőkanál darált mák
A töltelékhez:
250 g húsos som
3 evőkanál víz
45 g cukor
100 g fehér csokoládé
50 g habtejszín
A mandulalisztet és a porcukrot érdemes átdarálni, ha van aprító gépünk, hogy még finomabb állagú keveréket kapjunk.
Amikor már fehéredik, apránként szórjuk bele a kristálycukrot és verjük kemény habbá.
Addig kell verni, amíg olyan kemény nem lesz, hogy ha kiemeljük a habverőt, ne konyuljon le a hab csúcsa.
A mandulalisztes elegyhez keverjük a fehérjehab felét, amivel kicsit fellazítjuk, majd keverjük bele a hab másik felét is.
Forgassunk 90 fokot az edényen, újra középen húzzuk végig a lapátot, majd fargassuk végig az edény falán, így keverjük simára.
Amikor már homogén a tészta, emeljük fel a spatulát és nézzük meg, mennyire folyékony az állaga.
Újra teszteljük.
Amint elérte a kívánt állagot, hagyjuk abba a keverést!
Tepsibe rakjunk sütőpapírt, úgy, hogy a szilikonos fele legyen felfelé. Érdemes előre megrajzolni a 2 és fél centis köröket a hátoldalára, hogy könnyebb legyen egyforma halmokat készíteni.
Töltsük habzsákba, vágjunk nagyobb lyukat a végére és sütőpapíros tepsire nyomjunk 2 és fél centis köröket. A habzsákot a körök közepe fölé tartsuk, ügyeljünk rá, hogy mindig egyenesen álljon, miközben nyomjuk, ha valamelyik oldalra eldöntjük kicsit a zsákot, féloldalas lesz a macaron.
Amikor kész, párszor csapkodjuk az asztalhoz a tepsit, majd fordítsunk rajta 180 fokot és ismételjük meg.
Ezzel a légbuborékok a tészta tetejére jönnek, ha látunk buborékot, fogpiszkálóval vagy hústűvel egyengessük el.
40-50 percig szárítsuk őket szobahőmérsékleten.
Addig kell így szárítani, amíg ha hozzáérünk a tetejükhöz, akkor már nem tapad a kezünkre.
Nyirkos időben ez az idő akár duplájára is nőhet.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Párosítsuk őket. Töltelék csak az aljukra kerül majd.
Tegyük vissza a pépet főni még 15 percre.
Miután kihűlt, melegítsük a tejszínt forráspontig, vegyük le a gázról és keverjük bele a fehércsokoládét.
Töltsük habzsákba és nyomjunk belőle csíkot az macaronok szélére.
Középen hagyjunk lyukat a lekvárnak.
Tegyük rájuk a tetejüket és pihentessük hűtőben.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése