Ugrás a fő tartalomra

Sült tojás marinara szószban

Ha unod a tojásrántottát és a tükörtojást, íme egy ötlet, hogyan dobhatod fel a reggelid. Olasz paradicsomszósszal, mozarellával, egybesütve. A Marinara, vagy ahogy Olaszországban hívják: alla marinara hagymával, fokhagymával, bazsalikommal és oregánóval fűszerezett paradicsomszósz, amit spagettivel, húsgombócokkal vagy hallal fogyasztanak. Egy nagyon egyszerű, de ízletes szósz, ami rövid idő alatt elkészül. A receptben szereplő mennyiség nem csak egy adag tojásos reggelihez elegendő. Hűtőben pár napig eláll és akár pirítósra kenve is fogyaszthatjuk.



Hozzávalók a marinarahoz:
1/4 bögre olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 kis vöröshagyma, apróra vágva
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1/4 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál olasz fűszerkeverék
1 konzerv darabolt paradicsom, sós lében
1 konzerv egész paradicsom, sós lében (darabosabb szószhoz, ha simára turmixoljuk, akkor nem muszáj egészet használni)
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál friss bazsalikomlevél, apróra vágva

Hozzávalók a sült tojáshoz:
1 és 1/2 bögre marinara szósz
3 evőkanál tej
1/2 bögrényi reszelt pizzamozzarella
4 tojás
1 só, ízlés szerint
1 fekete bors, ízlés szerint
2 evőkanál friss bazsalikomlevél, apróra vágva

Az olajat felmelegítjük egy lábosban és hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát.

Kevergetve puhára főzzük, majd hozzáadjuk az oregánót, sót, borsot.


Hozzáadjuk a paradicsomokat és a pürét is.

Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és kevergetve 5-10 perc alatt fűzzük sűrűre.

Törjük össze a paradicsomot vagy pürésítsük a szószt.
Adjuk hozzá a felaprított bazsalikomlevelet.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az elkészült szószból tegyünk egy serpenyőbe másfél bögrényit. Ügyeljünk rá, hogy olyan edényt használjunk, amit betehetünk a sütőbe. 4 ramekint is használhatunk.

Locsoljuk szét a szósz tetején a tejet.

Szórjuk rá a sajtot.

Óvatosan üssük bele a 4 tojást.

Az előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre.

Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg aprított bazsalikomlevéllel.
Fokhagymás ciabattával tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Pisztáciatorta mascarpone-krémmel

A könnyű és levegős zöld piskóta telis-tele van pisztáciával. Ha lehúzzuk a magok belső, barna héját, akkor ételfesték sem kell ahhoz, hogy gyönyörű zöld színt kapjunk. Érdekes infó, hogy egy kis mandula kivonat hozzáadásával intenzívebbé lehet tenni a pisztácia-ízt. Állítólag a pisztácia fagyi ízének nagy részét is ez adja. A biztonság kedvéért a mascarpone rétegek alá még elrejtettem némi pisztáciakrémet is, hogy biztosan brutál pisztáciás legyen ez a torta. Hozzávalók a piskótához (12-14 szelet): 6 tojás 180 g cukor 140 g hántolt, sótlan pisztácia  40 g héj nélküli mandula 40 g liszt Hozzávalók a pisztácia krémhez: 140 hántolt pisztácia 40 g cukor csipet só 50 g tejszín 50 g fehércsokoládé Hozzávalók a mascarpone krémhez: 4 db tojás sárgája 600 g tejszín 200 g fehércsokoládé 500 g mascarpone Díszítéshez: 120 g tört pisztácia Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vágjunk egy darab sütőpapírt egy 22-24 cm-es tortaforma aljába. Kikenni nem kell. Daráljuk meg a pisztáciát és a man

Réteges szeder-mousse torta

Ez a dekoratív torta rengeteg szederrel és főzött citromkrémmel készült. Az alapja egy mandulás sütemény, mely gabonalisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése sok kézügyességet nem, de némi türelmet igényel. Ezenkívül csak egy kapcsos, magas tortaforma kell hozzá. Hozzávalók a tésztához: 150 g egész mandula 4 nagy tojás, szétválasztva 100 g cukor 1 citrom reszelt héja A rétegekhez: 900 g friss vagy fagyasztott szeder 3 citrom leve (175 ml) és reszelt héja 2 tojás 150 g vaj 380 g cukor 35 g zselatin 500 g habtejszín 2 teáskanál vaníliakivonat + 23-24 cm átmérőjű tortaforma Tegyünk félre 12 szép szem szedret a díszítéshez. Először a citromkrémet készítjük el. Tegyük egy kis lábosba az összes citromlevet és a reszelt citromhéjat. Adjunk hozzá 180 g cukrot és 2 tojást. Kézzel keverjük simára, majd, alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a gázról és adjunk hozzá 85 g vajat. A szederpüréhez

Tortaklasszikusok: Orosz krémtorta

Oroszkrém torta vagy orosz krémtorta? Nem orosz, hanem nagyon is magyar, főzött angolkrémmel. Szóval egy krémes torta, melyet először egy magyar kávéházban szolgáltak fel, megalkotója feltételezhetően egy Oroszi nevű cukrász. A recept az 1964-es Rákóczi János féle Konyhaművészet című szakácskönyben található. Hozzávalók a piskótához: 5 tojás 100 g liszt 100 g cukor A krémhez: 300 ml tej 5 tojássárgája 200 g kristálycukor 1 teáskanál vanília kivonat 200 ml rum (én Captain Morgant használok) 100 g aranymazsola 100 g kandírozott narancshéj 15 g zselatin 600 ml habtejszín (400 ml  a krémbe, a maradék díszítéshez) + a díszítéshez: kandírozott narancshéj, kandírozott narancsszelet A mazsolákat áztassuk a rumba. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A tojássárgákat verjük habosra a cukorral. Verjük keményre a tojásfehérjéket és forgassuk bele lapáttal a tojássárgájába. Szitáljuk ebbe a lisztet és keverjük ezt is simára, vigyázva, a habot ne törjü